Svetová atletika oznámila zmenu. Vytvorí nový koncept na rozvoj halových podujatí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Svetová atletika oznámila zmenu. Vytvorí nový koncept na rozvoj halových podujatí

Prezident svetovej atletiky Sebastian Coe.
Prezident svetovej atletiky Sebastian Coe.Reuters
Koncept súťaže "short track" sa zavedie s cieľom nahradiť súčasný pojem "indoor" v rámci 200-metrových dráh, aby zahŕňal hybridné súťažné miesta, ako sú dočasné mestské lokality, uviedla v utorok Svetová atletika.

Rada riadiaceho orgánu podporuje nový termín, aby sa umožnila väčšia flexibilita, keďže je čoraz ťažšie zachovať tradičné rozdelenie atletiky na vonkajšiu a halovú. "Podľa tejto novej koncepcie už nebude 200-metrová trať obmedzená na vnútorné prostredie a organizátorom mítingov sa otvorí svet možností usporiadať oficiálne súťaže v akýchkoľvek zariadeniach, ktoré majú k dispozícii," uviedol vo vyhlásení prezident svetovej atletiky Sebastian Coe.

"Táto zmena umožní a aktívne podporí to, aby sa 200-metrová dráha presunula do vonkajšieho prostredia, poskytne mestám dostupnejšiu možnosť najmä tam, kde je nedostatok priestorov. Zároveň stimuluje rast športu prostredníctvom investícií do ďalšej infraštruktúry," dodal.

Vďaka novému termínu budú teda výkony dosiahnuté na vonkajších alebo dočasných 200 m dráhach oprávnené na uznanie ako oficiálne výsledky na účely rekordov a rebríčkov bez ohľadu na prostredie, v ktorom sa uskutočnili.

Halové majstrovstvá budú naďalej existovať, ale v prípade, že nie sú k dispozícii žiadne alebo sú veľmi obmedzené halové zariadenia, mohli by sa konať majstrovstvá na "krátkej dráhe", ktoré by boli ich ekvivalentom a mohli by sa používať ako kvalifikačné súťaže na hlavné halové majstrovstvá. Táto novinka bude formálne schválená na augustovom zasadnutí Svetovej rady atletiky v Budapešti.