Kôš v poslednej sekunde a druhé miesto pre Oklahomu, métu 40 bodov pokorilo päť hráčov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kôš v poslednej sekunde a druhé miesto pre Oklahomu, métu 40 bodov pokorilo päť hráčov

Oklahoma stúpa tabuľkou svojej konferencie.
Oklahoma stúpa tabuľkou svojej konferencie.Profimedia
Oklahoma zvíťazila v NBA na palubovke Denveru, sekundu pred koncom o tom rozhodol Shai Alexander-Gilgeous (25). Tím Thunder sa tak v tabuľke dostal práve cez obhajcu titulu na druhé miesto Západnej konferencie za vedúcu Minnesotu, ktorá zvíťazila nad Indianou. Zápasy zo soboty na nedeľu ponúkli hneď päť výkonov so 40 a viac bodmi, najlepším strelcom večera bol Keegan Murray (23), ktorý osobným rekordom (47 bodov) pomohol Sacramentu k výhre nad Utahom.

Denver - Oklahoma 117:118

Oklahoma zažíva veľmi dobrú sezónu, potvrdila to aj v Denveri. Celý duel sa s obhajcom titulu naťahovala o vedenie a dotiahla aj 11-bodové manko. Stretnutie napokon ku koncu rozhodol Alexander-Gilgeous, ktorý doskočil loptu pod vlastným košom a už ju nikomu nepožičal. Najprv sa skúsil uvoľniť na strelu za tri body, keď ale to nevyšlo, prešiel do vymedzeného územia a pokusom z otočky zariadil najtesnejšie víťazstvo.

Kanaďan prispel k víťazstvu celkovo 25 bodmi, Jalen Williams ich nazbieral 24 a skvelý súboj odohral aj Chet Holmgren, ktorý sa snažil o triple double, keď k 17 bodom a 11 doskokom pridal 9 blokov. "Keby som v prvej štvrtine nenechal cez seba zasmečovať Jamala Murrayho, mohol som ich mať desať," povedal Holmgren. Len traja hráči za posledné desaťročie mali dvojciferný počet blokov v jednom zápase - Hassan Whiteside, Anthony Davis a Clint Capela. Celkovým rekordom je 17.

Sacramento - Utah 125:104

Hviezdou večera sa stal Keegan Murray zo Sacramenta, ktorý v zápase proti Utahu trafil 12 trojok, čím len o dve zaostal za rekordom NBA Klaya Thompsona. V tretej štvrtine zaznamenal aj 26 bodov, vytvoril tak klubový rekord v počte bodov za štvrtinu. 

"Všetko to vyplynulo z hry. Nebolo to tak, že by sme zámerne hrali na Keegana. Keď bol voľný, dostal prihrávku a presne zakončil," povedal tréner tímu Kings Mike Brown. "Trochu mi to pripomínalo môj posledný rok na vysokej škole. Akoby mi vypla myseľ, hral som inštinktívne a všetko mi tam spadlo," dodal Murray.

Portland - Dallas 120:131

Luka Dončič predviedol ďalší skvelý výkon, keď počinom triple double v podobe 40 bodov, 12 doskokov a 10 asistencií priviedol Mavericks k víťazstvu nad Portlandom.  Na domácej strane sa solídnym predstavením prezentoval Anfernee Simons, ktorý zaknihoval 33 bodov, 8 doskokov a 10 asistencií.

Milwaukee - Detroit 146:114

Smutnú históriu klubu naďalej prepisuje Detroit, ktorý prehral s Milwaukee a zaznamenal si 23. prehru v rade. Ide o tretiu najdlhšiu sériu neúspechov v jednom ročníku v histórii NBA. Dlhšiu šnúru mali len Cleveland a Philadelphia, keď prehrali 26-krát po sebe. 76ers dokonca raz mali aj 28 prehier za sebou, ale to bolo medzi dvoma sezónami. Na víťazstve Bucks sa podieľali Damian Lillard s 33 bodmi a Bobby Portis, ktorý s 31 bodmi odohral najlepší zápas za posledných päť rokov. Giannis Antetokounmpo tentoraz nenadviazal na svojich predchádzajúcich 64 bodov a uspokojil sa len s 22.

Ostatné zápasy NBA

Hranicu 40 bodov prekonal aj najlepší strelec súťaže Joel Embiid, keď 42 bodmi a 15 doskokmi priviedol Philadelphiu k víťazstvu 135:82 nad Charlotte. Pre oslabených Hornets bola prehra rozdielom 53 bodov najvyššou v histórii klubu. Minnesota je naďalej na čele súťaže, keď výsledkom 127:109 zvíťazila nad Indianou. Karl-Anthony Towns si pripísal 40 bodov, Anthony Edwards pridal 37.

Strelou v poslednej sekunde rozhodlo zápas i Miami, ktorému výhru 118:116 nad Chicagom vystrelil Jimmy Butler. Ani 41 bodov Camerona Thomasa nestačilo Booklynu na odvrátenie prehry 120:124 s Golden State. Steph Curry sa nemohol pozerať na trápenie Warriors v posledných týždňoch a triumf pre mužstvo uchmatol v poslednej štvrtine, keď premenil všetkých sedem striel a zaknihoval 16 zo svojich 37 bodov. 

"Bol neuveriteľný. Videl som ho niečo podobné urobiť už toľkokrát, ale stále žasnem, " povedal tréner Steve Kerr.