Bellingham v Katare zvyšuje svoju cenu a potvrdzuje extratriedu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bellingham v Katare zvyšuje svoju cenu a potvrdzuje extratriedu
Bellingham je už v 19 rokoch ťahúňom Anglicka.
Bellingham je už v 19 rokoch ťahúňom Anglicka.
Profimedia
Anglický záložník Jude Bellingham (19) rastie na úroveň najväčšej svetovej hviezdy. Už ako veľmi mladý sa stal kapitánom Borussie Dortmund a neoddeliteľnou súčasťou základnej zostavy anglického národného tímu.

V prvom zápase Albionu na MS v Katare strelil svoj premiérový gól v osemnástom stretnutí za reprezentáciu, pričom to bol už jeho jubilejný desiaty presný zásah v prebiehajúcej sezóne 2022/23. V rámci všetkých súťaží je najlepším strelcom nemeckého klubu.

Až štyri góly zaznamenal v skupinovej fáze Ligy majstrov. Trafil sa vo všetkých štyroch úvodných vystúpeniach proti Kodani, Manchestru City a dvakrát v dueloch so Sevillou. Stal sa prvým záložníkom v tínedžerskom veku, ktorý skóroval v štyroch zápasoch milionárskej súťaže po sebe. V Bundeslige pridal päť zásahov.

Vráťme sa k jeho gólu do siete Iránu. Ten ho navždy zapísal do histórie svetových šampionátov ako prvého muža narodeného v roku 2000 alebo neskôr, ktorý sa presadil na vrcholnej scéne.

Jude Bellingham pritom nie je strelec z povolania. Jeho pozícia v strede ihriska má značné defenzívne úlohy. On ich zvláda na jednotku. Disponuje všetkým, čo moderný záložník potrebuje.

A pod pojmom "všetkým" myslíme naozaj všetko. Od schopnosti získavať lopty, vyhrávať súboje, cez kvalitnú rozohrávku, až po presné finálne prihrávky a v nemalej miere aj strieľanie gólov.

Rodák zo Stourbridge mal iba 16 rokov a 38 dní, keď debutoval v druhej najvyššej anglickej súťaži za Birmingham City, čím o 101 dní prekonal rekord Trevora Francisa z roku 1970 a to hovoríme o súťažnom stretnutí. Niekoľkokrát nastúpil skôr v predsezónnej príprave.

Okamžite sa stal stálicou základnej zostavy. Z ľavého krídla sa presunul do stredu a sadlo mu to neuveriteľne. Ešte to leto ho chcel Manchester United, túto ponuku odmietol s ohľadom na herný čas, ktorý by dostal oveľa nižší ako v Championship.

V sezóne 2019/20 sa stal najlepším mladým hráčom ligy a po roku bolo jasné, že sa posunie ďalej. Za 25 miliónov eur ho kúpila Borussia Dortmund, no ešte predtým, napriek jedinej sezóne v áčku a veľmi mladom veku, Birmingham navždy vyradil jeho číslo 22, ktoré si v klube už nikto nebude môcť obliecť.

Keď mal 17 rokov a 136 dní, debutoval v seniorskom tíme Anglicka. Iba Theo Walcott a Wayne Rooney to stihli skôr. Jeho hviezda žiarila čoraz viac, až dorástol do mladíka, ktorý získal pevné miesto v zostave Albionu už na európskom šampionáte v roku 2021.

Momentálne jeho cena narástla na viac ako sto miliónov eur. Je jasné, že Dortmund na ňom výrazne zarobí. Rád by ho predal za 150 miliónov. Borussia sa už zmierila s tým, že jej hviezda odíde a kontrakt do roku 2025 nedodrží. Cenovka nie je exaktne stanovená, ale za menej ako "stovku" to nebude. Cifra by sa mala blížiť k spomínaným 150 miliónom.

Najviac okolo neho krúžia Real Madrid a Liverpool, ale situáciu sleduje aj Manchester City. Je takmer stopercentne isté, že najbližšie leto zamieri na jednu z týchto adries. My sa každopádne v prvom rade môžeme tešiť na ďalšie výkony Bellinghama na MS v Katare.