MS v hokeji: Udrží si Hlavaj brankárske prvenstvo? Kto kraľuje štatistikám Slovákov?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hrôzostrašné presilovky Slovákov, horší je len jeden tím. Udrží si Hlavaj prvenstvo?

Hlavaj proti Poliakom zlikvidoval všetkých 20 striel.
Hlavaj proti Poliakom zlikvidoval všetkých 20 striel.TASR
Majstrovstvá sveta v Česku majú za sebou 36 duelov, z pohľadu hracích dní vstupuje skupinová fáza do poslednej tretiny. Pred sobotou nechýba pohľad na lídrov slovenských, šampionátových i tímových štatistík.

Vo vyťaženosti nič nové

Juraj Slafkovský zostal aj po súboji s Poliakmi najvyťaženejším útočníkom Slovenska, hoci jeho časový priemer na ľade sa znížil o 22 sekúnd na 18:29 minúty na duel. Približne o polminútu menej odohrajú Pavol Regenda (18:00) a Marek Hrivík (17:58).

Menej proti nováčikovi kategórie hrali aj hlavní obrancovia. Priemerný ice-time Šimona Nemca klesol na 20:17 minúty, za ním sú Martin Fehérváry (19:09) a Peter Čerešňák (18:41). Dvojka draftu NHL z roku 2022 má v priemere aj najdlhšie striedania - 49 sekúnd spoločne s Liborom Hudáčkom. O sekundu menej svieti pri mene Slafkovského.

Najmenej si v stretnutí zahrajú obrancovia Andrej Golian (5:40) a František Gajdoš (6:58), z forvardov je to Martin Faško-Rudáš (10:09), ktorého proti Francúzom nahradí Marko Daňo. Do úvahy boli braní len hráči, ktorí odohrali aspoň dva zápasy. 

Zostrih súboja Slovensko - Poľsko.
Flashscore

Nečakaný najlepší strelec

Štyri duely sa Slafkovský nezapísal do listiny strelcov, hoci na brankárov vyslal už 18 striel. Rovnaký počet má na svedomí i Hrivík, ten sa však už raz presadil. Dvojciferný počet pokusov majú ešte Peter Cehlárik (11 a jeden gól) a Miloš Kelemen (10 a dva góly).

Martin Pospíšil proti Poliakom nebodoval, doposiaľ nazbieral šesť bodov (dva góly a štyri asistencie). Vyrovnal sa mu Libor Hudáček (3+3), ktorý sa delí o pozíciu najlepšieho strelca nečakane s Lukášom Cingelom. Päť bodov zaznamenal Nemec (1+4), nasleduje päť mien so štyrmi bodmi.

Najviac trestných minút má naďalej Kelemen po tom, čo dostal individuálny trest proti Nemcom. Dvojminútových trestov najviac nazbierali Pospíšil so Slafkovským (po 3). Útočník Calgary je prvý aj v úspešnosti na vhadzovaniach (58,82 %, vyhral 40 zo 68 buly), v štatistike +/- (+4) ho predbehol Hudáček (+5), zatiaľ čo na druhej strane spektra sú Hrivík s Cehlárikom (-2).

Medzi najlepšími 16 hráčmi bodovania má Slovensko dvojnásobné zastúpenie.
Medzi najlepšími 16 hráčmi bodovania má Slovensko dvojnásobné zastúpenie.Flashscore

Samuel Hlavaj si nulou proti Poľsku vylepšil úspešnosť zákrokov na 93,65 %, dokopy kryl 59 zo 63 striel. Z tohto pohľadu je najlepším brankárom turnaja, za ním nasledujú Harri Sateri z Fínska (93,44 %, 57/61) a Švéd Filip Gustavsson (93,33 %, 42/45). Udrží si Hlavaj toto postavenie aj po večernom meraní síl s Francúzmi? Stanislav Škorvánek zostal na úspešnosti 81,08 % (30 zákrokov po 37 koncovkách).

Kapanen mieri za národným rekordom

Švajčiar Roman Josi vedie produktivitu šampionátu s ôsmimi bodmi (2+6). Štyria ďalší hráči ich zaknihovali sedem - Leonhard Pföderl (3+4), Brady Tkachuk (3+4), Shane Pinto (2+5) a Yasin Ehliz (1+6). Na rozdiel od Josiho však kvarteto odohralo päť duelov, obranca Helvétov o jeden menej. Ehliz s Josim nazbierali tiež najviac asistencií - 6.

Kanonierom vládne dvadsaťročný Oliver Kapanen so šiestimi trefami. Zároveň sa usiluje o prekonanie rekordu v počte gólov fínskeho hráča na jednom turnaji. O tento zápis sa delí päť Fínov: Lauri Mononen (1972), Hannu Järvenpää (1985), Jarkko Varvio (1992), Jarkko Immonen (2011) a Sebastian Aho (2018). Päť zásahov má na konte kanadská megastar Connor Bedard, štyri Švajčiar Nico Hischier

Kanaďan John Tavares jasne dominuje bilancii vhadzovaní, keď uspel v 81,4 % prípadov (35 zo 43). Američan Kevin Hayes zaokrúhlil úspešnosť na 70 %, za ním nasledujú Európania - Hischier (65,67 %) a Francúz Pierre-Édouard Bellemare (65,38 %).

V "štatistike pravdy" má +8 bodov Američan Pinto, pokračuje trojica Švédov (+7): André Burakovsky, Pontus Holmberg, Marcus Johansson. Najviac trestných minút (29) svieti pri Oskarsovi Batnovi z Lotyšska. Päť dvojminútových trestov nazbierali obrancovia: Česi Radko Gudas a Michal Kempný, dopĺňa ich Brit Ben O'Connor.

Hrôzostrašné presilovky

Slováci sa musia zlepšiť v hre s nerovnovážnym počtom hráčov na ľade. V úspešnosti presiloviek im patrí delená 14. pozícia spoločne s Britmi (9,09 %, jediná využitá presilovka z 11). Tu sú prví Nemci (55,56 %, 5/9), nasledujú ich Švajčiari (44,44 %, 8/18). Poslední sú Poliaci, ktorí nevyužili ani jednu početnú výhodu zo 16.

Oslabenia mužstva s dvojkrížom na hrudi patria k priemeru, konkrétne na 10. miesto (83,33 %, 2/12). Najlepší sú Fíni, Švédi a Američania, ktorí ešte neinkasovali. Najhorší sú zase Rakúšania (57,89 %, 8/19).

Preview zápasu Francúzsko - Slovensko
Flashscore

Z tímov, ktoré odohrali doposiaľ štyri duely, sú Slováci druhí najtrestanejší z pohľadu nižších dvojminútových trestov (19), viac majú len Briti (21). Po piatich súbojoch boli v týchto prípadoch najčastejšie na lavici hanby Nóri (22).

Švédi hrali v oslabení síce iba šesťkrát, na konte však majú dva zásahy z početných nevýhod. Jeden gól v oslabení potom strelili aj Kanada, Lotyšsko, Dánsko a Nemecko.

Francúzsko - Slovensko (sobota, 20:20)