Alpine uspel s preskúmaním VC USA, Alonso zostáva siedmy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Alpine uspel s preskúmaním VC USA, Alonso zostáva siedmy

Alpine uspel s preskúmaním VC USA, Alonso zostáva siedmy
Alpine uspel s preskúmaním VC USA, Alonso zostáva siedmyProfimedia
Španielsky pilot Fernando Alonso (41) spolu s tímom Alpine zvrátili penalizáciu po Veľkej cene USA formuly 1 a v konečnej klasifikácii pretekov zostal na siedmom mieste.

Dvojnásobný majster sveta dostal po pretekoch trest 30 sekúnd za to, že cieľovú pásku preťal s poškodeným monopostom. Odpadlo mu pravé zrkadlo.

Komisári označili Alonsov protest za neprípustný. Po preskúmaní situácie ale zrušili tiež pôvodný protest tímu Haas. Pre chybu stewardov s ním prišli 24 minút po povolenom limite.

Štyridsaťjedenročný Alonso havaroval v 22. kole s Lanceom Strollom z Aston Martinu. Pilot z Kanady skrížil pri bránení svojej pozície rodákovi z Ovieda trať a prišlo ku kolízii. Predok formule mu vyletel do vzduchu. Španiel po výmene predného krídla pokračoval ďalej, Stroll odstúpil. 

Okamžite po ukončení Veľkej ceny podal tím Haas proti Alonsovi protest za jazdu s rizikovým monopostom. Španielsky pilot sa pre 30-sekundovú penalizáciu prepadol zo siedmeho na pätnáste miesto.

Alpine s verdiktom nesúhlasil a protestoval. Neuspel. Podľa komisárov mal podať odvolanie k súdu, alebo žiadosť o preskúmanie.

Francúzsky tím zvolil druhý variant s tým, že sa o neskoršom proteste Haasu dozvedel až o 20:53. Komisári žiadosť o preskúmanie uznali.

Na vine bola aj chyba riaditeľstva pretekov, ktoré Haas po Veľkej cene USA mylne informovalo, že na podanie protestu má hodinu, napriek tomu, že Medzinárodný športový poriadok hovorí o polhodine.

Takúto možnosť majú tímy iba v prípade, že k tomu prináležia vážne dôvody, čo v tomto prípade neplatilo. Alpine sa po Alonsovom návrate na siedme miesto posunul na štvrtú priečku v Pohári konštruktérov pred McLaren.

"BWT Alpine F1 Team ďakuje FIA za zvolanie rokovaní a dosiahnutie pozitívneho výsledku po Veľkej cene USA. Víta rozhodnutie komisárov, ktoré vracia vozidlo číslo 14 na siedme miesto a dodáva mu z pretekov šesť bodov."

"Tešíme sa na pokračovanie spolupráce po boku FIA. Chceme zaistiť, aby sa pokračovalo v pretekoch najvyššej kvality," uviedol Alpine vo svojom stanovisku.

Už vo štvrtok Alonso zdôraznil, že očakáva zrušenie trestu. V opačnom prípade varoval, že by mohlo ísť o nebezpečný precedens, po ktorom by musela v budúcnosti odstúpiť väčšina pilotov pre prípadné poškodenie aerodynamických prvkov.