Africký šampión zo Senegalu chce svoju kvalitu ukázať aj v Katare

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Africký šampión zo Senegalu chce svoju kvalitu ukázať aj v Katare

Africký šampión zo Senegalu chce svoju kvalitu ukázať aj v Katare
Africký šampión zo Senegalu chce svoju kvalitu ukázať aj v KatareProfimedia
Dvadsať rokov po tom, čo ako kapitán viedol Senegal na MS 2002, sa Aliou Cissé (46) vracia s národným tímom na scénu katarského šampionátu v pozícii hlavného trénera.

Architekt enormného rastu futbalu vo svojej krajine bol koučom už aj na MS v Rusku pred štyrmi rokmi, skúsenosti zbieral tiež v európskych súťažiach. Úradujúci víťaz Afrického pohára národov chce potvrdiť svoje stúpajúce renomé aj na najväčšom fóre, aké vo futbale môže byť.

Senegal na MS 2018 nepostúpil zo skupinovej fázy iba kvôli horšiemu skóre. O rok neskôr prehral finále afrického šampionátu s Alžírskom, no naposledy to už vyšlo. Aliou Cissé prišiel k tímu v roku 2015 s novým videním hry. Začal uvažovať o atletickej a taktickej pripravenosti.

Držanie lopty je základom hry, hoci nepohrdne rýchlymi prechodmi do útoku. Preto mu nezmizol úsmev na tvári ani po zranení najväčšej hviezdy tímu - Sadia Maného. Líder Bayernu je síce pre národný tím veľmi potrebný, ale katarské dobrodružstvo vníma okrem Cissého celá výprava ako najväčšiu výzvu futbalovej kariéry.

Silné stránky

Mané nie je obyčajný futbalista. V každom tíme, kde pôsobil, bol hviezdou a oporou ofenzívy. Je schopný zahrať na ľavom krídle, aj na hrote. V lete vymenil Liverpool za Bayern Mníchov a okamžite sa naplno začlenil do systému trénera Juliana Nagelsmanna, ktorý je úplne odlišný, aký preferoval Jürgen Klopp na Anfielde. Senegal sa bude spoliehať na to, že sa stihne dať do poriadku a na MS nastúpi.

Ďalšou silnou stránkou tímu je defenzíva, ktorú diriguje kapitán a stopér Kalidou Koulibaly. Stojí pred brankárom Edouardom Mendym. Ten sa v Chelsea zaradil medzi najlepších gólmanov sveta a pre Senegal je rovnako potrebný ako Mané.

Koulibaly je bývalou hviezdou Neapolu a aj keď na začiatku prvej sezóny v Chelsea zaostáva za predošlými rokmi, senegalský tím ho robí lepším rovnako, ako on robí lepším Senegal. Kapitánska páska mu dodáva ešte viac sebavedomia a ťahá multikultúrne založený celok. Síce vyrastal vo Francúzsku, no do africkej krajiny chodil pravidelne každé leto už od detstva.

Cissé postavil defenzívu okolo týchto dvoch mužov a tí ukázali svoju dôležitosť napríklad v posledných šiestich stretnutiach kvalifikácie, kedy inkasovali len štyri góly. Nakoniec rozhodol známy penaltový rozstrel proti Egyptu, keď Mendy jednu penaltu chytil a to poslalo Senegal do Kataru.

Aktuálna forma Senegalu.
Aktuálna forma Senegalu.Flashscore

Slabé stránky

Určite lavička. Senegal má výborných hráčov, ale šírka kádra nie je na takej úrovni ako základná zostava. Zranenie Maného je veľkým problémom práve kvôli tomu, že je ťažké ho niekým nahradiť.

Skúsený útočník je pre mužstvo neskutočne dôležitý. Nielen preto, že práve jeho penalta zabezpečila postup na MS, ale individuálne dokáže byť rozdielovým hráčom a aj z menej nebezpečných situácií vytvoriť nebezpečenstvo.

V posledných štyroch zápasoch strelil päť gólov a spoločne s Koulibalym je kľúčovým prvkom vo fungovaní tímu mimo ihriska, čo sa prenáša na trávnik. Výborná atmosféra v kabíne je jedným z najväčších dôvodov možného úspechu.

Ideálna zostava

Mendy - Sabaly, Koulibaly, Diallo, Touré - P. Gueye, Kouyaté, G. Gueye -  Sarr, Dieng, Mané

Najhorúcejšia téma

Pre trénera Cissého, ktorý málokedy využíva iný herný systém ako 4-3-3, bude dôležité vybrať si, ktorých záložníkov použije, pretože dlhoročná opora Gana Gueye po prestupe z PSG do Evertonu odohrala v Premier League iba deväť zápasov a z toho len tri v základnej zostave. Predbežne by ho mali doplniť Pape Gueye z Marseille a Cheikhou Kouyaté.

Karty ale môže zamiešať stále iba 20-ročný Pape Mata Sarr. Nedávno prestúpil do Tottenhamu, v ktorom ešte nedostal šancu. Má kvalitu, ale žiadny herný priestor. To iba zvyšuje pochybnosti o tom, či záložná rada Senegalu vstupuje na MS v Katare v ideálnej forme, pretože iba mená zápasy nevyhrávajú.

Program Senegalu bude na prelome roka skutočne nahustený.
Program Senegalu bude na prelome roka skutočne nahustený.Flashscore

Predpoveď

V skupine A je jasným favoritom Holandsko a práve to bude prvým súperom pre Senegal. Cissého družina bude musieť vstúpiť do tohto stretnutia bez strachu a vytasiť všetky zbrane, aby minimálne potrápila výber kouča van Gaala.

Najlepším výsledkom Senegalu na svetovom šampionáte bolo štvrťfinále v roku 2002, kedy bol Cissé kapitánom. Vtedy sa v prvom stretnutí skupinovej fázy zrodilo víťazstvo nad obhajcami titulu z Francúzska.

Senegal by mal postúpiť s Holandskom, aj keď hlavne Ekvádor je nepríjemný súper, ktorý má zaujímavých hráčov a bude chcieť prekvapiť. V juhoamerickej kvalifikácii sa mu darilo, nechal za sebou aj Čile, Kolumbiu, Peru či Paraguaj.