Proti boli fanúšikovia aj 18 klubov. Švédska liga je unikátom, bude bez systému VAR

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Proti boli fanúšikovia aj 18 klubov. Švédska liga je unikátom, bude bez systému VAR
V novom ročníku obhajujú majstrovský titul futbalisti Malmö.
V novom ročníku obhajujú majstrovský titul futbalisti Malmö.Profimedia
Švédsko je prvou európskou krajinou, ktorá odmietla využívanie videozáznamov vo futbale. Kluby z dvoch najvyšších súťaži hlasovali vo štvrtok proti zavedeniu videoasistenta rozhodcu (VAR).

Vypočuli tak želanie fanúšikov, ktorí proti technológii otvorene vystupovali. Svoje zamietavé stanovisko vyjadrilo 18 z 32 klubov a dva regionálne zväzy.

"Rešpektujeme to. Preto sme na rokovanie predstavenstva zväzu nepredložili žiadny návrh o zavedení VAR a ani takýto krok v budúcnosti nepredpokladám. Stojím za rešpektovaním demokratických pravidiel hry," uviedol pre švédske médiá Fredrik Reinfeldt, šéf Švédskeho futbalového zväzu (SvFF).

Ten pritom hovoril ešte pred rokom o VAR ako o dôležitej súčasti budúcnosti švédskeho futbalu. Reinfeldt potvrdil, že ani Európska futbalová únia UEFA nebude tlačiť na švédskych funkcionárov, aby video zaviedli.

V súťažiach UEFA i FIFA je VAR štandardná súčasť rozhodovania, rovnako ako v špičkových európskych ligách. Videotechnológia mala na vrcholnom fóre premiéru na MS 2018 v Rusku. Informovala agentúra DPA.

Švédske kluby sa proti zavedeniu videa prvýkrát postavili minulý rok, keď vedenie profesionálnych súťaží uviedlo, že aktívne nesúhlasí viac ako polovica tímov. Videu sa navyše vyčíta zdĺhavie skúmanie situácií, najmä tesných ofsajdov.