Výkony Afifa uchvátili Áziu. Vypýtal si najlepší strelec šampionátu prestup do Európy?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Výkony Afifa uchvátili Áziu. Vypýtal si najlepší strelec šampionátu prestup do Európy?

Afif sa tešil z viacerých ocenení.
Afif sa tešil z viacerých ocenení.Reuters
Katarský futbalista Akram Afif (27) hetrikovým vystúpením vo finále Ázijského pohára podčiarkol svoje kvality jedného z najlepších tamojších útočníkov. Domácu reprezentáciu priviedol k zisku druhého titulu v rade, o svojom budúcom pôsobení v niektorom z európskych klubov sa však vyjadril len veľmi opatrne.

Afif svojimi zásahmi zariadil finálové víťazstvo nad Jordánskom. V boji o trofej premenil tri pokutové kopy a získal tri individuálne ocenenia - hráč zápasu, najužitočnejší hráč turnaja a najlepší strelec turnaja. Na šampionáte zaknihoval celkovo osem presných zásahov.

Tréneri súperov ocenili jeho schopnosti, pričom kouč Petar Segrt povedal, že prestup ofenzívneho protagonistu je len otázkou času a toho, či sa útočník Al-Saddu chce vrátiť do Európy. Afif sa tentoraz blysol gólovými zápismi, no v roku 2019 pomohol Kataru k celkovému triumfu rekordnými desiatimi asistenciami. Odvtedy je z neho jeden z najobávanejších futbalistov Ázie.

Pred štartom Ázijského pohára sa vyjadril, že sníva o návrate do Európy. Predtým hrával za Eupen v belgickej Pro League. Neskôr sa stal prvým katarským hráčom, ktorý podpísal zmluvu s klubom La Ligy, keď v roku 2016 prestúpil do Villarrealu. V kádri "žltej ponorky" veľa neodohral a smeroval na hosťovanie do Sportingu Gijón. Následne si opäť skúsil Eupen a napokon aj Al-Sadd.

Výkonmi na šampionáte však veľmi zaujal a ukázal, že pravdepodobne hrá na svojom vrchole. "Hovoril som o tom, že sa stanem profesionálnym hráčom v Európe. Nie som to však ja, kto rozhoduje. Za mňa sa musí rozhodnúť aj moja manželka. Nie je ľahké opustiť klub a krajinu," povedal Afif novinárom po finále a dodal: "Povedal by som však, že do Európy by som odišiel rád."

Pred myšlienkami na zmenu pôsobiska si ale môže naplno užívať, že Kataru pomohol stať sa len piatou krajinou, ktorá úspešne obhájila korunu ázijského šampióna. "Sme šťastní a budeme si to užívať až do ďalšieho Ázijského pohára. Potom uvidíme, čo sa stane," dodal.

Tréner Márquez López bol do funkcie katarského lodivoda vymenovaný len v decembri, keď sa s mužstvom rozlúčil kouč Carlos Queiroz. Koučovi, ktorý prišiel z katarského klubu Al-Wakrah, sa však rýchlo podarilo zaviesť jeho filozofiu.

"Vrátim sa do Al-Wakrah. O budúcnosti som ešte nehovoril. Vedenie som prevzal len nedávno, ale najdôležitejšie bolo, že hráčov poznám, veľmi rýchlo realizovali moje nápady. V niektorých zápasoch sme nepodali najlepší výkon, ale v iných sme boli lepší a prekonali sme očakávania," vyjadril sa.