Bačíka nominácia do národného tímu príjemne zaskočila: Už som to ani nečakal

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bačíka nominácia do národného tímu príjemne zaskočila: Už som to ani nečakal

Bačík sa teší z reprezentačnej premiéry.
Bačík sa teší z reprezentačnej premiéry.TASR
Patrika Bačíka (28) príjemne prekvapila pozvánka do reprezentačného A-tímu Slovenska pre domáci Vianočný Kaufland Cup. Hokejista Banskej Bystrice prežíva vydarený štart do sezóny a s 15 bodmi (3+12) je najproduktívnejší obranca spomedzi Slovákov v Tipos Extralige. Spolu s ním môže zažiť premiéru v najcennejšom drese aj Marko Stacha (21) z Nitry.

Bačík k svojej miestenke v slovenskom výbere uviedol: "Hráč stále dúfa, že sa dostane do reprezentácie. Podával som podľa mňa celkom dobré výkony uplynulé dva-tri roky a aj predtým pred zranením. Prišlo to teraz a bolo to pre mňa príjemné prekvapenie."

Následne si spomenul aj na telefonát od asistenta trénera Petra Frühaufa: "Bolo to po víťaznom zápase s Nitrou. Videl som, že mi volal a tušil som, o čo ide. Samozrejme, pozvanie som prijal a teším sa už na zápasy."

Banskej Bystrici sa v predchádzajúcom období darí, vyhrala päť duelov v rade a posunula sa na štvrté miesto. Výrazný podiel má na tom aj nový tréner Fín Raimo Helminen, pod ktorým mužstvo prehralo len jeden zápas: "Kouč priniesol impulz, viacerí sme ho potrebovali. Pomohlo nám to, máme päť výhier za sebou. Verím, že nám reprezentačná pauza pomôže, hráči si oddýchnu a dajú sa dokopy aj zranení. Potom chceme pokračovať v dobrom hokeji."

V národnom tíme je viacero hráčov zo slovenskej najvyššej súťaže, no podľa Bačíka majú šancu dostať sa do mužstva aj mladší: "Ak sa dobre ukazovali, majú väčšiu možnosť a tréneri si ich vyberú. Ja mám 28 rokov a už som to skôr nečakal. Prišla však pozvánka a som za to rád." Frühauf si na Bačíka spomína ešte z klubového pôsobenia:

"Vtedy bol mladý chalan. Je to povahou skvelý chlapec. Za tie roky ho už môžeme považovať za skúsenejšieho hráča v našej lige. Má svoje kvality, potvrdzoval to aj v uplynulých zápasoch. Možno už lámal nad sebou palicu, ale je v najlepšom veku a dúfame, že to predá v reprezentácii a bude prínosom. Nepochybujem o tom."

Frühauf o správnosti výberu nepochybuje.
Frühauf o správnosti výberu nepochybuje.TASR

Premiéru v reprezentačnom A-tíme by mal absolvovať aj Stacha. Nitriansky bek je pevnou súčasťou defenzívy "corgoňov" a v 14 tohtosezónnych zápasoch nazbieral päť bodov (2+3): "Bolo to celé veľmi rýchle, včera po zápase som dostal telefonát. Veľmi ma to potešilo. Po stretnutí som bol s otcom a mali sme dlhé objatie. Zažil som ťažšie chvíle, presne takto pred rokom, keď som si nebol istý, či budem pokračovať v hokeji. O rok neskôr som v národnom tíme a nemôžem sa prestať usmievať. Som rád, že tu môžem byť, nazbierať skúsenosti a zlepšovať sa. Verím, že dostanem šancu."

Na tradičnom predvianočnom turnaji, ktorý sa odohrá na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave, sa Slováci do diania zapoja v stredu 13. decembra (18:00) proti Nórsku. Po dni voľna ich čaká duel s Lotyšskom, ktoré na uplynulom svetovom šampionáte získalo bronz:

"Rešpekt pred súperom je vždy. Nemyslím si, že by sme ho mali mať príliš veľký, aj keď je to kvalitný tím a potvrdil to medailou na MS. Verím, že máme na to, aby sme vyhrali," uviedol Stacha. Slovensko na turnaji obhajuje prvenstvo, vlani si suverénne poradilo najprv s Nórskom 6:0 a potom aj s Lotyšskom 6:1.