Chcel byť ako Henry, stal sa hviezdou NFL. Život mu zmenilo päť slov od manželky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Chcel byť ako Henry, stal sa hviezdou NFL. Život mu zmenilo päť slov od manželky

Aubrey napísal nevšedný športový príbeh.
Aubrey napísal nevšedný športový príbeh.Profimedia
Aktuálna sezóna NFL prináša ďalší z mnohých zaujímavých a nevšedných príbehov. Jeho hrdinom je Brandon Aubrey (28), ktorý sa stal jedným z najospevovanejších mien súťaže, pričom nastupuje za Dallas Cowboys, najhodnotnejší športový klub planéty. Ešte pred doslova pár mesiacmi to ale vyzeralo úplne inak.

Vždy ho viac zaujímali majstrovstvá sveta ako Super Bowl. Aubrey sa narodil v St. Louis, ale rodina sa presťahovala, a tak s klasickým futbalom začínal v klube Dallas Texans, ktorý vychoval napríklad Clinta Dempseyho. "Bol to šport, ktorý ma vždy bavil najviac a úprimne, aj mi najlepšie išiel," povedal. Jeho vývoj bol značný, začal zaujímať popredné univerzity. Preto v roku 2013 prijal možnosť ísť na slávnu adresu a to Notre Dame.

Z tejto adresy sú Američania pravidelne vysoko draftovaní do MLS. Jeho spoluhráčom bol napríklad brankár Zack Steffen, ktorého do Manchestru City kúpil Pep Guardiola, ale aj ďalšie mená spojené s národným tímom USA ako Besler, Mullins, Acosta či Parks. Samotného Aubreyho si v drafte MLS počas roku 2017 vybralo už v prvom kole z celkového 21. miesta Toronto.

Dostal sa však do tímu, ktorý mal vysoké ambície. V tom čase dával dôraz viac na legionárov a osvedčené mená ako na prácu s mládežou. Vďaka tomu sa kanadský klub trikrát v rozmedzí štyroch rokov dostal do finále play-off MLS. Doplatili na to ale práve hráči ako Aubrey. Hrával za béčko, trénoval s áčkom. Ani v jednom tíme pritom nebol "doma", čo v jednom rozhovore sám priznal.

Aubrey ako hráč univerzity Notre Dame.
Aubrey ako hráč univerzity Notre Dame.Profimedia

Nakoniec ho v sezóne 2018 poslalo Toronto na hosťovanie do nižšej súťaže, pravidelne hrával za Bethlehem. Prekvapivo však ako 23-ročný ukončil kariéru a našiel si civilné zamestnanie, čo mal uľahčené tým, že v Notre Dame vyštudoval a získal titul v oblasti softvérového inžinierstva. Bolo jasné, že z neho nebude Thierry Henry, ktorého vždy obdivoval.

"Ty by si to trafil"

Vtedy by ani on sám nepovedal, že jeho športová kariéra neskončila. Pritom všetko zmenila doslova maličkosť a náhoda. Keď v roku 2019 pozeral s manželkou jedno zo stretnutí NFL, tak kicker nepremenil pomerne jednoduchý field gól. "Ty by si to trafil," povedala jeho žena. Tieto slová Aubreyho okamžite motivovali. Išiel na ihrisko a zistil, že fakt v ňom niečo je. Rozhodol sa investovať do osobného trénera a pokúsiť sa spraviť kariéru v druhom futbale.

S príchodom koronavírusu stále pracoval na plný úväzok, pričom trénoval každý deň ráno aj večer. Keď nemohol ísť pre pandémiu von, bol zavretý v garáži, kde si kúpil vybavenie. Po troch rokoch mu dal šancu Birmingham Stallions v poloamatérskej súťaži USFL. V práci ako softvérový inžinier dal výpoveď. Samotný tím mu platil iba zhruba polovicu z toho, čo zarábal v zamestnaní. On však veril svojmu cieľu a snu dostať sa až do NFL.

Aubrey na drafte MLS.
Aubrey na drafte MLS.Profimedia

"Povedal by som, že na príležitosť v MLS som nebol pripravený. Prišiel som do tímu s veľkými hvezdami ako Bradley, Altidore či Giovinco, ktorých som dovtedy videl iba v televízii. Keď ste k nim tak blízko, môžete mať pocit, že tam nepatríte a to sa mi stalo. Bola to skúška, ktorú som v MLS nezvládol dostatočne rýchlo a kým som začal podávať lepšie výkony, bolo neskoro," priznal Aubrey.

To ho zároveň pripravilo na budúcnosť. Po dvoch sezónach v USFL dostal obrovskú príležitosť, na skúšku ho pozvali slávni Dallas Cowboys. Ako to býva zvykom, konkurencia bola veľká z kvalitatívneho aj počtového hľadiska. Navyše, v poslednom prípravnom stretnutí, po ktorom sa uzatvárala konečná súpiska, minul 59-yardový field gól. Napriek tomu mu dal osud rovnakú šancu druhý raz, uspel. Dallas s ním podpísal zmluvu a Aubrey si splnil sen dostať sa do NFL.

Debut snov

Stal sa prvou voľbou Cowboys na pozíciu kickera. Lepšie ani začať nemohol, pretože v prvom kole tejto sezóny premenil všetkých päť field gólov, raz potvrdil touchdown a celkovo sa postaral o šestnásť bodov pri výhre 30:16 na rivalom NY Jets. V doterajších šiestich dueloch sa pritom Aubrey nepomýlil ani raz. Trafil všetkých pätnásť field gólov, ako aj osem potvrdení. Ak takto bude pokračovať, môže sa dlhodobo stať jedným z najlepších, ak nie najlepším hráčom na svojej pozícii.

Pritom by sa nič z toho nestalo, keby si v ten večer nezapol s manželkou ten zápas a ona nepovedela presne tie slová. Šport znova ukazuje, prečo ho sledujú miliardy ľudí po celom svete a prečo je tak krásny.

Aubrey premieňa jeden z prvých field gólov v drese Cowboys.
Aubrey premieňa jeden z prvých field gólov v drese Cowboys.Profimedia