Bezchybná Vittozziová so zlatom. Zo Sloveniek najvyššie Machyniaková

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bezchybná Vittozziová so zlatom. Zo Sloveniek najvyššie Machyniaková
Vittozziová si vybojovala vo vytrvalostných pretekoch zlato.
Vittozziová si vybojovala vo vytrvalostných pretekoch zlato.Profimedia
Talianska biatlonistka Lisa Vittozziová získala zlato vo vytrvalostných pretekoch na majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave. V utorkových pretekoch neminula ani jeden terč a triumfovala časom 40,02,9 minúty. Druhá skončila Nemka Janina Hettichová-Walzová (27) s mankom 20,5 sekundy. Bronz si vybojovala Francúzka Julia Simonová (27), ktorá získala medailu aj vo štvrtom štarte na šampionáte (3-0-1). Z trojice Sloveniek skončila najvyššie na 53. mieste Júlia Machyniaková (23).

Dvadsaťdeväťročná Vittozziová sa po striebre z Östersundu 2019 a bronze z vlaňajších MS v Oberhofe konečne tešila zo zlata v najdlhšej disciplíne. Je to už jej druhá medaila z prebiehajúceho šampionátu, v stíhačke skončila strieborná, a dokopy štvrtá individuálna a celkovo desiata z MS.

"Sú to senzačné pocity, lomcujú mnou všetky emócie. Nikdy som nezískala zlato v individuálnych pretekoch na MS alebo olympiáde. Konečne to vyšlo na správnom mieste v správnom momente. Vedela som, že dnes dokážem vyhrať, ale to posledné kolo mi vŕtalo hlavou, že musím trafiť všetky terče... Vlani v Oberhofe som minula posledný a prišla o zlato, takže dnes som sa snažila to nezopakovať," povedala Vittozziová pre Eurosport.

V utorok večer panovalo v Novom Meste na Morave už priaznivejšie počasie, ako tomu bolo minulý týždeň. Teplota klesla k jednému stupňu, vietor bol slabý a hlavne nepršalo. Podložka však bola po predchádzajúcich dňoch mäkká a tak pomalá. K najhorúcejším favoritkám na medaily patrili Francúzky, ktoré to od začiatku potvrdzovali na trati.

Po prvom kole a úvodnej ležke bola najrýchlejšia Justine Braisazová-Bouchetová, hneď z ňou mala najlepší čas Julia Simonová, ktorá predtým získala zlato v mixe, šprinte aj v stíhačke. Prvá menovaná si odpálila medailu na druhej položke, keď minula dva terče, lenže Simonová ju zvládla čisto a taktiež aj druhú ležku.

S nulami po troch položkách v kolónke netrafených terčov išli aj ďalšia Francúzka Lou Jeanmonnotová, Vittozziová a Nemka Vanessa Voigtová. Na záverečnú stojku prišla ako prvá Voigtová, opäť sklopila všetky terče a uháňala do cieľa. Z kvarteta však bola najpomalšia a musela čakať, ako sa bude dariť jej súperkám. Vittozziová potvrdila streleckú formu a dostala sa na čelo s náskokom 51,9 sekundy pred Nemkou.

Radosť jej mohli pokaziť obe Francúzky, no nestalo sa, keďže Simonová i Jeanmonnotová zhodne raz minuli. O zlate bolo viac-menej rozhodnuté, no do boja o medaily prehovorili ešte ďalšie pretekárky s čistou streľbou. Hlavne Nemky Hettichová-Walzová a Selina Grotianová, ktoré vyšli na trať s vyšším štartovými číslami. Obe sklopili všetkých 20 terčov a Hettichová-Walzová vyrazila do záverečného okruhu s mankom sedem sekúnd na Vittozziovú, no s pomalším behom ako má Talianka.

Pred priebežne druhou Simonovou však mala náskok 17 sekúnd, dokázala ho udržať a i keď padla v cieli vyčerpaná na zem, mohla oslavovať premiérovú individuálnu medailu z MS, najväčší úspech v kariére i prvú medailu pre Nemecko v Novom Meste na Morave. Životné preteky absolvovala aj devätnásťročná Grotianová, ktorá tesne predbehla Voigtovú a skončila štvrtá. Na bežkách bola najrýchlejšia Braisazová-Bouchetová a napriek trom trestným minútam skončila na ôsmom mieste s mankom len 1:25,8 min na víťazku.

"Do poslednej chvíle som tom nemohla uveriť," tešila sa Hettichová-Walzová. V prvej päťke skončili tri Nemky, ktoré trafili všetky terče, čo sa podarilo dokopy len šiestim pretekárkam z 92-členného štartového poľa. "Som rada za cely náš tím. My vieme, že sme dobré pretekárky, ale v predchádzajúcich pretekoch sme nedokázali zložiť dokopy všetky aspekty. Dnes sme boli motivované a vyšlo to," dodala.

Z trojice Sloveniek predviedla ako-tak dobrú streľbu iba posledná štartujúca s číslom 92 Júlia Machyniaková, ktorá minula tri terče a finišovala na 53. mieste s mankom 6:35,4 minúty. Sestrám Remeňovým sa nedarilo, Zuzana spravila päť chýb a so stratou 9:03,5 minúty obsadila 80. pozíciu, Mária nesklopila až deväť terčov a skončila 85. (+12:02,3 min).