Denz vyhral 14. etapu Gira, na čele prekvapujúco Armirail

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Denz vyhral 14. etapu Gira, na čele prekvapujúco Armirail
Radosť víťaza.
Radosť víťaza.
Profimedia
Nemecký cyklista Nico Denz (29) vyhral sobotňajšiu 14. etapu 106. ročníka Giro d'Italia a zopakoval tak úspech zo štvrtka. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe sa presadil v špurte malej skupiny po dlhom úniku a cieľ 194 km dlhej trate zo Sierre do Cassana Magnago preťal v čase 4:36:41 h.

Druhý skončil Kanaďan Derek Gee (Izrael-Premier Tech) a tretí finišoval domáci Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost). Pelotón prišiel do cieľa s mankom vyše 20 minút a tak sa prekvapujúco menilo aj poradie na čele. Do ružového dresu sa obliekol Francúz Bruno Armirail z tímu Groupama-FDJ.

Sobotňajšia etapa mala hneď v úvode jedinú horskú prémiu 1. kategórie Passo del Sempione (19,9 km, 6,6%), po ktorej nasledoval dlhý zjazd a sto kilometrov po rovine do cieľa. Ešte pred stúpaním sa odtrhla takmer 30-členná skupina, ktorú nechal pelotón odísť. Najlepšie postavený v celkovom poradí v nej bol Armirail s mankom 18:37 min na prvého Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers). Na vrchole kopca mal únik k dobru už skoro sedem minút a náskok neustále narastal.

Počas etapy pršalo a tak si cyklisti museli dávať na zjazde poriadny pozor. Sto km pred cieľom strácal pelotón už vyše desať minút a bolo zrejmé, že víťaz etapy vzíde z úniku. O ďalších 50 km prišli prvé útoky a odtrhnúť sa podarilo štvorici Toms Skujinš, Laurenz Rex, Davide Ballerini a Stefano Oldani. Ich náskok pomaličky stúpal a 30 km pred páskou mali k dobru 40 sekúnd. Pred pelotónom to bol už priepastný náskok takmer 20 minút, čiže pretekári v úniku bojovali aj o výrazný posun v celkovej klasifikácii.

Štvoricu v závere dobehla skupinka prenasledovateľov a z osmičky pretekárov sa v špurte do kopca nakoniec presadil Denz pred Geem a Bettiolom. O víťazovi rozhodla cieľová fotografia.

Dvadsaťdeväťročný Denz si pripísal druhý triumf na prebiehajúcom Gire, pred dvoma dňami vyhral aj 12. etapu do Rivoli.

"Cítil som sa naozaj dobre a v úvode som mal možnosť ísť do úniku, ktorú som opäť využil. Myslel som, že je to stratené, pretože sme ich nevedeli dobehnúť, no v závere prišli útoky na kopčekoch. Cítil som sa stále dobre, tak som nasledoval, dotiahol som sa a v závere som sa držal zadného kolesa Bettiola, odkiaľ som vyštartoval" povedal v cieli víťaz.