Pogačar si udržal ružový dres. V tretej etape Gira mal najrýchlejšie nohy Merlier

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pogačar si udržal ružový dres. V tretej etape Gira mal najrýchlejšie nohy Merlier

Oslavné gesto Merliera po triumfe v tretej etape.
Oslavné gesto Merliera po triumfe v tretej etape. Profimedia
Belgický cyklista Tim Merlier (31) z tímu Soudal Quick-Step sa stal víťazom pondelkovej 3. etapy Gira d'Italia. V špurte 166,3 km dlhej etapy z Novary do Fossana zdolal druhého Taliana Jonathana Milana (23) z Lidlu-Trek i tretieho Eritrejčana Biniama Girmaya (24) z Intermarché - Wanty. V celkovom hodnotení sa nič nezmenilo, ružový dres pre lídra pretekov aj naďalej vlastní Slovinec Tadej Pogačar (25) z UAE Emirates.

Pondelková etapa mala prevažne rovinatý profil. Na trati bola jediná horská prémia a aj tá štvrtej kategórie. Prišla na pretras po 58. km a tri body na nej zobral Francúz Lilian Calmejane z Intermarché - Wanty, ktorý sa pustil do samostatného úniku. Hneď vzápätí sa však vrátil do pelotónu a všetko smerovalo k šprintérskemu dojazdu. Tri kilometre pred cieľom sa po miernom stúpaní ocitol na čele Pogačar, jeho hlavný súper v celkovom poradí Geraint Thomas si ho strážil a obaja zostali na čele sami.

"Plán to nebol. Chceli sme byť s tímom iba na dobrej pozícii pred cieľom, vyhnúť sa problémom. Chlapci išli výborne a trochu sa to tam odpojilo. Pogačar vyrazil a párkrát som mu vystriedal, no potom som mu povedal, že mám toho dosť. Šlo sa veľmi rýchle tempo a šprintéri majú v takej situácii obrovskú silu," popísal záver britský jazdec stajne Ineos-Grenadiers v rozhovore priamo v cieli.

Napokon sa však rozhodovalo v špurte a Merlier si pripísal druhý triumf na Gire, prvý prišiel v roku 2021. "Najťažšie víťazstvo kariéry. Záver bol mimoriadne tvrdý, posledný kilometer som neustále hľadal dobrú pozíciu. Uvidel som tam medzeru a vedel som, že musím ísť. Som veľmi šťastný, že som vyhral," tešil sa v cieli Belgičan.