MS v hokeji: Poliaci s piatimi gólmi od Švédov. Švajčiari ratovali víťazstvo v samom závere

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Poliaci s piatimi gólmi od Švédov. Švajčiari nadelili päť z presilovky Rakúsku

Aktualizované
Karlsson pomohol ako správny kapitán svojmu tímu tromi bodmi.
Karlsson pomohol ako správny kapitán svojmu tímu tromi bodmi.Profimedia
Hokejisti Švédska zvíťazili nad Poľskom 5:1 v nedeľňajšom zápase "slovenskej" B-skupiny na MS v Ostrave. Favorit mal po celý čas duel pod kontrolou, dvoma gólmi a asistenciou sa v jeho drese blysol obranca Erik Karlsson (33). Švajčiari uspeli aj vo svojom druhom vystúpení na MS v Prahe. Zdolali po dráme susedov z Rakúska tesne 6:5, keď dali až päť zásahov z presiloviek. K triumfu pomohol hetrikom a asistenciou hviezdny útočník Nico Hischier (25), obranca Roman Josi (33) mal bilanciu 2+2.

A-skupina:

Fínsko - Veľká Británia 8:0

Fíni mali podľa očakávania od úvod prevahu, no Briti dokázali v prvej tretine ešte tlmiť ich ofenzívne snahy. Favorit však bol trpezlivý, čakal na svoju šancu a tá prišla v 17. minúte, keď Kapanen šikovným tečom Kaskiho strely otvoril skóre. V druhej časti severania využili, že súper mal ďalej striedačku, dlhým držaním puku ho vyšťavili a začali mu zasadzovať jeden gólový úder za druhým.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Na 2:0 zvýšil ďalším úspešným tečom Puljujärvi, tretí zásah pridal v presilovke Innala. Potom už Fíni totálne ovládli dianie na ľade, v útočnom pásme predvádzali prihrávkový kolotoč a kombináciami dusili Britov. V závere tretiny uzavrel poltucet Määttä.

Suomi ďalej kontrolovali priebeh a v tretej časti ešte prikrášlili triumf. Na 7:0 zvýšil Lehtonen a v 53. minúte zavŕšil svoj hetrik Kapanen. Fínov čaká ďalší zápas v pondelok, o 16:20 narazia na Nórov. Briti, ktorí čakajú na prvý bod na šampionáte, sa v stredu o 20:20 stretnú so Švajčiarskom.

Dánsko - Kanada 1:5

Kanaďania potvrdzovali úlohu favoritov a i keď to z ich strany nebol ofenzívny uragán, do prvej prestávky si vytvorili dvojgólový náskok. Už v tretej minúte sa presadil strelou od modrej Bedard, ktorého gól rozhodcovia najprv neuznali pre bránenie v hre brankárovi, no video ukázalo, že Buntinga natlačil do bránkoviska O. Lauridsen. Na dva nula zvýšil počas presilovky v 16. minúte Cozens opäť strelou z diaľky. Tentokrát zakryl brankárovi výhľad M. Lauridsen.

Štatistiky víťazstva Kanady.
Štatistiky víťazstva Kanady.Flashscore

V úvode druhej časti sa obraz hry úplne otočil. Dáni do nej vleteli odvážne, vytvorili si niekoľko šancí za sebou a v 27. minúte znížili po dorážke Wejseho. Následne mohli vyrovnať, no nik z nich nedotlačil puk za Binningtona, ktorý bol ďaleko z bránky. Dáni v tej chvíli viedli na strely v 2. tretine 7:1. Ďalší gól však nepridali ani v troch presilovkách po sebe.

Kanada upravila na rozdiel dvoch gólov v úvode tretej tretiny, keď Bedard zachytil rozohrávku Dánov, potiahol puk, prihral Guentherovi a nakoniec dorazil puk do siete. Bol to už jeho štvrtý gól na turnaji. Dáni potom nevyužili štvrtú presilovku, v dvoch po sebe neuspeli ani ich súperi, no tí pridali štvrtý gól do prázdnej bránky a piaty v poslednej minúte v presilovke. Kanaďania nastúpia najbližšie v utorok o 20:20 proti Rakúsku, Dáni o štyri hodiny skôr v severskom súboji s Nórskom.

Rakúsko - Švajčiarsko 5:6

Rakúšania nastúpili do duelu ako oustideri, ale v úvodnej tretine prekvapili dobrým výkonom, ktorý im po štvrťhodine priniesol dvojgólové vedenie. Rossi v 5. minúte vyhral buly v útočnom pásme a Unterweger strelou od modrej otvoril skóre. O desať minút neskôr si pri skrumáži pred bránkou našiel puk P. Huber a dotlačil ho do siete.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Švajčiari si hneď na to zahrali presilovku o dvoch hráčov a už po štyroch sekundách ju využil tvrdou strelou Josi. Rakúšania išli späť do dvojgólového vedenia v úvode druhej časti v presilovke, no potom Švajčiarom dopriali druhú presilovku o dvoch hráčov a tí sa prvýkrát dostali do vedenia. Najprv vyrovnal pri hre proti trom Josi a pri 5 na 4 trinásť sekúnd po ňom skóroval Jäger

Rakúšania však pokračovali v dobrom výkone a v 35. minúte vyrovnal na 4:4 Haudum, opäť v presilovke. Po 43 sekundách 3. časti poslal do vedenia Helvétov Hischier, no v 52. minúte odpovedal Baumgartner. Rozhodnutie prišlo až v poslednej minúte, po zbytočnom faule Wolfa uzavrel hetrik Hischier a rozhodol o tesnej výhre Švajčiarov.

B-skupina:

Slovensko - Kazachstan 6:2

Reportáž z druhého vystúpenia Slovákov na MS si môžete prečítať v samostatnom článku.

Zostrih zápasu.
Flashscore

Lotyšsko - Francúzsko 3:2 pp

Od úvodu sa hral vyrovnaný hokej, v ktorom dominovali defenzívy. Dôležitý moment priniesla 16. minúta, keď Lotyš Batna dostal trest na 5 minút a strele Da Costu pomohol do lotyšskej bránky nešťastný teč Mamčicsa - 0:1. Druhá tretina bola nerozhodná dianím na ľade a aj gólovo.

Hoci v nej Lotyši postupne prevzali iniciatívu, Francúzi obetavo bránili a aj zásluhou brankára Juncu mali tesný náskok.

Štatistika stretnutia.
Štatistika stretnutia.Flashscore

Prišli oň v 43. minúte, keď Abols v protiútoku zblízka usmernil Freibergsovu strieľanú prihrávku - 1:1. V 51. minúte dostal Gallte vyšší trest za faul lakťom a Roberts Bukarts v presilovke poslal Lotyšov do vedenia - 2:1.

Junca krátko na to zmaril niekoľko šancí súpera a Bellemare v 57. minúte dorazil puk po strele Da Costu - 2:2. Lotyši sa v predĺžení dostali k presilovke, no o triumfe rozhodli až po nej, keď Daugavinš potrestal chybu Boudona - 3:2. Lotyši nastúpia na ďalší duel v utorok 14. mája od 16:20 proti Kazachstanu. Francúzi budú hrať v rovnaký deň od 20:20 s Poľskom.

Švédsko - Poľsko 5:1

Švédi od prvých minút napĺňali úlohu favorita, často hrali s pukom a neustále hrozili Poliakom. Pokoj im dodal gól Marcusa Johanssona po nešťastnom teči poľského hráča, na ktorý nadviazal v 7. minúte Raymond, keď zblízka zužitkoval prihrávku Kempea pred odkrytú bránku - 2:0.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

V druhej časti sa Poliaci ubránili švédskemu tlaku počas oslabenia, následne nevyužili presilovku a po nej inkasovali. Kapitán Švédov Karlsson prestrelil brankára Zabolotného - 3:0. V úvode tretej časti sa po chybe súpera dostal do brejku Lyszczarczyk, najskôr neuspel, no pokusom spoza bránky prekvapil Gustavssona - 3:1.

Dráma sa však nekonala, keďže Švédi dvomi gólmi potrestali vylúčenie Górného na 2+2 minúty. Najskôr Burakovsky v 55. minúte upravil na 4:1 a krátko na to Karlsson zakončil ofenzívny výpad po prihrávke Hedmana - 5:1. Švédi odohrajú ďalší zápas na šampionáte v pondelok od 20:20 proti Nemecku, Poliaci si v utorok od 20:20 zmerajú sily s Francúzmi.