Chorváti prežili obrovské šance Lukakua a sú v osemfinále, Belgicko končí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Chorváti prežili obrovské šance Lukakua a sú v osemfinále, Belgicko končí
Aktualizované
Chorváti prežili obrovské šance Lukakua a sú v osemfinále, Belgicko končí
Chorváti prežili obrovské šance Lukakua a sú v osemfinále, Belgicko končíProfimedia
Záverečný súboj skupiny F spojil dvoch favoritov - Chorvátsko a Belgicko. Chorvátom stačil bod na potvrdenie osemfinálovej miestenky. Naopak, Belgičania museli vyhrať. Napriek ich obrovským šanciam sa stretnutie skončilo bez gólov. Po záverečnom hvizde oslavovali "Vatreni".

Chorvátsko - Belgicko 0:0 (0:0)

Chorváti začali zostra a už v priebehu prvých sedemdesiatich sekúnd sa dostali dvakrát k bráne Courtoisa. Za zmienku stojí najmä prvé zakončenie Perišiča, ktorý to skúšal volejom. Mieril tesne vedľa ľavej žrde belgickej brány.

Po rýchlom úvode sa „červení diabli“ otriasli a v jedenástej minúte odpovedali akciou po pravej strane, ktorú potiahol Mertens. Jeho center preletel celé pokutové územie a našiel Carrasca. Zblízka pálil do brániaceho Gvardiola.

O dve minúty na to predviedli Belgičania ešte nebezpečnejšiu akciu. De Bruyne potiahol protiútok, kolmicou našiel v pokutovom území Mertensa, ale ten z prvej pálil nepresne.

Zverencov Roberta Martíneza mohla takmer príležitosť mrzieť, pretože prakticky okamžite na opačnej strane nedokázali odvrátiť loptu z pokutového územia a po "faule" Carrasca ukázal Taylor na biely bod. Po kontrole so systémom VAR bol nakoniec odmávaný ofsajd Lovrena.

Nasledujúce minúty priniesli viacero pološancí z jednej i druhej strany, no bez gólového efektu. Do kabín odchádzali obaja za bezgólového stavu. 

Priebeh súboja.
Priebeh súboja.Opta by Stats Perform

Po zmene strán sa premiérovo v Katare predstavil Romelu Lukaku. Dve minúty po nástupe sa dostal do prvého zakončenia hlavou. Zblízka ho kryl brankár Livakovič. Chorváti odpovedali o niekoľko sekúnd. Gvardiol získal loptu na polovici súpera, posunul ju Kovačičovi, ktorý z hranice šestnástky pálil pod brvno. Courtois bol na mieste.

V 54. minúte si vytvorili tlak futbalisti Chorvátska. Po Livajovej prihrávke zakončoval z diaľky Brozovič, ale ani on Courtoisa neprekonal. Jedna z najväčších šancí prišla s naplnením hodiny hry. Carrasco sa z uhla rútil sám na Livakoviča, lopta sa po jeho strele odrazila od brániaceho Juranoviča na kopačku Lukakua a ten zblízka opečiatkoval ľavú žrď prázdnej chorvátskej brány.

Záver duelu patril Belgicku. S vedomím, že musia vyhrať, stupňovali svoj tlak. V 87. minúte pálil zblízka, po nedôraze defenzívy Chorvátska, na bránu Meunier. Trafil Lukakua, od ktorého sa lopta odrazil tesne vedľa ľavej žrde.

Strelecká nemohúcnosť ofenzívneho esa Lukakua pokračovala aj v 90. minúte. Po individuálnej akcii Dokua centroval pred bránu sprava Thorgan Hazard. Lopta prepadla ponad Livakoviča na hruď útočníka Belgicka, ale ani z tejto pozície nedokázal skórovať.

Nepremenené tutovky budú "červených diablov" mrzieť ešte veľmi dlho. Po záverečnom hvizde zavládlo v ich radoch sklamanie z vypadnutia v skupine. Naopak, Chorvátsko si bodom zaistilo účasť medzi šestnástimi najlepšími.