MS v hokeji: V nominácii Nórska po ôsmich rokoch aj Zuccarello. Čakajú na ďalšie dve zámorské posily

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nóri v Česku po ôsmich rokoch aj s Zuccarellom. Na ďalšie dve zámorské posily čakajú

Najväčšiu pozornosť v nórskom drese bude na seba strhávať Zuccarello.
Najväčšiu pozornosť v nórskom drese bude na seba strhávať Zuccarello.Profimedia
Útočník Minnesoty Mats Zuccarello (36) nechýba v nominácii nórskych hokejistov pre majstrovstvá sveta v Prahe a Ostrave. Najväčšia nórska hviezda sa naposledy predstavila na MS 2016 v Moskve. Skúsenosti s najlepšou ligou sveta majú aj ďalší útočníci Andreas Martinsen (33) a nestarnúci Patrick Thoresen (40) zo Storhamaru.

Zuccarello sa zúčastnil štyroch majstrovstiev sveta a dvoch olympijských hier (2010 a 2014). Od svetového šampionátu v Moskve obliekal dres nórskej reprezentácie len v olympijských kvalifikačných sezónach 2016/17 a 2021/22. V roku 2016 sa zúčastnil Svetového pohára v Toronte, kde si s tímom Európy zahral finále.

V 69 zápasoch tejto sezóny NHL zaznamenal 173 cm vysoký útočník 63 bodov za 12 gólov a 51 asistencií. Bývalý hráč New Yorku Rangers a Dallasu má na konte 835 duelov základnej časti a v nich 636 bodov za 198 zásahov a 438 asistencií. V 96 vystúpeniach play-off nazbieral 55 bodov za 18 gólov a 37 asistencií.

Thoresen hral za národný tím naposledy v sezóne 2021/22, keď sa zúčastnil olympijskej kvalifikácie. Ostatné MS zažil v Bratislave v roku 2019. Účastníka troch olympiád čaká desiaty svetový šampionát. V NHL hral v rokoch 2006 až 2008 za Edmonton a Philadelphiu. Do Storhamaru sa vrátil v roku 2018 a ako kapitán tento rok doviedol tím k titulu po šiestich rokoch.

Tridsaťdvaročný Martinsen, ktorý sa pripravuje na svoje 12. majstrovstvá sveta, hral v NHL v rokoch 2015 až 2019 za Colorado, Montreal a Chicago.

Na veľkom medzinárodnom podujatí môžu debutovať obrancovia Sander Hurröd zo Storhamaru, Sander Vold Engebraten z Jukuritu Mikkeli a 18-ročný Stian Solberg z Valerengy Oslo s útočníkom Michaelom Brandseggom-Nygardom z druholigového švédskeho tímu Mora. Posledný menovaný sa tento rok predstavil na majstrovstvách sveta dvadsiatok v Göteborgu. Platí to aj o ďalšom útočníkovi Eskildovi Bakkovi Olsenovi z Karlskogy, takisto zo švédskej Allsvenskan.

Pohľad na nórsku prípravu.
Pohľad na nórsku prípravu.Flashscore

Mimo nich a Zuccarella chýbal na minuloročných majstrovstvách sveta len útočník Storhamaru Martin Rönnild. Podľa prognóz by mohol Brandsegg-Nygard byť v júni draftovaný do NHL už v prvom kole a Solberg v druhom. Na tohtoročných juniorských MS sa predstavil tiež 19-ročný útočník Petter Vesterheim, takisto z Mory, ktorý už hral na minuloročnom svetovom šampionáte.

Program MS z pohľadu Nórska.
Program MS z pohľadu Nórska.Flashscore

Nóri počítajú s ďalšími dvoma možnými posilami zo zámoria. Obranca Emil Martinsen Lilleberg, ktorý v tejto sezóne debutoval v NHL, dohráva ročník na farme Tampy Bay v tíme Syracuse Crunch v AHL. Útočník Emilio Pettersen hrá za Dallas. V NHL nedostal príležitosť ani ako hráč Calgary pred marcovým prestupom do Stars.