Celkovým víťazom Tour Down Under sa stal Vine, Svrček nakoniec nedokončil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Celkovým víťazom Tour Down Under sa stal Vine, Svrček nakoniec nedokončil
Vine (vpravo) sa teší z celkového triumfu s kolegom z UAE Emirates Finnom Fisherom-Blackom.
Vine (vpravo) sa teší z celkového triumfu s kolegom z UAE Emirates Finnom Fisherom-Blackom.
Profimedia
Austrálsky cyklista Jay Vine (27) z tímu UAE Emirates sa stal celkovým víťazom Tour Down Under. V špurte 5. etapy domácich pretekov síce nestačil na víťazného Simona Yatesa (30) z Jayco-AlUla, pred Britom si však udržal jedenásťsekundový náskok a získal prvý celkový triumf na World Tour.

Pódium doplnil ďalší domáci pretekár Ben O'Connor (+2 s) z AG2R Citroen. Slovák Martin Svrček z tímu Soudal Quick-Step záverečnú etapu nedokončil.

Cyklisti absolvovali v nedeľu 112 kilometrov dlhú kopcovitú trasu zo štartom v meste Unley, cieľ bol na vrchu Mount Lofty. Yates zaknihoval prvý triumf v Austrálii, kým celkový víťaz Vine nevyhral paradoxne žiadnu z piatich etáp.

"Je skvelé stáť tu vo víťaznom drese. Spôsob, ktorým sme triumfovali, bol prvotriedny. Tím ma celý týždeň podporoval a som šťastný, že som to dnes dokončil. Cítim zadosťučinenie," uviedol Vine podľa agentúry AFP. Dvadsaťsedemročný cyklista pritom štartoval na pretekoch prvýkrát.

Yates zvýšil tempo 1,7 kilometra pred cieľom v záverečnom kopcovitom stúpaní. Okrem Vinea sa k nemu pridal aj O'Connor.

"Neodchádzame ako víťazi, no môžeme byť spokojní s touto etapou. Druhé miesto bolo maximum, Jay Vine je obrovský talent a som si istý, že sme ho nevideli naposledy," povedal víťaz Vuelty z roku 2018, ktorý stiahol v záverečnej etape štyri sekundy na domáceho pretekára.

Tour Down Under, 5. etapa (Unley - Mount Lofty, 112,5 km):

1. Simon Yates (V. Brit./Jayco-AlUla) 2:41:16 h,

2. Jay Vine (Aus./UAE Emirates) rovnaký čas ako víťaz, 3. Ben O'Connor (Aus./AG2R Citroen) +2 s,

4. Antonio Tiberi (Tal./Trek-Segafredo) +3, 5. Sven Erik Bystrom (Nór./Intermarche-Circus-Wanty), 6. Jai Hindley (Aus./BORA-hansgrohe) obaja +6,

...Martin SVRČEK (SR/Soudal Quick-Step) nedokončil

Konečné poradie:

1. Vine 16:07:41 h,

2. Yates +11 s, 3. Pello Bilbao (Šp./Bahrain Victorious) +27