MS v hokeji: Traja zo slovenskej, piati z českej extraligy. V nominácii Lotyšska vyčnieva Merzlikins

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Traja zo slovenskej, piati z českej extraligy. V nominácii Lotyšska vyčnieva Merzlikins

V drese Lotyšska sa predstaví aj Daugavinš z Michaloviec.
V drese Lotyšska sa predstaví aj Daugavinš z Michaloviec.Profimedia
Lotyši sa na MS v Česku predstavia v nominácii s jediným hráčom z NHL. Tréner Harijs Vitolinš (56) sa pri obhajobe historického bronzu v Tampere a Rige môže spoľahnúť na brankára Elvisa Merzlikinša (30) z Columbusu. V tíme má 17 členov úspešného kádra, vrátane piatich z českej extraligy - obrancov Janisa Jaksa a Kristapsa Zila z Litvínova, Ralfsa Freibergsa z Hradca Králové a útočníkov Robertsa Bukartsa a mladšieho brata Rihardsa z Vítkovíc.

Dopĺňa ich aj útočník Eduards Tralmaks z Kladna, pre ktorého to bude medzinárodný debut. Skúsenosti so slovenskou extraligou má Daugavinš (Michalovce), Mamčics (Nové Zámky) a Egle (Liptovský Mikuláš).

Tridsaťročný Merzlikins bude na majstrovstvách sveta už po šiesty raz, hoci po dvoch rokoch. Počas piatich sezón v NHL odchytal 191 zápasov s priemerom 3,20 gólu na zápas a 90,4-percentnou úspešnosťou zákrokov či 10 nulami.

Ďalšími brankármi so stopou v NHL sú Kristers Gudlevskis z Bremerhavenu, ktorý trikrát nastúpil za Tampu Bay a útočník Kaspars Daugavinš z Michaloviec. Lotyšský kapitán sa pripravuje na svoje dvanáste MS, bol aj na troch olympijských hrách. V základnej časti NHL odohral 91 zápasov za Ottawu a Boston, ďalších sedem pridal v play-off.

Prehľad prípravného obdobia.
Prehľad prípravného obdobia.Flashscore

Spolu s Tralmaksom budú debutovať brankár Eriks Vitols z KeuPa z druhej fínskej ligy, obranca Markuss Komuls z Trois-Rivieres zo zámorskej ECHL a útočníci Raivis Ansons z farmárskeho tímu Pittsburghu Wilkes-Barre/Scranton z AHL, Haralds Egle z Liptovského Mikuláša, Feliks Gavars zo St. Lawrence University a Martins Lavins z University of New Hampshire.

V českej extralige pôsobili aj Karlis Čukste zo švédskeho Brynäsu, ktorý v minulej sezóne získal titul s Třincom, Oskars Cibulskis z Herningu (Hradec Králové, Litvínov a Kladno), Roberts Mamčics z Nových Zámkov (Zlín) a Martins Dzierkals zo švédskeho majstra Skelleftea AIK (Plzeň a České Budějovice).

Lotyši a ich program na MS.
Lotyši a ich program na MS.Flashscore

Lotyšsko vstúpi do šampionátu v sobotu o 16:20 proti Poľsku. V ďalších zápasoch skupiny B v Ostrave nastúpia proti Francúzsku, Kazachstanu, Nemecku, Švédsku, Slovensku a USA.