Lookman poslal Nigériu do semifinále, o medaily si zahrá aj Kongo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Lookman poslal Nigériu do semifinále, o medaily si zahrá aj Kongo

Aktualizované
Ademola Lookman strelil víťazný gól Nigérie.
Ademola Lookman strelil víťazný gól Nigérie.Profimedia
Nigéria sa stala prvým semifinalistom Afrického pohára národov, keď zdolala Angolu 1:0. Ofenzíva favorita sa pomaly dostávala do tempa, no Ademola Lookman (26) udrel v 41. minúte z prvej nebezpečnej akcie zelených. Druhým semifinalistom sa stalo Kongo, ktoré si poradilo s Guineou 3:1.

Nigéria - Angola 1:0

Mabululu a Gelson Dala, už sedemgólový útočný tandem, na ihrisku nechýbali a práve prvý menovaný mohol skórovať už v piatej minúte. Stalo sa tak po rohovom kope, keď jeden z mužov v žltom tečoval loptu na malé vápno, kde osamotený hráč egyptského Al Ittihadu trafil brankára. Výkon favorizovaných Nigérijčanov dlho zostával za očakávaním a brankár Signori Antonio, ktorý sa v základnej zostave Angoly objavil prvýkrát od roku 2016, bol prakticky bez práce.

Až v 41. minúte Moses Simon prenikol po ľavej strane a predložil loptu na striebornom podnose Lookmanovi, ktorý rodáka zo švajčiarskeho Lausanne poľahky prekonal.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Gól "orlom" jednoznačne rozviazal nohy a na začiatku druhého polčasu na ihrisku dominovali. V 59. minúte však prišla šanca ako blesk z jasného neba pre striedajúceho Ziniho, ktorý sa po skvelej prienikovej prihrávke ocitol za obranou a prízemným obstrelom trafil pravú žrď.

Blížiaci sa záver zápasu "antilopy" znervóznil a tím, ktorý na turnaji doteraz dostal len päť žltých kariet, bol v priebehu troch minút trikrát napomenutý. Po jednom z faulov zahrával Lookman priamy kop, po ktorom Osimhen skóroval hlavou vďaka veľmi zlému zákroku Antonia, ale gól nebol uznaný pre ofsajd.

Hodnotenie oboch základných zostáv.
Hodnotenie oboch základných zostáv.Flashscore

Ani to však Angolu nezachránilo a z hľadiska histórie turnaja dokázala vyrovnať len svoj doteraz najlepší výsledok z rokov 2008 a 2010. Súperom Nigérie v semifinále 7. februára budú Kapverdy alebo Juhoafrická republika.

D.R. Kongo - Guinea 3:1

Wissa mohol využiť nedorozumenie v obrane Guiney, ale jeho zakončenie špičkou kopačky tesne minulo ľavú žrď. Napriek zaujímavému tlaku Konga sa západoafrická krajina ujala vedenia. Po faule skúseného stopéra Mbembu sa z penalty presadila kométa 2021/22 Bayo, ktorý je momentálne na hosťovaní v Le Havre.

Súperovi sa však ešte do konca prvého dejstva podarilo vyrovnať. Rohový kop na zadnú žrď našiel Mbembu, ktorý svoj predchádzajúci priestupok odčinil presnou ranou.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Po zmene strán strieľali najmä hráči v modrých dresoch, ale dlho sa im nedarilo trafiť priestor medzi tromi žrďami. Po prieniku stuttgartského Silasa sa súperovi naskytol pokutový kop. Wissa sa ho ujal a s ľadovým pokojom priblížil svoj tím k semifinále.

Od tohto momentu to boli hostia, ktorí držali loptu, ale opäť kapitulovali. Masuaku sa trafil exportne. Úspešnejším tímom tak je Kongo, ktoré si zahrá semifinále prvýkrát od roku 2015. V ňom sa 7. februára stretnú s lepším z dvojice Pobrežie Slonoviny - Mali.