Únik zaskočil šprintérov, 18. etapa s triumfom Asgreena. Sagan sa zmestil do TOP 15

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Únik zaskočil šprintérov, 18. etapa s triumfom Asgreena. Sagan sa zmestil do TOP 15
Asgreen zaknihoval svoje premiérové prvenstvo na Tour.
Asgreen zaknihoval svoje premiérové prvenstvo na Tour.@LeTour
Dánsky cyklista Kasper Asgreen (28) triumfoval v 18. etape 110. ročníka Tour de France. Jazdec stajne QuickStep-Soudal sa presadil po úniku a 184,9 km dlhú trasu z Moutiers do Bourg-en-Bresse zvládol za 4:06:48 h.

Druhý skončil Holanďan Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny) a tretí finišoval Nór Jonas Abrahamsen (Uno-X Pro Cycling). Peter Sagan (TotalEnergies) skončil na 15. mieste. V celkovom poradí sa nič nezmenilo, Dán Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) vedie o 7:35 minúty pred Slovincom Tadejom Pogačarom (SAE Team Emirates).

Po náročných horských etapách čakal na cyklistov rovinatý profil, čo bola predposledná šanca pre šprintérov. V pretekoch už nepokračovali Anthony Perez (Cofidis) a Wout van Aert (Jumbo-Visma). Vlaňajší belgický víťaz bodovačky sa rozhodol odstúpiť, pretože spolu s manželkou Sarah očakávajú narodenie ich druhého dieťaťa.

Hneď po štarte sa dostali do úniku Asgreen a Abrahamsen. Po chvíli ich doplnil Campenaerts (Lotto Dstny). Trio si začalo budovať náskok, vpredu boli zástupcovia tímov bez etapového triumfu. Únik približne 122 km pred cieľom čakal prvý kopec Cote de Chambery-le-Haut (4. kat., 1,6 km, 4,1%), bod na vrchole získal Abrahamsen. Dvadsaťsedemročný Nór si pripísal bod aj na druhom stúpaní štvrtej kategórie Cote de Boisseau (2,6 km, 4,8 %).

Pelotón sa priblížil na rozdiel 40 sekúnd a niektorí cyklisti sa pokúsili zaútočiť. Nepáčilo sa to však Jasperovi Philipsenovi a jeho tímu Alpecin-Deceuninck, ktorý si to postrážil. Nemec Simon Geschke (Cofidis), ktorý v stredu stihol limit iba o minútu a tridsať sekúnd, mal problémy aj vo štvrtok, nestačil tempu balíka a nakoniec odstúpil z pretekov. Pascalovi Eenkhoornovi sa napokon podarilo nastúpiť a doplnil svojho tímového kolegu Campenaertsa vo vedúcej skupine.

Na rýchlostnej prémii v Saint-Rambert-en-Bugey bol prvý Abrahamsen. V pelotóne sa nešpurtovalo, Philipsen obsadil piatu priečku a potvrdil svoje vedenie v súťaži o zelený dres. Sagan sa o body neusiloval. Dvadsať kilometrov pred páskou malo kvarteto päťdesiatsekundový náskok.

Balík to síce postupne sťahoval, no päťtisíc metrov pred cieľom mala vedúca skupina stále dvanásť sekúnd k dobru a napokon si ho udržala až do cieľa. Asgreen sa potom presadil v špurte trojice a tešil sa z prvého triumfu v kariére na Tour. Campenaerts skončil nakoniec až 16., no vyhlásili ho za najbojovnejším jazdca etapy. Špurt pelotónu vyhral Jasper Philipsen.

Výsledky 18. etapy (Moutiers - Bourg-en-Bresse, 184,9 km):

1. Kasper Asgreen (Dán./Soudal-QuickStep) 4:06:48 h

2. Pascal Eenkhoorn (Hol./Lotto Dstny)

3. Jonas Abrahamsen (Nór./Uno-X Pro Cycling)

4. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck)

5. Mads Pedersen (Dán./Lidl-Trek)

15. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 72:04:39 h

2. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +7:35 min

3. Adam Yates (V.Brit./SAE Team Emirates) +10:45

4. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) +12:01

5. Simon Yates (V.Brit./Jayco-AlUla) +12:19

131. SAGAN 4:45:55 h

Bodovacia súťaž:

1. Philipsen 352 b

2. Pedersen 202

3. Bryan Coquard (Fr./Cofidis) 188

51. SAGAN 33

Súťaž vrchárov:

1. Giulio Ciccone (Tal./Lidl-Trek) 88 b

2. Gall 82

3. Vingegaard 81