Tom Brady: Najlepší hráč amerického futbalu v histórii

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tom Brady: Najlepší hráč amerického futbalu v histórii

S Bradym odchádza obrovská časť histórie NFL.
S Bradym odchádza obrovská časť histórie NFL. AFP
Tom Brady (45) si vybudoval povesť najlepšieho hráča a quarterbacka v histórii amerického futbalu. Jeho neuveriteľná 23-ročná kariéra priniesla množstvo rekordov, ktoré nikdy nebudú prekonané.

Legenda v stredu uviedla, že definitívne ukončuje hráčsku kariéru. Brady tak pôvodne urobil už rok dozadu, no následne svoje rozhodnutie zmenil a ešte jednu sezónu odohral za Tampu Bay.

Sedemkrát vyhral Super Bowl. Dôkaz toho, že je to proste neuveriteľné, je iba jeden. V histórii NFL má najúspešnejší klub šesť titulov. Je ním New England Patriots. Túto organizáciu k všetkým priviedol práve Brady. Okrem toho päťkrát získal cenu MVP Super Bowlu a v piatich prípadoch bol najužitočnejším hráčom sezóny.

Takisto sa nachádza na čele rebríčka v počte nahádzaných yardov. Má ich 89 214, čo je o takmer deväťtisíc viac ako druhý v poradí Drew Brees.

Jeho dlhovekosť je neskutočne pozoruhodná a znásobuje ju fakt, že podľa štúdie z roku 2019 je priemerná dĺžka kariéry quarterbacka v NFL iba 4,4 roka. Keď to porovnáme s jeho 23 sezónami, musíme len vysloviť obrovské wau.

Už pred dvomi rokmi, keď doviedol Buccaneers k prekvapivému zisku trofeje Vincea Lombardiho, mal právo byť označovaný za najlepšieho rozohrávača, akého NFL zažila. V Amerike je na minimálne rovnakom mieste medzi legendami ako Michael Jordan, Babe Ruth, Joe DiMaggio, Tiger Woods, Serena Williamsová či Wayne Gretzky.

Do NFL pritom Brady vstupoval v roku 2000 a nepatril medzi vysoko hodnotených mladíkov. Patriots po ňom siahli až na pozícii číslo 199. New England ho nepovažoval za oporu, lenže on ukázal vysokú pracovnú morálku a súťažného ducha, ktorý sa stal charakteristickým znakom celej jeho kariéry.

Bežne sa dialo, že prišiel do tréningového centra počas hlbokej noci a trénoval. Zo začiatku to nechápali najmä zmätení bezpečnostní pracovníci, takže sa stávalo, že situáciu im museli vysvetľovať predstavitelia organizácie z Bostonu.

Nečakanú šancu dostal mladík z University of Michigan v septembri 2001. Zranil sa totiž prvý quarterback Drew Bledsoe a Brady po príchode na ihrisko zažiaril. Pozíciu si udržal do konca sezóny, ktorá sa skončila vo februári 2002 ziskom prvého Super Bowlu v histórii Patriots a zároveň premiérového aj preňho.

Znamenalo to začiatok takmer dvadsaťročnej vlády, počas ktorej sa Patriots s Bradym a pod vedením trénera Billa Belichicka ukázali ako jeden z najlepších tímov histórie NFL, ak nie najlepším. Celkovo sa New England dostal deväťkrát do finále a v šiestich prípadoch ho vyhral.

Tom Brady a tréner Bill Belichick.
Tom Brady a tréner Bill Belichick.AFP

Aj keď sa hráči okolo Bradyho vždy časom menili, on zostával: "Hráči prišli a odišli. Menilo sa všetko, okrem jedného - Toma," vyjadril sa bývalý quarterback Joe Theismann. Nie vždy to ale bolo ideálne. Ako to v športe aj v živote chodí, vyskytli sa problémy.

V sezóne 2007 vyhrali Patriots všetky zápasy základnej časti a s bilanciou 16-0 vstupovali do play-off ako jednoznačne najväčší favorit. Druhýkrát v histórii sa nakoniec nestalo, že by tím ukončil ročník bez jedinej prehry, pretože prehral Super Bowl proti New Yorku Giants.

Bradyho najznámejší dištanc prišiel v roku 2015. Po výhre v konferenčnom finále proti Indianapolis Colts (45:7) dostal štvorzápasový trest za údajné manipulovanie s tlakom v loptách, čo mu malo pomáhať pri hodoch.

Na problém odpovedal väčšinou ďalším titulom. Super Bowl 2017 sa zapísal do histórie tým, že Patriots dokázali otočiť skóre z 3:28 na 34:28 a porazili Atlantu Falcons. Nikto v poslednom zápase ročníka nedokázal predviesť väčší obrat. Tom Brady bol pod tlakom vždy neuveriteľný. To ho zdobilo počas celej kariéry.

Super Bowl si v danom období zahral trikrát po sebe. Napriek tomu, že v roku 2018 nahádzal skvelých 505 yardov, tešila sa Philadelphia Eagles. O rok neskôr New England porazil dosť nízkym skóre 13:3 Los Angeles Rams a Brady sa vo veku 43 rokov a 188 dní stal najstarším víťazom Super Bowlu v histórii.

Nasledujúca sezóna nevyšla, no rozhodnutie opustiť Patriots bol veľký šok. Pred ročníkom 2020 sa stal hráčom Tampy Bay Buccaneers. Pre koronavírus nemal ideálny priestor zžiť sa so svojimi spoluhráčmi. Napriek tomu z toho bolo nesmierne prekvapivé víťazstvo v Super Bowle.

"Priniesol víťaznú mentalitu do talentovaného tímu, ktorý nevedel, ako vyhrávať," v skratke opísal vtedajší tréner Bruce Arians. Po zisku siedmeho titulu Brady vyhlásil: "Športový úspech pre mňa nikdy nebol o počte yardov, touchdownoch alebo Super Bowloch. Vždy ním bola snaha maximalizovať svoj potenciál a byť najlepším, ako sa dá," povedal.