Prekvapenia víkendu podľa dát: West Ham zavŕši biedne obdobie, Forest čaká Chelsea

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapenia víkendu podľa dát: West Ham zavŕši biedne obdobie, Forest čaká Chelsea

V prvom zápase sezóny vyhral Nottingham na pôde Chelsea 1:0.
V prvom zápase sezóny vyhral Nottingham na pôde Chelsea 1:0.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

West Ham - Luton (sobota, 16:00)

Kladivári sa v závere aktuálnej sezóny môžu stať súčasťou zaujímavých príbehov, hoci sami už nemajú o čo hrať. V dôsledku týždeň starého debaklu 0:5 na Stamford Bridge stratili aj matematickú nádej na umiestnenie medzi prvou šestkou, ktorá zabezpečuje účasť v európskych pohároch. Už teraz je jasné, že tím po sezóne opustí tréner David Moyes, ktorého nástupcom by sa mal stať Španiel Julen Lopetegui.

Najbližšie týždne však budú pre ich zostávajúcich súperov otázkou života a smrti. V poslednom kole sa West Ham stretne s Manchestrom City a ešte predtým pred vlastnými fanúšikmi privíta Luton. Súboj, ktorý môže rozhodnúť nielen o titule, ale aj o tom, kto stratí miesto v Premier League. Pritom sa dá povedať, že mnoho lepších súperov na výber ako West Ham nie je...

Čísla v tomto kalendárnom roku hovoria jasnou rečou. V posledných 16 zápasoch má West Ham spolu s Lutonom najhoršiu obranu v lige. Súperom dovolia v priemere 2,06 očakávaných gólov na zápas (bez penált), 2,00 tých reálnych a 17 striel na bránu, čo je rovnako ako už zostupujúci Sheffield United a Burnley, ktoré je krok od pádu o poschodie nižšie. Väčší objem striel v tomto období zaznamenala len brána Manchestru United pod drobnohľadom Andrého Onanu.

Kvalita obrán Premier League v tomto kalendárnom roku.
Kvalita obrán Premier League v tomto kalendárnom roku.Flashscore

Hoci nedávny návrat výborne chytajúceho Alphonsa Areolu, ktorý v apríli vynechal šesť zápasov pre zranenie, je pre West Ham veľkou vecou, ani on nie je všemocný a motivovaný Luton bude mať veľa príležitostí na skórovanie. Navyše, trápenie Londýnčanov sa prejavilo aj v útoku.

V tomto kalendárnom roku majú priemer 1,17 xG na zápas, pričom menej kvalitných príležitostí na skórovanie si vytvorili len Wolves. A to aj napriek tomu, že Moyes mohol v poslednom čase využiť služby hráčov ako Lucas Paquetá, Jarrod Bowen a Mohammed Kudus. V tomto kontexte sa jeho plánovaný odchod javí ako logický krok.

Luton sa dlhodobo bije o ligovú príslušnosť najmä s Nottinghamom, za ktorým dve kolá pred koncom zaostáva o tri body. Spolu s West Hamom mu stojí v ceste aj Fulham, preto musia byť cieľom dve víťazstvá. Nevýhodou pre Nottingham je o niečo ťažší žreb - doma sa stretne s Chelsea a v poslednom kole cestuje na pôdu Burnley.

Nottingham - Chelsea (sobota, 18:30)

Forest však proti Chelsea rozhodne nie je bez šance. Nottingham tento týždeň neuspel s odvolaním proti odpočtu štyroch bodov za porušenie finančných pravidiel a bude musieť tvrdo bojovať o zotrvanie v Premier League. Bola by však možno škoda, keby "Čierny Peter" vyšiel práve na sympatický celok, ktorý pred dvoma týždňami doma poriadne potrápil Manchester City. To isté by mohol urobiť aj tento víkend proti Chelsea.

Domácich zdobí najmä pevná obrana. Čo sa týka kvality a objemu povolených šancí, lepšie sú na tom momentálne len dva tímy - spomínané City a jeho rival v boji o titul - Arsenal. Defenzívne výkony hráčov ako Nicolás Domínguez, Danilo a Murillo pravidelne zbierajú pochvaly a všetky opory by mali zasiahnuť do hry aj v sobotňajšom dôležitom dueli.

Maródka Chelsea je oveľa širšia a v súčasnosti obsahuje osem mien vrátane Enza Fernándeza, Reecea Jamesa a Bena Chilwella. Hoci londýnsky celok stále hrá o európske poháre a môže sa pochváliť dobre fungujúcim útokom, obrana Nottinghamu by mala byť tvrdým orieškom nielen z hľadiska celkovej kvality, ale aj toho, ako sa jej darí proti tímom spoliehajúcim sa na bleskové kontry.

Chelsea je jedným z nich. Od januára si vytvorila piaty najvyšší počet nebezpečných šancí z rýchlych protiútokov, zatiaľ čo Nottingham je pri ich bránení len naozaj veľmi tesne druhý za Arsenalom. Mauricio Pochettino preto musí vymyslieť dobrý plán na nepríjemného súpera.

Villarreal - FC Sevilla (sobota, 16:15)

Štyri kolá pred koncom stráca deviaty Villarreal na pohárové pozície sedem bodov a hoci má šancu, ako sa na ne dostať, čakajú ho ešte zápasy s Realom Madrid a Gironou. Pravdepodobnosť úspechu je preto minimálna. Navyše, hoci stávkové kancelárie tipujú mužstvo v nadchádzajúcom dueli proti Seville ako favorita, malo by ísť prinajmenšom o vyrovnanú záležitosť.

Napriek katastrofálnemu začiatku sezóny sa Sevilla výsledkovo zdvihla a po decembrovom príchode nového trénera Quiquea Floresa sa jej začalo dariť najmä smerom dopredu. Pod jeho vedením má od Vianoc šiestu najlepšiu ofenzívu a v dôležitých ukazovateľoch sa veľmi podobá Villarrealu. Podľa analytických modelov mali oba tímy v rovnakom čase získať presne rovnaký počet bodov.

Obrana Villarrealu rozhodne nepatrí medzi najpevnejšie a Sevilla pod Floresom dokáže nájsť veľa spôsobov, ako sa prepracovať do kvalitnej streleckej pozície. Darí sa jej to nielen pri postupnom útoku, ale aj pri dobre zvládnutých protiútokoch a útočných štandardkách. V posledných dvoch disciplínach patrí El Submarino Amarillo medzi najzraniteľnejšie tímy v La Lige. V tomto kalendárnom roku napríklad inkasoval Villarreal už 10 gólov z protiútokov, čo je najviac v súťaži.