Perfekcionizmus ako dvojsečná zbraň? Mladík Rune hľadá recept na triumf z Grand Slamu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Perfekcionizmus ako dvojsečná zbraň? Mladík Rune hľadá recept na triumf z Grand Slamu

Rune má za sebou hektických 12 mesiacov
Rune má za sebou hektických 12 mesiacov Reuters
Talent a odhodlanie Holgera Runeho (20) sú nesporné, ale Dán zostáva pred sezónou 2024 akýmsi neopracovaným diamantom, zatiaľ čo jeho mladí kolegovia Carlos Alcaraz (20) a Jannik Sinner (22) sa blysli na ceste za veľkými titulmi.

Pozorovatelia mužského tenisu si vytvorili istú posadnutosť mladými sľubnými talentmi, keďže tento šport prežíva súmrak zlatej éry, ktorej dominovali Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal.

Rune sa v roku 2022 dostal do povedomia ako tínedžer, keď získal tri tituly vrátane prvej trofeje z turnaja Masters v Paríži, kde porazil štyroch hráčov z TOP 10 a vo finále prekonal aj samotného Djokoviča. Teraz má na konte tri grandslamové štvrťfinálové účasti, ale jeho bývalý juniorský kolega Alcaraz už získal dva Grand Slamy, zatiaľ čo Sinner minulý mesiac vyhral svoj prvý na Australian Open.

Holger po prehre v druhom kole s Arthurom Cazauxom v Melbourne ukončil svoju krátku spoluprácu so šesťnásobným grandslamovým víťazom Borisom Beckerom a povedal, že potrebuje okolo seba ľudí, "ktorí majú rovnakú víziu a ktorým môžem dôverovať pri dosahovaní svojich cieľov".

Bývalý hráč Jeff Greenwald, autor knihy 'Najlepší tenis vášho života' a konzultant v oblasti športovej psychológie, sa nechal počuť, že mladík na seba možno vyvíja príliš veľký tlak. "Rune sa teší z vynikajúcich prvotných úspechov, je talentovaný, cieľavedomý a výborne bráni. Je perfekcionista, čo mu pomáha tlačiť na seba," uviedol Greenwald a dodal:

"Spochybňujem však úroveň výsledkového tlaku, ktorý na seba vyvíja v kontraste s Alcarazom a Sinnerom. Tí sa zdajú byť vyrovnanejší a vývojovo zameranejší. Rune má vieru a snahu, ale perfekcionizmus môže byť dvojsečná zbraň."

Runeho hra podnietila velikánov ako Mats Wilander, aby ho označili za budúceho grandslamového víťaza, ale rok 2023 mal nejednotný - prehral finále v Ríme a Monte Carle a jediný titul získal na menšom antukovom podujatí v Mníchove. To sa časovo zhodovalo so sériou zmien v jeho trénerskej zostave, keď sa rozišiel s dlhoročným koučom Larsom Christensenom, potom sa s ním spojil a rozišiel ešte raz, krátko spolupracoval aj s Patrickom Mouratoglouom.

Vlani v októbri pridal do svojho trénerského tímu Beckera a po prvý raz sa dostal na koncoročný Turnaj majstrov, v decembri angažoval Federerovho bývalého kouča Severina Luthiho. Obaja tréneri sú už preč a svetová sedmička pôsobí dojmom muža, ktorý hľadá niečo, aby svoj obrovský potenciál premenil na konzistentný svetový talent.

Patrick Cohn z Floridy, ktorý vyučuje psychologické techniky profesionálnych športovcov, sa domnieva, že trénerské obmeny by mohli Runemu situáciu ešte zhoršiť. Dodal, že kľúčovým faktorom úspechu je trénerská dôslednosť.

Rune nie je sám, komu sa nedarí pretaviť potenciál do grandslamového úspechu. Grandslamové tituly sa ukázali ako nedosiahnuteľné aj pre nesmierne talentovaných hráčov ako Alexander Zverev a Stefanos Tsitsipas, ktorí boli kedysi označovaní za nastupujúcu generáciu.

Všetci víťazi "major" turnajov majú svoju vlastnú cestu k najväčším herným oceneniam a Rune má dostatok času na to, aby si naplánoval osobitný plán k úspechu - aj keď sa mu možno nebude chcieť čakať. 

"Je to niečo, na čom som pracoval celý život, takže to túžim dosiahnuť. Keď som na kurte, vždy si verím. Cítim, že som pripravený. Keby som si neveril, že som, tak sa to určite nestane," poznamenal pred Australian Open o možnosti zisku Grand Slamu.