Päť dôvodov, prečo má City titul: Stále najlepší Haaland, talizman Rodri či zákrok Ortegu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Päť dôvodov, prečo má City titul: Stále najlepší Haaland, talizman Rodri či zákrok Ortegu

Haaland (v strede) v objatí s manažérom Guardiolom.
Haaland (v strede) v objatí s manažérom Guardiolom.AFP
Manchester City oslavuje historický štvrtý titul v Premier League v rade, čím podčiarkuje svoju totálnu dominanciu v anglickej súťaži. Poďme sa pozrieť na päť kľúčových dôvodov, prečo sa tak stalo.

Ortegov rozhodujúci zákrok

Keď sa Son Heung-min uplynulý utorok zrazu ocitol za defenzívou City a mal pred sebou len Stefana Ortegu, na štadióne Tottenhamu Hotspur sa zastavil čas.

Celá sezóna visela na vlásku v samom závere zápasu, pri ktorom sa fanúšikovia Spurs rozchádzali v názoroch, či chcú pripraviť City o body, a tým podporiť úhlavného rivala Arsenal v bitke o titul, alebo nie.

Ortega, brankárska dvojka City, ktorý v 69. minúte nahradil zraneného Edersona, vybehol z malého vápna a nohami zachránil výhru 1:0.

O niekoľko minút neskôr zvýšili zverenci Pepa Guardiolu na 2:0 po penalte Erlinga Haalanda, čím si zabezpečili dvojbodový náskok pred Arsenalom a udržali osud titulu vo vlastných rukách.

Foden urobil krok vpred

Phil Foden vystúpil veľkolepým štýlom z tieňa Kevina De Bruyneho a stal sa kľúčovou tvorivou silou tímu. Belgičan De Bruyne utrpel zranenie v prvom dueli ročníka a do hry sa vrátil až v januári.

To dalo anglickému reprezentantovi Fodenovi viac príležitostí hrať v strede, čo je pozícia, ktorú, ako sám priznáva, uprednostňuje. Reagoval na to strelením 27 gólov vo všetkých súťažiach spolu s 11 asistenciami.

Štatistiky Phila Fodena v rámci Premier League v sezóne 2023/24.
Štatistiky Phila Fodena v rámci Premier League v sezóne 2023/24.Opta by Stats Perform/AFP

Bývalý stopér Manchestru United Rio Ferdinand nedávno povedal, že Foden je na Etihade plnohodnotnou náhradou za De Bruyneho, pričom predpovedal, že "odovzdanie žezla príde už čoskoro".

De Bruyne, jeden z najlepších stredopoliarov v histórii Premier League, má stále len 32 rokov, ale Foden, ktorý v nedeľu dvakrát skóroval pri víťazstve City nad West Hamom (3:1), si berie čoraz viac z jeho času i kompetencií na hracej ploche.

Šťastný talizman Rodri

Keď je Rodri v zostave Manchestru City, družina Pepa Guardiolu neprehrá. Jednoduchá matematika. Čísla španielskeho stredopoliara sú sotva uveriteľné - od februára 2023 neprehrali The Citizens zápas, v ktorom hral.

Dvadsaťsedemročný hráč je ľahko prehliadnuteľný, keďže je často zatienený hviezdnymi menami ako Kevin De Bruyne, Erling Haaland či Phil Foden. Rodri je však mužom, vďaka ktorému funguje City ako namazaný stroj.

Rodri oslavuje tretí gól City proti West Hamu.
Rodri oslavuje tretí gól City proti West Hamu.AFP

Zaznamenal najviac prihrávok a dotykov zo všetkých hráčov v sezóne 2023/24 Premier League, navyše prispel aj ôsmimi zásahmi. Guardiola oceňuje jeho prácu, keď ho vo februári označil za "momentálne jasne najlepšieho stredopoliara na svete".

Arsenal a Liverpool zakopli

V Guardiolovom kalendári bude 14. apríl zakrúžkovaný ako deň, keď sa preteky o titul definitívne naklonili v prospech City. Počas tohto víkendu sa udiali rozhodujúce výsledky troch najväčších ašpirantov na zisk trofeje.

City 13. apríla zničilo Luton 5:1, ale nasledujúci deň zverenci Jürgena Kloppa doma šokujúco prehrali s Crystal Palace 0:1, zatiaľ čo Arsenal podľahol pred vlastnými divákmi Aston Ville 0:2. Liverpool vypadol z tempa a len márne ho hľadal, na druhej strane Arsenal pokračoval vo víťazstvách, aby udržal súpera ako-tak pod tlakom. Nakoniec to však aj tak nestačilo.

Famózny Haaland

Erling Haaland sa po veľkolepej prvej sezóne v Manchestri City považuje za hráča, ktorý nepredvádzal v ostatných mesiacoch svoj najlepší futbal v kariére, ale aj tak získal Zlatú kopačku v rámci Premier League.

Nórsky reprezentant bol frustrovaný zraneniami a občasnými krátkymi "suchotami", ale aj tak skončil s pozoruhodnými 27 gólmi. Druhý Cole Palmer ich mal o päť menej.

Najlepší strelci Premier League.
Najlepší strelci Premier League.Opta by Stats Perform/AFP

Bývalý kapitán Manchestru United Roy Keane v apríli po remíze City s Arsenalom 0:0 označil Haalanda za hráča "takmer na úrovni League Two" (štvrtej najvyššej súťaže na Britských ostrovoch, pozn. redakcie).

Haaland odpovedal veľkolepým štýlom, keď v posledných siedmich zápasoch Premier League strelil deväť gólov, vďaka čomu sa City podarilo vyhrať titul nad Arsenalom.