Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako sa Alcaraz stal kráľom Paríža: Radosť z utrpenia, skalp jednotky a päť setov ako patent

Španiel sa dočkal aj trofeje z French Open.
Španiel sa dočkal aj trofeje z French Open.Profimedia
Z antukového princa sa stal kráľ Paríža. Carlos Alcaraz (21) v nedeľu naplnil očakávania fanúšikov aj odborníkov, ovládol French Open a pripísal si tretí grandslamový titul. Ako sa ešte stále veľmi mladý španielsky tenista prebojoval až k Poháru mušketierov?

Nad antukovým chrámom zaviala španielska vlajka a zaznel Kráľovský pochod (hymna). Nič, na čo by parížske grandslamové publikum nebolo za posledných 20 rokov zvyknuté. Tentoraz to však bolo iné. Trofej totiž už neprijímal za ovácií Rafael Nadal.

V skutočnosti to bol pekne napísaný príbeh. Nadal pri svojom pravdepodobne poslednom vystúpení v Paríži skončil v prvom kole na rakete nekompromisného Alexandra Zvereva a pri vyhasínaní jeho hviezdy nastúpil Alcaraz, aby sa o dva týždne neskôr pomstil za jeho predčasné vyradenie a prevzal kľúče od antukového panstva. Dnes 21-ročný tenista potvrdil, prečo je od svojich 15 rokov považovaný za Nadalovho nástupcu.

"Môžem povedať, že som hrdý na svoj prvý Grand Slam na US Open, vtedy som sa stal jednotkou a to som ešte nemal ani 20 rokov, bolo to dosť výnimočné. Ale potom som vyhral Wimbledon a porazil Novaka Djokoviča v piatich setoch, to bolo niečo obrovské. Teraz však dvíham trofej na Roland Garros a viem, čím som si za posledný mesiac prešiel. Mal som rôzne zranenia a stali sa mi čudné veci. Takže teraz som na seba naozaj hrdý, pretože viem, čím som si musel prejsť," zveril sa Alcaraz po svojej korunovácii.

Kľúčové momenty

Alcaraz - Korda 6:4, 7:6, 6:3

Poznali sa, niekoľkokrát spolu hrali a Korda už dokázal mladého Španiela na antuke poraziť. Aj tentoraz to bol napínavý súboj a hoci sa skončil po troch setoch, Alcaraz siahol na dno síl. "Bol to naozaj dobrý zápas, hral som naozaj dobre, oveľa lepšie v tých predchádzajúcich stretnutiach," komentoval. A priznal aj jednu myšlienku: "Teraz som sa na kurte konečne cítil vo svojej koži..." Ak o sebe Carlos dovtedy pochyboval, odmenou mu bolo nielen obnovené sebavedomie, ale aj postup medzi 16 najlepších.

Alcaraz - Sinner 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3

Alcaraz musel otáčať semifinálovú bitku so svojím hlavným súperom a budúcou svetovou jednotkou z 1:2 na sety. V priebehu zápasu sa však prejavila jeho buldočia povaha a Sinner mal v závere menej síl. "Je potrebné mať radosť aj z toho, keď počas duelu trpíte. To je kľúč k úspechu. To je Roland Garros. Musíte bojovať a trpieť," povedal o momentoch, keď prehrával, ale stále veril v obrat. Kľúčový moment prišiel v poslednom geme štvrtého setu, keď Sinner podával a viedol 30:0, ale pod tlakom psychiky a Alcarazovej razantnej hry stratil štyri loptičky v rade, čím Španiela naštartoval. Carlos aj druhýkrát získal päťsetový zápas s Talianom (rovnako ako na US Open 2022) pre seba.

Alcaraz - Zverev 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

Finále, opäť päť setov a zase obrat z 1:2. Ukázalo sa, že fyzická zdatnosť je to, v čom by Alcaraz porazil kohokoľvek. Zverev odohral fantastický turnaj, v prvej časti zápasu bol dokonca lepší a vzhľadom na svoju výškovú prevahu a zbrane mohol zápas vyhrať, ale Carlos zo seba vyžmýkal všetko. Vo štvrtom sete Zverev neuhral ani jedno svoje podanie a v piatom nedokázal po strate podania (za stavu 1:2) využiť tri príležitosti na rebrejk. Alcaraz mu to jednoducho nedovolil a potom už zápas dotiahol do víťazného konca.

Dôležité čísla

13

Alcaraz sa vo veku 21 rokov a 35 dní stal najmladším grandslamovým víťazom na akomkoľvek povrchu. V tejto štatistike prekonal svojho krajana Rafaela Nadala o viac ako rok. Zároveň mu na to stačilo len 13 vystúpení na turnajoch veľkej štvorky, Nadal a Connors potrebovali 20.

11-1

Celkovo musel Carlos Alcaraz odohrať päťsetový zápas dvanásťkrát v kariére a neuspel iba raz (prehral s Berrettinim v Melbourne 2022). Odvtedy však pre seba získal ďalších osem päťsetových bitiek vrátane minuloročného wimbledonského finále proti Djokovičovi. Tento rok absolvoval dva úspešné "dlhé" súboje v Paríži.

8

Španielsko má dnes vďaka Alcarazovi svoj 23. antukový grandslamový titul a Carlos sa stal ôsmym víťazom Roland Garros zo svojej krajiny. Pred ním sa v Paríži radovali Manuel Santana (2x), Andres Gimeno, Sergi Bruguera (2x), Carlos Moya, Albert Costa, Juan-Carlos Ferrero a samozrejme Rafael Nadal (14x).

Alcaraz vo svojom príhovore spomenul, že od svojich šiestich rokov sníval o tom, že sa pridá na zoznam hráčov, ktorí zvíťazili na slávnom antukovom kurte. "Keď som prišiel zo školy, utekal som domov a zapol som si televíziu, aby som nezmeškal žiadny zápas," povedal zverenec Juana Carlosa Ferrera - tiež víťaza Roland-Garros (v roku 2003).

"Pozeral som všetkých a samozrejme Rafu, pretože bol najväčším majstrom," priznal, hoci video z minulosti Carlita presvedčilo, že jeho vzorom bol skôr Roger Federer. Nakoniec to však bol legendárny Björn Borg, kto chlapcovi z El Palmaru 50 rokov po svojom prvom víťazstve v Paríži odovzdal Pohár mušketierov. Dostal sa do správnych rúk a možno v tom správnom čase.