EXKLUZÍVNE: Novinár Guardianu Jonathan Wilson o kandidatúre Saudskej Arábie na MS 2034

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
EXKLUZÍVNE: Novinár Guardianu Jonathan Wilson o kandidatúre Saudskej Arábie na MS 2034
Všetko smeruje k tomu, že o túto trofej sa v roku 2034 pobijú futbalisti v Saudskej Arábii.
Všetko smeruje k tomu, že o túto trofej sa v roku 2034 pobijú futbalisti v Saudskej Arábii.Profimedia
V exkluzívnom rozhovore pre Flashscore Správy novinár denníka Guardian Jonathan Wilson hovorí o kandidatúre Saudskej Arábie na majstrovstvá sveta 2034, ako aj o prezidentovi FIFA Giannim Infantinovi.

Saudská Arábia nemá a nebude mať protikandidáta

Hoci to zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené, Wilson tvrdí, že by bol prekvapený, keby majstrovstvá sveta v roku 2034 získal niekto iný ako Saudská Arábia.

"Momentálne sa zdá byť veľmi pravdepodobné, že to bude Saudská Arábia. Dokonca si nemyslím, že sa objaví nejaký iný uchádzač. Spôsob, akým FIFA uskutočnila proces predkladania ponúk, ak sa to vôbec dá nazvať procesom, v podstate hovorí, že krajiny majú mesiac na to, aby bez varovania pripravili ponuku," vysvetlil.

"Austrália bola jediným vážnym uchádzačom, ale pochopiteľne sa rozhodla, že nemá dostatok času... Tiež uznali, že vo FIFA existuje vôľa, aby turnaj hostila Saudská Arábia."

Novinár Guardianu Wilson.
Novinár Guardianu Wilson.Jonathan Wilson

Wilson pripúšťa, že sa zdá, že FIFA pripravuje pôdu pre Saudskú Arábiu na usporiadanie majstrovstiev sveta, ale nie je to niečo úplne nenormálne.

"Trochu sa zdráham byť príliš prísny, pretože takto tieto veci fungujú. Boli sme svedkami toho, že v rámci UEFA sa v podstate uzavreli dohody, ktoré znamenali, že Veľká Británia a Írsko dostanú jasný postup na usporiadanie Eura v roku 2028, aby Španielsko a Portugalsko dostali podobný na rok 2030 a potom Taliansko a Turecko na rok 2032."

"Je to rozumné... všetci sa navzájom podporujeme. Niekedy je to to najlepšie, čo môžeme urobiť. Čo však nie je v poriadku v roku 2034, je to, že konkurenti nedostali šancu zostaviť ponuku."

Žiadne zlepšenie v rámci ľudských práv

Napriek tomu, že FIFA má mocenskú pozíciu, Wilson tvrdí, že v krajinách ako Katar, ktoré hostili posledné majstrovstvá sveta vo futbale a ktoré boli pred turnajom kritizované za negatívny stav ľudských práv, nevidel žiadne zmeny v tejto oblasti. 

"Nikdy som nevidel žiadne konkrétne príklady. Napríklad migrujúci pracovníci v Katare. Bolo tam veľmi prominentné ich zneužívanie. Nič z toho sa nevyriešilo. Ľudia, ktorí sa vrátili do Kataru rok po tom, našli presne rovnaký počet migrujúcich pracovníkov, ktorí žili v hrozných podmienkach. Nedošlo k žiadnemu uvoľneniu práv homosexuálov alebo žien."

#Livesport Daily #169: Infantino je horší prezident FIFA ako bol Blatter, tvrdí anglický novinár Wilson
Livesport

Saudská Arábia, ktorá má podľa organizácie Human Rights Watch "desiatky ľudskoprávnych aktivistov a disidentov vo väzení alebo na súde za ich pokojnú kritiku", má čoraz silnejší vplyv na športový a futbalový svet, keďže hráči ako Cristiano Ronaldo nastupujú v saudskoarabskej profesionálnej lige za závratné sumy, ale Wilson si myslí, že FIFA a UEFA sa nezaujímajú o športové aktivity, pokiaľ sa im plnia vrecká.

"Je to obrovský problém, ale nemyslím si, že ich to zaujíma. Myslím si, že sú šťastní, že môžu brať peniaze. Je to také jednoduché... Avšak, samozrejme, je to nesmierne škodlivé. Myslí si niekto, že je nejaká čestnosť v tom, že Saudská Arábia získala majstrovstvá sveta v roku 2034? Nebol žiadny proces, nič."

Infantino horší ako Blatter

Gianni Infantino bol zvolený za prezidenta FIFA v roku 2016, keď nahradil odchádzajúceho Seppa Blattera. Hoci Blatterovo vládnutie bolo plné kontroverzií a obvinení z korupcie, Wilson sa domnieva, že Infantino je nekonečne horší ako jeho predchodca.

"Je to oveľa horšie. Je oveľa horší ako Blatter... Blatter nebol dobrý, ale bol najlepší z posledných štyroch prezidentov. Mal aspoň  nejaký zmysel pre to, že chcel pre futbal urobiť to najlepšie. Nemyslím si, že bol skorumpovaný, ale dovolil, aby sa okolo neho diala korupcia"

Wilson a jeho pohľad na osobnosť Infantina v porovnaní s Blatterom.
Flashscore

"Platil si veľký plat a výdavky, ale bol miliónkrát lepší ako Infantino. Môj problém s Infantinom spočíva v tom, že veľké rozhodnutia sa zrazu predkladajú ako hotová vec, absolútne bez konzultácií."

Aktuálny prezident FIFA Gianni Infantino.
Aktuálny prezident FIFA Gianni Infantino.Profimedia

"Zrazu príde a povie, že majstrovstvá sveta budú mať 48 tímov - 16 skupín po troch, Potom, po posledných majstrovstvách sveta, je to 12 skupín po štyroch. Nebola žiadna diskusia, žiadne konzultácie. Takto postupoval takmer pri všetkom. Žiadna možnosť konzultovať, diskutovať," uzavrel Wilson.