Po Madride aj v Ríme. Swiateková a Sabalenková sa opäť postarajú o finále antukovej tisícky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Po Madride aj v Ríme. Swiateková a Sabalenková sa opäť postarajú o finále antukovej tisícky

Po španielskej metropole sa rivalky stretnú aj v tej talianskej.
Po španielskej metropole sa rivalky stretnú aj v tej talianskej.AFP
V rámci sobotného programu Italian Open spoznáme víťazku ženskej dvojhry. Rovnako ako pred dvoma týždňami v Madride sa o titul pobijú Iga Swiateková (22) a Aryna Sabalenková (26). Poľka sa môže stať šiestou trojnásobnou šampiónkou tohto podujatia a ako tretia žena v histórii ovládnuť v jednej sezóne Madrid aj Rím. Bieloruska je vo finále vo Foro Italico prvýkrát a pokúsi sa svetovej jednotke oplatiť prehru zo španielskej metropoly.

Swiateková - Sabalenková (sobota,17:00)

Swiateková upravila vzájomnú bilanciu so svetovou trojkou Coco Gauffovou na 10:1 a tretíkrát postúpila do finále rímskej tisícky. Od stavu 0:2 už ani raz nezaváhala na vlastnom servise, Američanku porazila 6:4, 6:3 a natiahla svoju aktuálnu neporaziteľnosť na 11 stretnutí.

Svetová jednotka na ceste do finále nestratila jediný set a vyradila aj finalistku ročníka 2016 Madison Keysovú (odvrátila všetkých 10 brejkbalov) aj bývalú semifinalistku Angelique Kerberovú. Finále vo Foro Italico absolvuje už tretíkrát, v roku 2021 deklasovala 6:0, 6:0 Karolínu Plíškovú a predvlani zdolala 6:2, 6:2 Ons Džabúrovú.

Poľská tenistka sa môže stať šiestou trojnásobnou šampiónkou Italian Open v novodobej ére tenisu. Vo finálových dueloch má famóznu úspešnosť 20:4, navyše zvládla posledných sedem. Všetky tri tohtoročné triumfy oslavovala rodáčka z Varšavy práve na prestížnych tisíckach.

Zatiaľ čo v Dauhe ani Indian Wells nestratila jediný set, v Madride sa vo finále poriadne nadrela. Stretla v ňom práve Sabalenkovú, musela likvidovať tri mečbaly a svoju rebríčkovú susedku zdolala až v tajbrejku rozhodujúceho setu. Teraz sa môže stať treťou ženou, ktorá ovládne Madrid aj Rím v jednej sezóne.

Vizitka Igy Swiatekovej.
Vizitka Igy Swiatekovej.Enetpulse

Swiateková - aktuálna sezóna

Najlepšie výsledky: Madrid, Indian Wells, Doha (triumf)

Najväčšie úspechy na antuke: Madrid (triumf)

Bilancia: 37:4

Bilancia z posledných 10 zápasov: 10:0

Bilancia na antuke: 13:1

Bilancia proti hráčkam z TOP 10: 5:1 (kariérna 38:15)

Bilancia vo finále WTA 1000: 3:0 (kariérna 9:2)

Bilancia vo finále: 3:0 (kariérna 20:4)

Grand Slamy: Australian Open (3. kolo)

Swiateková - Italian Open

Kariérna bilancia: 19:2

Najlepší výsledok: triumf (2021, 2022)

Minuloročný výsledok: štvrťfinále

Bilancia vo finále: 2:0

Generálka: Stuttgart (semifinále), Madrid (triumf)

Cesta turnajom: voľný žreb, Peraová (6:0, 6:2), Putincevová (6:3, 6:4), Kerberová (7:5, 6:3), (18) Keysová (6:1, 6: 3), (3) Gauffová (6:4, 6:3)

Sabalenková vo štvrtok krátko pred polnocou zdolala 7:5, 6:2 Danielle Collinsovú a zaistila si pokus o odvetu proti Swiatekovej. Bieloruska je jedinou hráčkou, ktorá Američanku od polovice marca porazila. Vo finále v Ríme je prvýkrát, jej predchádzajúcim maximom bolo predminuloročné semifinále.

Na rozdiel od svojej rivalky musela v predchádzajúcich kolách dvakrát ísť do troch setov. Hneď v úvodnom zápase likvidovala manko setu proti Katie Volynetsovej a v osemfinále prežila tri mečbaly a tiež tajbrejk rozhodujúceho dejstva s dvojnásobnou šampiónkou Elinou Svitolinovou. V rámci prebiehajúcej antukovej jari odohrala už deväť trojsetových duelov s bilanciou 7:2.

Rodáčka z Minsku musela byť pred dvoma týždňami poriadne sklamaná, pretože obhajobu titulu v Madride zakončila finálovou porážkou 5:7, 6:4, 6:7 práve so Swiatekovou, hoci mala tri mečbaly. V tohtoročnej sezóne zatiaľ kraľovala iba na januárovom Australian Open, kde naopak minuloročný triumf úspešne obhájila.

Vo finále má úspešnosť 14:13 a prehrala päť z posledných siedmich. Už v treťom finálovom zápase na podnikoch WTA 1000 v rade stretne Swiatekovú. Ešte k tomu absolvovala posledných šesť zo svojich celkovo siedmich finálových duelov na antuke (bilancia 2:5) proti úradujúcim svetovým jednotkám.

Vizitka Aryny Sabalenkovej.
Vizitka Aryny Sabalenkovej.Enetpulse

Sabalenková - aktuálna sezóna

Najlepšie výsledky: Australian Open (triumf), Madrid, Brisbane (finále)

Najväčšie úspechy na antuke: Madrid (finále)

Bilancia: 25:6

Bilancia z posledných 10 zápasov: 9:1

Bilancia na antuke: 11:2

Bilancia proti hráčkam z TOP 10: 3:3 (kariérna 32:34)

Bilancia vo finále WTA 1000: 0:1 (kariérna 5:2)

Bilancia vo finále: 1:2 (kariérna 14:13)

Grand Slamy: Austalian Open (triumf)

Sabalenková - Italian Open

Kariérna bilancia: 9:5

Najlepší výsledok: finále (2024)

Minuloročný výsledok: 2. kolo

Bilancia vo finále: 0:0

Generálka: Stuttgart (štvrťfinále), Madrid (finále)

Cesta turnajom: voľný žreb, Volynetsová (4:6, 6:3, 6:2), (32) Jastremská (6:4, 6:2), (16) Svitolinová (4:6, 6:1, 7: 6), (9) Ostapenková (6:2, 6:4), (13) Collinsová (7:5, 6:2)

Vzájomná bilancia

Swiateková vedie 7:3. Vo finálovej fáze sa stretnú piatykrát a opäť na antuke, svetová jednotka mala navrch v troch prípadoch. Sabalenková oslavovala všetky tri skalpy Swiatekovej v troch setoch, ten posledný pred rokom vo finále druhej antukovej tisícky v Madride.