MS v Katare prekonali rekord návštevnosti, padli aj ďalšie historické zápisy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v Katare prekonali rekord návštevnosti, padli aj ďalšie historické zápisy
MS v Katare prekonali rekord návštevnosti, padli aj ďalšie historické zápisy
MS v Katare prekonali rekord návštevnosti, padli aj ďalšie historické zápisyProfimedia
Majstrovstvá sveta vo futbale 2022, ktoré hostí Katar, zaznamenali najvyššiu návštevnosť v histórii šampionátov, keď na štadióny prišlo spolu už 2,45 milióna divákov. Okrem tohto zápisu bolo k videniu viacero iných rekordov.

Správa, ktorú FIFA zverejnila na svojom portáli Qatar 2022, naznačuje, že po 13 dňoch a 48 zápasoch zaznamenalo tohtoročné podujatie rekordnú návštevnosť s priemernou obsadenosťou štadiónov na úrovni 94%, čo je viac ako 2,17 milióna prítomných divákov zaznamenaných počas majstrovstiev sveta 2018 v Rusku.

Doposiaľ najvyššiu šampionátovú návštevnosť jedného duelu v histórii hostil štadión Lusail - 26. novembra sledovalo zápas Argentíny s Mexikom 88 966 fanúšikov.

Ďalším zaujímavým faktorom tohtoročných majstrovstiev sveta je skutočnosť, že do osemfinále postúpili tímy zo šiestich kontinentov, čo sa doposiaľ nestalo. Osobný rekord si pripísal aj ázijsko-tichomorský región, z ktorého postúpili do vyraďovacích bojov až tri tímy - Austrália, Japonsko a Južná Kórea.

"Výsledok skupinovej fázy ukazuje, do akej miery si viaceré krajiny osvojili prostriedky k lepšej konkurencieschopnosti na najvyššej úrovni. Súvisí to s lepšou prípravou a analýzou súperov, čo je aj odrazom rovnomernejšieho prístupu k technológiám." uviedol v nedeľňajšom vyhlásení šéf globálneho rozvoja futbalu FIFA Arséne Wenger.

Garang Kuol sa vo veku 18 rokov a 79 dní stal najmladším hráčom, ktorý hral vo vyraďovacej fáze majstrovstiev sveta vo futbale od čias legendárneho Pelého v roku 1958. 

Jeden mimoriadne pozoruhodný rekord vytvorila portugalská futbalová legenda Cristiano Ronaldo, ktorý ako prvý hráč v histórii skóroval na piatich podujatiach majstrovstiev sveta.

Do histórie sa zapísala aj Stephanie Frappartová. Stala sa prvou ženou, ktorá viedla mužský zápas majstrovstiev sveta vo futbale a spolu s Neuzou Backovou a Karen Díazovou Medinovou vytvorili prvé čisto ženské rozhodcovské trio histórie šampionátov.