Ako Eriksen. Blind hrá v Katare s implantovaným defibrilátorom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako Eriksen. Blind hrá v Katare s implantovaným defibrilátorom

Ako Eriksen. Blind hrá v Katare s implantovaným defibrilátorom
Ako Eriksen. Blind hrá v Katare s implantovaným defibrilátoromProfimedia
Holandský futbalista Daley Blind (32) sa so svojimi spoluhráčmi pokúsi v piatkovom štvrťfinále majstrovstiev sveta vyradiť Argentínu na čele s hviezdnym kapitánom Lionelom Messim (35). Krajný obranca Ajaxu Amsterdam patrí k oporám Oranjes. A to aj napriek tomu, že pre problémy so srdcom má voperovaný kardioverter-defibrilátor.

Zdravotný problém odhalili lekári Blindovi pred tromi rokmi po zápase Ligy majstrov medzi Ajaxom a Valenciou. Bývalý hráč Manchestru United sa počas stretnutia sťažoval na točenie hlavy. Následné vyšetrenie ukázalo problémy so srdcom.

Zakrátko mu implantovali kardioverter-defibrilátor, ktorý sleduje a v prípade potreby reguluje srdcový rytmus. Podobné zariadenie pomáha napríklad dánskemu stredopoliarovi Christianovi Eriksenovi po jeho kolapse na minuloročnom Eure.

Lekári dokonca holandskému futbalistovi návrat na trávnik neodporúčali. "Každý sa na mňa pozeral so strachom v očiach," spomínal v emotívnom dokumente, ktorý bol zverejnený tesne pred štartom svetového šampionátu.

Veľmi mu pomohol otec Danny, asistent hlavného trénera Louisa van Gaala. "Na jeho reakciu nikdy nezabudnem. Zostal pokojný. Nevzdával sa a neustále sa pýtal doktorov, či mám aj inú možnosť. To mi dávalo potrebnú nádej," povedal Blind. 

Rodák z Amsterdamu začal s tímom Ajaxu znova trénovať na konci januára 2020. Osem mesiacov po operácii ale 32-ročný hráč zažil ďalšie nepríjemné chvíle, keď sa jeho kardioverter-defibrilátor na ihrisku vypol. Z trávnika odišiel po svojich a krátko na to dostal znova zelenú k svojmu návratu.

"Každý deň to máte v hlave. Hneď ako vstanete, pri každej činnosti. Až po roku som šiel do zápasu s tým, že som na to prestal myslieť. Mal som takú radosť, že som hneď volal otcovi, aby som mu o tom povedal."

V štyroch doterajších vystúpeniach Holandska na turnaji nechýbal ani minútu. Zažiaril v osemfinále s USA, v ktorom pomohol gólom a asistenciou k výhre 3:1. Proti Argentíne si môže pripísať 99. reprezentačný duel.

"Cítim sa výborne. Som fit. Môžem robiť všetko. Občas idem na kontrolu, ale kým ma tento entuziazmus neopustí, chcem z toho vyťažiť maximum," dodal bronzový medailista z majstrovstiev sveta 2014.