Evenepoel prišiel o prvenstvo. Kuss vyhral etapu a Martínez ide do červeného

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Evenepoel prišiel o prvenstvo. Kuss vyhral etapu a Martínez ide do červeného

Radosť Seppa Kussa, ktorý ovládol šiestu etapu.
Radosť Seppa Kussa, ktorý ovládol šiestu etapu.@lavuelta
Americký cyklista Sepp Kuss (28) triumfoval v šiestej etape 78. ročníka pretekov Vuelta a Espana. Jazdec stajne Jumbo-Visma sa vo štvrtok presadil v záverečnom náročnom stúpaní a 183,1 km dlhú etapu zvládol za 4:27:29 hodiny.

Druhý finišoval so stratou 26 sekúnd Francúz Lenny Martínez z tímu Groupama-FDJ, ktorý zároveň z červeného dresu pre celkového lídra poradia "vyzliekol" Belgičana Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step).

Šiesta 183 km dlhá etapa mala mimoriadne náročný horský profil so stúpaním až do nadmorskej výšky takmer 2 000 m.n.m. a bola ideálna na úspešný únik. Pretekárov preveril najmä cieľový kopec Pico del Buitre, ktorý mal 10,9 km s priemerným sklonom 8 percent.

V úvodnej hodine etapy došlo k väčšiemu pádu, po ktorom z pretekov odstúpil aj Lorenzo Milesi z DSM. Postupne sa vyprofiloval únik, v ktorom sa ocitli desiatky jazdcov. Unikajúci pretekári začali stúpať na záverečný kopec s náskokom 3:30 min na pelotón a bolo zrejmé, že príde k zásadným zmenám v celkovom poradí.

Prvý vpredu atakoval Einer Rubio (Movistar). Domáci tím prispel k tomu, že sa čelo rozčlenilo. Napokon najviac síl preukázal v závere Američan Kuss. Doterajší priebežný líder Evenepoel prišiel do cieľa s výraznou stratou (+3:23 min) a v celkovom poradí sa prepadol na 9. priečku s mankom 2:47 min na nového držiteľa červeného dresu Martíneza.