Francúzske zlato v zmiešanej štafete. Slováci v premiére šestnásti

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Francúzske zlato v zmiešanej štafete. Slováci v premiére šestnásti
Radosť francúzskeho tímu po zlatej štafete.
Radosť francúzskeho tímu po zlatej štafete.Profimedia
Francúzski biatlonisti získali zlato v úvodnom mixe na majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave. Kvarteto v zložení Eric Perrot, Quentin Fillon Maillet, Justine Braisazová-Bouchetová a Julia Simonová triumfovalo časom 1:09:24,4 hodiny. Druhí skončili Nóri so stratou 45,2 sekundy a bronz získali Švédi (1:01,7 min). Slováci Tomáš Sklenárik, Damián Cesnek, Anastasia Kuzminová a Mária Remeňová obsadili so streleckou bilanciou 2+13 16. miesto so stratou 6:23,5 minúty.

Organizátorov trápili v posledných dňoch počasie. Vysoké teploty, dážď a silný vietor im poriadne sťažili prípravu šampionátu a poveternostné podmienky im neprijali ani v stredu. Teplota sa vyšplhala tesne pod päť stupňov a išlo sa na mäkkej podložke, keďže v dejisku dosť pršalo. Prvú položku zvládli čisto Nemci, Švajčiar, Nóri a Američania a v tomto poradí sa zoradili aj na trati. Darilo sa Sklenárikovi, ktorý potreboval len jeden náhradný náboj a figuroval na 11. mieste.

Na druhej musel trikrát nabíjať, ale odovzdal na sľubnom 12. mieste s minútovou stratou na Francúzsko. Druhý išiel Justus Strelow z Nemecka a za ním Tarjei Bö. Poradie na čele zostalo aj po tretej streľbe, no Cesnek musel ísť na trestné kolo a klesol na 19. priečku už s výraznou stratou. Kuzminovú poslal na trať až na 21. mieste. Po druhej odovzdávke viedol Nemec Philipp Nawrath tesne pred Quentinom Fillonom Mailletom. Nórski bratia Tarjei a Johannes Thingnes Böovci stratili z tretieho miesta 30 sekúnd.

Na šiestej položke zaváhala Francúzka Justine Braisazová-Bouchetová a musela na trestné. Franziska Preussová udržala prvé miesto a Karoline Offigstad Knottenová sa posunula na 2. priečku, na tretiu sa dostala Lena Häckiová-Grossová, keďže Švajčiari dovtedy potrebovali iba jeden náhradný náboj. Kuzminová predviedla kvalitný beh, ale nevyhla sa trestnému kolu po ležke a klesla na 22. miesto. Preussová išla na trestné naopak po stojke, Knottenová udržala prvé miesto pred Häckiovou, no na poslednú výmenu už prišla tesne prvá Braisazová-Bouchetová.

Švajčiarky strácali šesť sekúnd a Nórky osem. Za nimi išli Švédky a Nemky. Kuzminová sa posunula na 19. priečku s mankom 4:18 minúty. Na poslednú ležku dobehla prvá Julia Simonová s malým náskokom pred Ingrid Landmarkovou Tandrevoldovou. Francúzka predviedla čistú streľbu, Nórka raz zaváhala a nabrala stratu 25 sekúnd. Švédka Elvira Öbergová sa odpútala od Švajčiarky Amy Basergovej. Mária Remeňová strieľala čisto a priebežne išla 18.

Simonová prišla na záverečnú položku s pohodlným náskokom, no aj tak predviedla presnú rýchlopaľbu a prišla si po zlato. Tandrevoldová jednu chybu rýchlo opravila a pre svoju krajinu získala striebro, na tretie miesto sa dostala Basergová, no s náskokom len 11 sekúnd, ktorý Öbergová v závere stiahla a obsadila tretiu priečku.

Slováci, ktorí v tejto sezóne odbehli na najvyššej úrovni (SP, MS) prvú miešanú štafetu, skončili na 16. mieste, keď Mária Remeňová na poslednom úseku ani raz neminula a do cieľa prišla so stratou 6:23,5 minúty na víťazov. Slováci skončili na 16. priečke aj vlani v Oberhofe.