Slovenky spoznali svoje prekážky. Žreb určil zloženie skupín kvalifikácie ME 2025

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovenky spoznali svoje prekážky. Žreb určil zloženie skupín kvalifikácie ME 2025

Slovenky sa predstavia v skupine F.
Slovenky sa predstavia v skupine F.TASR
Slovenská ženská basketbalová reprezentácia zabojuje o postup na majstrovstvá Európy 2025 v kvalifikačnej F-skupine proti Turecku, Rumunsku, Islandu. Rozhodol o tom utorkový žreb vo švajčiarskom Miese.

Slovenky sa na tohtoročných ME umiestnili na 12. mieste a na základe aktuálneho postavenia v rebríčku FIBA boli pred žrebom zaradené do tretieho výkonnostného koša spolu s Čiernou Horou, Slovinskom a Švédskom. Vopred rozhodnuté bolo, že kvalifikačných súperov im vytiahnu z druhého, šiesteho a siedmeho koša.

Tiež bolo jasné, že organizátori najbližšieho európskeho šampionátu – Česko, Nemecko, Grécko a Taliansko, si proti sebe zahrajú v skupine I, keďže miesto na záverečnom turnaji už mali vopred isté. Slovensko vyžrebovali do skupiny F, vo všetkých prípadoch im pripadol rebríčkovo najvyššie postavený tím z každého koša.

Turecko je tradičným účastníkom ME, vo svojej medailovej zbierke má striebro (2011) a bronz (2013). Slovenský tím sa s týmto súperom stretol na tohtoročnom šampionáte, v postupovom súboji v "déčku" nad ním zvíťazil 80:66.

Rumunsko sa medzi európskou špičkou predstavilo naposledy v roku 2015, ako spoluorganizátor záverečného turnaja obsadilo 19. priečku. Islandu sa zatiaľ nikdy nepodarilo prebojovať na šampionát.

Kvalifikácia ME 2025 sa hrá tradičným systémom doma-vonku, postup si vybojujú víťazi skupín (mimo skupiny I) a 4 najlepšie celky z druhých miest. Celkovo je tak v hre 12 miesteniek. Jubilejné 40. majstrovstvá Európy v basketbale žien sa premiérovo uskutočnia v štyroch krajinách - v Česku, Nemecku, Taliansku a v Grécku, kde sa v Aténach odohrá záverečná fáza podujatia.

Slovensko sa pokúsi o 14. účasť medzi európskou špičkou, najvyššie sa umiestnilo v roku 1997 (striebro) a 1993 (bronz). Na tohtoročných ME v Slovinsku sa mu podarilo postúpiť zo skupinovej fázy, v zápase o postup do štvrťfinále prehralo s Nemeckom 69:79.

Kto povedie slovenský tím do kvalifikačných bojov ME 2025, je v tejto chvíli otázne. Naposledy pôsobil na lavičke v pozícii hlavného trénera Juraj Suja, po šampionáte však skončili kontrakty jemu i realizačnému tímu.