Prekonal rakovinu, hral s Baleom, bojuje aj cez chorobu. Abyho čaká zápas o titul Oktagonu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekonal rakovinu, hral s Baleom, bojuje aj cez chorobu. Abyho čaká zápas o titul Oktagonu

Aaron Aby píše neuveriteľný príbeh v klietke aj mimo nej.
Aaron Aby píše neuveriteľný príbeh v klietke aj mimo nej.Profimedia
Česko-slovenská organizácia OKTAGON MMA mieri prvýkrát do anglického Manchestru. Jedným z hlavných ťahákov sobotňajšieho turnaja v miestnej AO Arene bude zápas o titul v mušej váhe medzi Američanom Eliasom Garciom a Walesanom Aaronom Abym. Druhý menovaný, rodák zo stále známejšieho mesta Wrexham, má príbeh ako z filmu a dve veľké výzvy mimo klietky.

Aby prekonal rakovinu v treťom štádiu a vyrovnal sa s cystickou fibrózou. Ochorenie, ktoré postihuje pľúca a tráviaci systém, mu diagnostikovali len vo veku dvoch týždňov.

Pôvodne plánoval stať sa futbalistom. Ako talentovaný tínedžer reprezentoval Wales od kategórie U13 do U17 a hral po boku takých hviezd, ako sú Gareth Bale a Aaron Ramsey. Svoj zdravotný stav držal v tajnosti. Cez deň trénoval vo Wrexhame a večery trávil v posilňovni, kde sa zúčastňoval na skupinových lekciách pre ľudí s cystickou fibrózou. Práve tam sa zrodila jeho láska k bojovým umeniam.

Aby v klietke organizácie Cage Warriors.
Aby v klietke organizácie Cage Warriors.Profimedia

"K MMA ma priviedol môj strýko, ktorý kedysi trénoval a začal navštevovať hodiny, z ktorých výťažok išiel na cystickú fibrózu. Začal som trénovať s ním a zamiloval som si to," povedal Aby pre britskú verziu Flashscore Správ.

Spočiatku trénoval dvakrát týždenne. Z dvoch večerov sa však rýchlo stali tri, potom štyri a nakoniec jeho túžba po amatérskych zápasoch prevážila nad futbalovými ambíciami.

"Mal som šťastie, že som sa od mladosti pohyboval v prostredí ľudí s profesionálnym prístupom. Pomohlo mi to na mojej ceste v zmiešaných bojových umeniach," uviedol.

Celoživotný boj s chorobou mu v klietke dodáva motiváciu. "Život je boj, tak čím iným by som sa mal živiť, než týmto? Milujem to," vysvetlil.

Aaron Aby oslavuje víťazstvo nad Gerardom Fannym počas ich zápasu v rámci turnaja Cage Warriors 136 v BEC Arene v anglickom Manchestri.
Aaron Aby oslavuje víťazstvo nad Gerardom Fannym počas ich zápasu v rámci turnaja Cage Warriors 136 v BEC Arene v anglickom Manchestri.Profimedia

Jeho zdravotné problémy sa neskončili cystickou fibrózou. Abymu neskôr diagnostikovali rakovinu semenníkov v treťom štádiu. Musel podstúpiť intenzívnu chemoterapiu, liečbu úspešne ukončil v marci 2019. O osem mesiacov neskôr už opäť bojoval a prepracoval sa až k titulovému zápasu v organizácii OKTAGON MMA.

"Bitky, ktoré som absolvoval mimo klietky, ma veľa naučili. Teraz bojujem o titul, čo ukazuje, že musím byť vytrvalý, odhodlaný a nikdy sa nevzdávať," zdôraznil bojovník z Wrexhamu.

Aaron Aby nastúpi 4. novembra proti Eliasovi Garciovi
Aaron Aby nastúpi 4. novembra proti Eliasovi GarcioviOktagon MMA

Práve jeho rodné mesto je v posledných mesiacoch stredobodom pozornosti mnohých futbalových fanúšikov a médií. Hollywoodski herci Ryan Reynolds a Rob McElhinney prevzali miestny futbalový klub, pomohli mu vrátiť sa do profesionálneho systému (Football League) a veria, že s ním čoskoro postúpia zo štvrtej ligy.

"Pre mesto je to fantastické," vravel Aby. "Miestni obyvatelia si to zaslúžia, vydržali s klubom aj v temných časoch. Je to vlastne podobný príbeh ako môj. Som hrdý na to, že pochádzam z Wrexhamu a môžem reprezentovať jeho obyvateľov. Teraz sa sústredím na to, aby som sa stal šampiónom," uzavrel odhodlane. Jeden z najväčších zápasov jeho kariéry ho čaká v sobotu 4. novembra v Manchestri na turnaji Oktagon 48.