MS v hokeji: Proti USA jednotkou Hlavaj. Lašák hľadá recept na súperovho gólmana

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Proti USA jednotkou Hlavaj. Receptom na amerického brankára bude clonenie, tvrdí Lašák

V bránke Slovenska sa predstaví Hlavaj.
V bránke Slovenska sa predstaví Hlavaj.TASR
Clonenie pred bránkou je jedna z kľúčových ofenzívnych taktík, no podľa Jána Lašáka (45) bude v zápase proti USA mimoriadne dôležitá. Tréner brankárov hokejovej reprezentácie zmapoval silné aj slabé stránky gólmanov amerického tímu, na ktoré upozornil slovenských hráčov.

Lašák pred stretom so zámorským súperom uviedol: "V tejto chvíli ešte nevieme, kto bude chytať v bránke USA, a tak sa musíme pripraviť na obe alternatívy."

Alex Lyon vstúpil do MS v pozícii brankárskej jednotky USA. V prvom zápase proti Švédsku inkasoval tri góly (prehra 2:5) a príležitosť dostal aj na druhý deň proti Nemecku. V 24. minúte sa však zranil, nahradil ho 19-ročný Trey Augustine, ktorý dochytal víťazstvo 6:1. Pre Lyona sa MS skončili a vedenie americkej reprezentácie hľadá trojku k Augustineovi a Alexovi Nedeljkovičovi. Ten s veľkou pravdepodobnosťou absolvuje debut v reprezentačnom A-mužstve.

"Nevieme, kto bude proti nám chytať, keďže Američania v pondelok nemali predzápasové rozkorčuľovanie. Skôr si myslím, že to bude Nedeljkovič. Venoval som sa mu celý predzápasový večer, študoval som si jeho hru. Vieme, že v minulosti mal určité problémy s hlavou, no teraz už mal dobrú sezónu v Pittsburghu," poznamenal Lašák.

Lyon duel proti Nemcom nedochytal.
Lyon duel proti Nemcom nedochytal.Profimedia

"Bolo ťažké nájsť slabiny v jeho štýle chytania. Jedna z nich bola, že chodí na jedno koleno k tyčke a tam dostáva góly. Nehľadá aktívne puky, keď hráči pred ním clonia. Tam vidím priestor, ale musíme mať naozaj extrémne dobré clonenie," dodal Lašák.

Do bránky slovenského tímu sa prvýkrát na ostravskom šampionáte postaví Samuel Hlavaj. V pozícii dvojky bude Matej Tomek. Pre Hlavaja pôjde o druhý šampionát, vlani odchytal tri zápasy v Rige. Zároveň to bude pre neho prvý duel od nedávnej generálky v Bratislave, keď nastúpil práve proti USA (2:6).

"Som nadšený, že si po roku znovu zachytám na turnaji. Dúfam, že podám dobrý výkon. Možno si vezmeme nejaké poznatky z generálky, no teraz sme už na šampionáte a prvoradé je získavať body," vravel slovenský gólman.

Predpokladané zostavy:

Slovensko: Hlavaj (Tomek) - Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Gajdoš, Golian - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Kelemen, Pospíšil, Regenda - Faško-Rudáš, Sukeľ, Kudrna

USA: Nedeljkovič - Jones, Werenski, Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring - Boldy, Nelson, Gaudreau - Caufield, Pinto, Tkachuk - Zegras, Smith, Farabee - Kunin, Hayes, Eyssimont

USA - Slovensko (pondelok, 16:20)