Oživí triumf Kussa na Vuelte americkú cyklistiku? Bývalý víťaz Horner dúfa, že áno

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Oživí triumf Kussa na Vuelte americkú cyklistiku? Bývalý víťaz Horner dúfa, že áno
Sepp Kuss oslavuje svoje víťazstvo spolu s tímovými kolegami v Madride.
Sepp Kuss oslavuje svoje víťazstvo spolu s tímovými kolegami v Madride.Reuters
Podľa Chrisa Hornera (51), ktorého triumf z roku 2013 Kuss (29) v Španielsku napodobnil, by toto neočakávané prvenstvo na Vuelte mohlo byť včasným impulzom pre slabnúcu scénu cestných cyklistických pretekov v Spojených štátoch amerických.

Kuss nastúpil na preteky ako "domestik" slávnejších kolegov z tímu Jumbo-Visma Jonasa Vingegaarda a Primoža Rogliča. Po prevzatí červeného dresu v ôsmej etape ho však už nepustil. Ukončil tým 10-ročné čakanie na amerického víťaza na jednej z Grand Tour.

To, či sa dokáže stať pravidelným kandidátom na popredné priečky, závisí do veľkej miery od tímových stratégov. Víťazstvom na pretekoch, ktoré sú brutálnejšie ako Tour de France a Giro d'Italia, dokázal, že je oveľa viac ako len verný sluha veľkých mien.

Triumf Hornera na Vuelte 2013 z neho urobil prvého oficiálneho amerického jazdca, ktorý vyhral trojtýždňové preteky od čias Grega LeMonda v roku 1990. Chris teraz dúfa, krajanovo hrdinstvo bude mať vplyv v krajine, ktorá je stále poznačená dopingovou "slávou" Lancea Armstronga.

Cestné cyklistické preteky v USA takmer vôbec nezažívajú rozkvet, pretože po zániku pretekov Okolo Kalifornie, Colorada a Utahu majú nádejní jazdci len málo príležitostí na etapové podujatie.

"Dúfam, že to americké preteky nakopne a že sa k nám vrátia sponzori. Môže sa stať, že si viac tunajších tímov nájde podporu namiesto toho, aby tu boli len Lidl-Trek a EF Education-EasyPost, ktoré nemajú v tíme toľko našich jazdcov," povedal Horner pre cyklistickú platformu GCNa dodal:

"Mohlo by to pomôcť rozvoju tohto športu. Pretekárska scéna v USA sa topí alebo prinajlepšom má nos nad vodou. Dúfam, že to prinesie zviditeľnenie, potrvá to ale niekoľko rokov, nestane sa to hneď."

Kussovo víťazstvo bolo o to pozoruhodnejšie, že až do posledných dní sa zdalo byť nejasné, či mu šampión Giro d'Italia i víťaz Tour de France pomáhajú, alebo sa mu snažia vziať červený dres.

Dánsky cyklista zaútočil v 16. etape a ubral z Kussovho náskoku jednu minútu a v 17. etape, ktorá sa končila na neslávne známom stúpaní Angliru, mu opäť odišli jeho slávni tímoví kolegovia. Držal sa, skončil tretí a zostal na čele.

Taktika tímu Jumbo-Visma bola potom kritizovaná, mnohí sa domnievali, že Kuss mal byť chránený - vzhľadom na všetky roky, ktoré strávil tým, že pomáhal Vingegaardovi a Rogličovi vyhrať viacero Grand Tours. "Vedenie Jumba otočilo stránku len preto, že sa ozvali fanúšikovia a nastala PR nočná mora, ktorou Jumbo prechádzalo," povedal Horner pre GCN.

Holandský celok sa stal prvým tímom, ktorý vyhral všetky tri Grand Tours v sezóne, čo vyvrcholilo obsadením pódia v Madride. "Spoločné víťazstvo nie je len naším sloganom, ale aj našou ochrannou známkou," povedal generálny riaditeľ Richard Plugge.