Ako v Barcelone. Americkí basketbalisti chcú na OH opäť zostaviť tím snov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako v Barcelone. Americkí basketbalisti chcú na OH opäť zostaviť tím snov

Scottie Pippen aj Michael Jordan reprezentovali USA na olympijských hrách v Barcelone v roku 1992.
Scottie Pippen aj Michael Jordan reprezentovali USA na olympijských hrách v Barcelone v roku 1992.Profimedia
Na rozdiel od nedávnych majstrovstiev sveta, kde druhýkrát za sebou skončili bez medaily, by mali mať americkí basketbalisti na budúcoročných olympijských hrách v Paríži hviezdny výber.

Záujem hrať pod piatimi kruhmi vyjadrilo na mediálnych podujatiach pred začiatkom tréningových kempov viacero elitných hráčov NBA vrátane trojnásobného olympijského víťaza Kevina Duranta z Phoenixu a hviezdneho rozohrávača Golden State Stephena Curryho.

"V každom prípade tam chcem byť, túžim pôsobiť v tíme. Je to vec, ktorú som ešte nezažil," povedal 35-ročný Curry, dvojnásobný majster sveta a držiteľ štyroch titulov v NBA. "Budúci rok budem hrať na olympijských hrách," vyhlásil otvorene rovnako starý Durant, šampión posledných troch hier a majster sveta z roku 2010.

Dvanásťčlenná súpiska, ktorá by mohla byť pokračovateľom bývalého "Dream Teamu" z Barcelony 1992, už teraz nemá o nápadníkov núdzu. Ak budú oslovení, podľa medializovaných informácií chcú na olympiáde hrať DeMar DeRozan, Devin Booker, Bradley Beal, Jaylen Brown, Donovan Mitchell, Khris Middleton, Julius Randle, Zach LaVine, Aaron Gordon, Fred VanVleet a Brook Lopez. Záujem prejavili aj Kyrie Irving, Draymond Green, Paul George a Anthony Davis.

Na druhej strane, hviezdny LeBron James, olympijský víťaz z Pekingu 2008 a Londýna 2012, sa priamo nevyjadril. Médiá však už skôr špekulovali, že chce ísť do Paríža a práve on nabáda ostatné veľké mená, aby štartovali pod piatimi kruhmi. V pondelok len povedal, že pre hráčov, ktorí doplnia olympijský zoznam, by účasť v Paríži nemala predstavovať žiadnu mimoriadnu záťaž. "Nemusel by som robiť veľa. Trochu doskakovať, trochu prihrávať, brániť, blokovať nejaké strely. Ale uvidíme, čo sa stane," povedal 38-ročný najlepší strelec histórie NBA a opora Los Angeles Lakers.

Pivot Philadelphie Joel Embiid chce tiež hrať na olympiáde, ale zatiaľ netuší, v akom drese to bude. Vzhľadom na svoje dvojité občianstvo sa možno ešte rozhodne medzi USA a rodným Francúzskom. V hre je aj jeho rodný Kamerun. "Mojím cieľom je hrať na olympiáde a páčia sa mi všetky tri možnosti," povedal Embiid a dodal, že ak sa Kamerun kvalifikuje na olympiádu, bude to pre neho ľahké rozhodnutie.

Profesionáli z NBA sa zúčastňujú na olympijských hrách od Barcelony 1992, kde sa vtedajší pôvodný "Dream Team" postavil okolo Michaela Jordana, Larryho Birda či Earvina "Magica" Johnsona a s nevídanou ľahkosťou ovládol turnaj. Odvtedy len v Aténach 2004 Američania nezískali zlato. James bol aj vtedy pri tom a triumfoval aj na ďalších dvoch olympiádach.