Preview Západnej konferencie NBA: Dokážu majstri z Denveru obhájiť titul?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Preview Západnej konferencie NBA: Dokážu majstri z Denveru obhájiť titul?

Denver Nuggets získali v minulej sezóne svoj historicky prvý titul majstra NBA
Denver Nuggets získali v minulej sezóne svoj historicky prvý titul majstra NBAProfimedia
Sezóna NBA sa nezadržateľne blíži a v Západnej konferencii pretrváva jedna dôležitá otázka: Dokáže niekto zastaviť najlepšieho basketbalistu sveta Nikolu Jokiča (28) a jeho Denver Nuggets?

Nuggets sa v minulej sezóne prebojovali k titulu NBA. Dvojnásobný najužitočnejší hráč súťaže (MVP) Jokič viedol silný tím k víťazstvu, keď vo finále zdolali Miami Heat 4:1 na zápasy.

Denver je efektívny a neúnavný a je pravdepodobné, že s väčšou sebadôverou a skúsenosťami bude ešte lepší. To je aj prípad Jamala Murrayho. Rozohrávač sa svojimi výkonmi v play-off upevnil svoju pozíciu superhviezdy NBA a v jeho druhej sezóne po operácii ACL mu nič nebráni v tom, aby ukázal ešte väčšie zlepšenie.

Jeho spolupráca s Jokičom bola v minulej sezóne prakticky nebrániteľná. Srb je desivý talent, ktorý redefinuje pozíciu centra. Je cítiť, že dokáže vyhrávať zápasy podľa svojej vôle.

Chýbať im však bude Bruce Brown, ktorý sa počas medzisezónneho obdobia upísal Indiane Pacers. Brown bol kľúčovým hráčom Nuggets počas ich cesty za titulom, ale rozhodol sa pre obrovské (a zaslúžené) zvýšenie platu tým, že prestúpil do Indiany.

Kto sú teda ich najbližší súperi na Západe? Mohol by to byť Phoenix Suns. Suns sú obdarení senzačným útočným talentom. Už majú Kevina Duranta a Devina Bookera, z Washingtonu Wizards získali Bradleyho Beala. Vytvorili tým trio, ktoré je také dobré ako žiadne iné v NBA.

V priebehu základnej časti budú nepochybne patriť k špičke Západnej konferencie, ale sú dostatočne silní v obrane, aby sa prebojovali do play-off? Frank Vogel bude mať niekoľko mesiacov na to, aby to vyriešil.

Los Angeles Lakers a Golden State Warriors strácajú čas každým rokom, ale stále majú dostatok kvality na to, aby mohli bojovať o titul.

LeBron James bude chcieť získať ďalší majstrovský prsteň. Lakers vylepšili svoje šance získaním Taureana Princea a Gaba Vincenta. Ak si Anthony Davis udrží kondíciu, majú jedného z najlepších hráčov v lige, ktorý by sa mal snažiť posunúť svoju hru na vyššiu úroveň.

Warriors priviedli Chrisa Paula, aby podporili Steph Curryho, ale otázkou zostáva, či sa dokážu vyrovnať s tým, keď ich ostrostrelec nebude na ihrisku. Budú potrebovať, aby sa zlepšil Klay Thompson, ktorý od zranenia nenašiel svoju najlepšiu formu.

Paul sa v tejto sezóne postaví vedľa Curryho.
Paul sa v tejto sezóne postaví vedľa Curryho.Profimedia

Memphis Grizzlies majú naozaj talentovaný tím, a to aj bez Ja Moranta, ktorý dostal trest na 25 zápasov pre kontroverzné príspevky na sociálnych sieťach. Jaren Jackson Jr. bol v roku 2023 vyhlásený za najlepšieho obrancu NBA a spolu s Desmondom Baneom, Marcusom Smartom a Derrickom Roseom majú určite kvalitu.

Dallas Mavericks sú zaujímavou alternatívou. Po neúspešnom závere minulej sezóny a vynechaní turnaja play-in majú za sebou dobré leto. V Lukovi Dončičovi a Kyrie Irvingovi majú Mavs jednu z najsilnejších ofenzív, ale v obrane to také ideálne nie je.

V medzisezónnom období však získali Granta Williamsa a veterána Richauna Holmesa, ako aj vysoko hodnotených nováčikov Derecka Livelyho Jr. a Oliviera-Maxencea Prospera. Ak sa im podarí nájsť správnu defenzívnu rovnováhu okolo Luku a Kyrieho, Dallas by sa mohol stať nepríjemným celkom.

Prekvapenie minulej sezóny Sacramento Kings by malo mať ďalší dobrý ročník s Domantasom Sabonisom a De'Aaronom Foxom na čele. Postup do play-off by bol ďalším skvelým úspechom.

Oklahoma City Thunder budú naozaj zaujímaví. Shai Gilgeous-Alexander je fenomenálny hráč, ktorý sa stáva jedným z najlepších v NBA. Za svoje výkony bol odmenený zaradením do prvého tímu All-Stars NBA 2023.

Shai Gilgeous-Alexander upevnil svoju pozíciu jedného z najlepších hráčov NBA.
Shai Gilgeous-Alexander upevnil svoju pozíciu jedného z najlepších hráčov NBA.Profimedia

Po návrate Cheta Holmgrena po zranení, ktorý by mal zaujať jeho miesto v zostave, by Thunder mohli byť pripravení napáchať vážne škody v tabuľke.

Na rovnakej lodi sú aj LA Clippers a New Orleans Pelicans. Oba tímy by mohli byť nepríjemnými protivníkmi, ale len ak si ich hviezdni hráči udržia kondíciu, čo sa ukázalo ako prakticky nemožná úloha.

Clippers sa jednoducho nemôžu spoliehať len na Kawhiho Leonarda a Paula Georgea, zatiaľ čo to isté sa dá povedať o Pelicans so Zionom Williamsonom a Brandonom Ingramom.

Minnesota Timberwolves - na čele s Anthonym Edwardsom, Karlom-Anthonym Townsom a Rudym Gobertom - a Utah Jazz - budú bojovať o pozície v play-in turnaji, zatiaľ čo Houston Rockets budú dúfať, že ich do tejto spoločnosti posunie podpis Freda VanVleeta a Dillona Brooksa.

San Antonio Spurs bude v tejto sezóne úchvatné sledovať, a to výlučne vďaka generačnému talentu a obrovskej postave Victora Wembanyamu, ktorý je pripravený zaujať NBA. Je však nepravdepodobné, že by sa im podarilo nejako výrazne presadiť, keďže pokračujú v prestavbe.

Portland Trail Blazers získal ako tretiu voľbu v drafte 2023 neuveriteľne talentovaného Scoota Hendersona, ale po strate Damiana Lillarda bude tiež prechádzať prestavbou. Nebude sa od nich očakávať príliš veľa.