Leverkusen? Najlepší v Európe, hovorí v exkluzívnom rozhovore Brazílčan Zé Roberto

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Leverkusen? Najlepší v Európe, hovorí v exkluzívnom rozhovore Brazílčan Zé Roberto

Bývalý brazílsky reprezentant je legendou Bundesligy.
Bývalý brazílsky reprezentant je legendou Bundesligy.Profimedia
Brazílsky obranca Zé Roberto (49) sa aj po šiestich rokoch od ukončenia kariéry stále venuje futbalu. Bývalý reprezentant, ktorý v roku 1998 vyhral s Realom Madrid Ligu majstrov a o niekoľko mesiacov neskôr sa s národným tímom dostal do finále majstrovstiev sveta vo Francúzsku, je teraz mentorom pre vrcholové výkony a ambasádorom švédskej stávkovej spoločnosti, ktorú dokonca v Riu de Janeiro zastupoval na veľtrhu zameranom na herný a bettingový priemysel. Tam poskytol rozhovor brazílskej mutácii Flashscore Správ, v ktorom spomína aj na svoje pôsobenie v Leverkusene.

Práve v Nemecku strávil Zé Roberto väčšinu svojej kariéry, s Bayernom Mníchov štyrikrát vyhral ligu. Taktiež vníma to, čo treba v národnom tíme a v brazílskom futbale všeobecne zlepšiť.

V súčasnosti sa veľmi angažujete vo svete stávok, pôsobíte ako ambasádor jednej švédskej spoločnosti. Športovci a stávkovanie sú v poslednom čase veľkou témou. Myslíte si, že regulácia je pre nich dôležitá?

"Samozrejme. A to z toho dôvodu, aby boli schopní rozlišovať. Sú si toho vedomí, ale obmedzenie je nástrojom, ako sa vyhnúť konfliktom. Táto transparentnosť je veľmi dôležitá."

Môže to fungovať ako obrana pre športovcov?

"Určite. Najmä preto, že sú vo svojom každodennom živote vždy veľmi viditeľní. A v súčasnosti, s rozvojom technológií, ich môže ktokoľvek vidieť aj vo vlastnom dome. Táto transparentnosť a regulácia bude pre nich zásadná v tom, aby mohli vykonávať svoju profesiu. A tiež pre stávkujúcich, aby vedeli, že existujú určité obmedzenia. Športovec musí byť vždy stopercentný profesionál."

Hovoríte o špičkovej výkonnosti, možno ste jedným z jej symbolov. Chýba brazílskemu národnému tímu kvalita, alebo je jeho problémom skôr psychický tlak?

"Futbal sa veľmi zmenil. V minulosti bola Brazília veľmi známa štýlom, v ktorom dominovala technika a rýchlosť. V posledných rokoch sa to vyrovnalo. A Brazília si to musí uvedomiť. Dnes už nestačí, ak ste len talentovaný. V momente, keď nepridáte fyzickú výkonnosť, zaostávate, pretože futbal je veľmi fyzický."

Roberto počas MS 2006.
Roberto počas MS 2006.Profimedia

Ako sa podľa vás s týmto vývojom vyrovnáva ladná brazílska futbalová samba?

"Brazílsky futbal to postupne chápe a zavádza nové tréningové metódy na základnej úrovni, aby kluby mohli trénovať hráčov s modernou mentalitou. Samozrejme, v mnohých veciach sa musí ešte zlepšovať a napredovať, ale myslím si, že je na dobrej ceste. Nedávno došlo k zmene v národnom tíme, za nového trénera bol zvolený Dorival a hneď pri svojej prvej nominácii vymenil skupinu hráčov, ktorá tam bola od čias Titeho. Jeho nástupca Diniz zachoval základ, Dorival urobil radikálny rez. K takejto zmene filozofie musí v modernom futbale dôjsť. Dorival má veľký potenciál. Dúfam, že sa Brazília vráti k futbalu, ktorý vždy hrala predtým."

Páčili sa vám zmeny, ktoré Dorival urobil?

"Áno. Boli tam zaujímavé mená. Wendell z Porta sa v posledných sezónach veľmi zlepšil. Prišiel po rokoch v Nemecku a za dva roky v Porte sa dokázal dostať na úroveň, ktorá si nomináciu zaslúži. Ďalším je Savinho z Girony. Má za sebou skvelú sezónu, je to mladý hráč. A nová krv je potrebná. Dorival dal príležitosť mladším hráčom."

Zé Roberto hodnotí Leverkusen.
Flashscore

Leverkusen, v ktorom ste na seba upútali v Európe pozornosť, teraz mieri za titulom. Aký je váš názor na jeho trénera Xabiho Alonsa?

"Myslím si, že Leverkusen sa stane nemeckým majstrom. Láme rekordy v počte zápasov bez prehry, a to gólmi a vzornou hrou. Xabi Alonso prišiel a za veľmi krátky čas v klube zaviedol svoju pracovnú filozofiu a dal to všetko dokopy. Dnes hrá Leverkusen spolu so City najlepší futbal v Európe. Má všetko, čo potrebuje na to, aby triumfoval nielen v Bundeslige, ale aj v ostatných súťažiach, v ktorých pôsobí. Xabi Alonso odvádza skvelú prácu a jej plody sa iste dostavia..."

Budete prípadné tituly oslavovať?

"Rozhodne! Pretože ak Leverkusen ovládne Bundesligu, bude to prvá trofej v histórii klubu. Keď som tam bol ja, boli sme veľmi blízko. V sezóne 2001/02 sme sa dostali do finále Ligy majstrov, Nemeckého pohára a do posledných kôl sme bojovali s Bayernom o titul. Tento rok si však myslím, že to vyjde, pretože hrajú skvelý futbal a do konca sezóny zostáva ešte deväť zápasov. Fandím Leverkusenu, aby vyhral, aby sa zapísal do histórie a tiež aby sa trochu vyrovnali pomery v najvyššej súťaži."

Brazílsky futbal prežíva veľké nepokoje, fanúšikovia dokonca zaútočili na tímový autobus Fortalezy. Samotní hráči hovoria, že je to psychicky vyčerpávajúce. Podľa vás, keďže ste tu strávili toľko rokov - čo je s brazílskym futbalom zlé? Čo treba urobiť?

"Treba trestať. Pokiaľ sa netrestá, nerešpektuje sa zákon. Nemôžem ani povedať, že sú to fanúšikovia, sú to vandali. Len dúfam, že chuligáni dostanú prísny trest skôr, ako sa hráčom stane niečo vážnejšie. Brazílsky futbal sa musí v mnohých ohľadoch zlepšiť. Nielen v samotnej hre, ale aj v organizácii, bezpečnosti. Je toho veľa..."