Futbal ponúkne ružovú kartu. Copa América v prípade zranenia hlavy s možnosťou 6. striedania

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Futbal ponúkne ružovú kartu. Copa América v prípade zranenia hlavy s možnosťou 6. striedania

Na Copa América sa bude môcť predstaviť aj šiesty náhradník.
Na Copa América sa bude môcť predstaviť aj šiesty náhradník.Profimedia
Tímy na futbalovom šampionáte Copa América budú mať možnosť dodatočného striedania v prípade podozrenia na otras mozgu alebo pri zranení hlavy. Zavedenie pravidla pre turnaj, ktorý budú od 20. júna hostiť Spojené štáty americké, v stredu oznámilo vedenie Juhoamerickej futbalovej konfederácie CONMEBOL.

Vo vyhlásení organizácie, ktorá reprezentuje 10 národných asociácií juhoamerických štátov, znie: "Popri piatich striedaniach povolených pravidlami bude tímom pridané prípadné šieste v záujme zdravia hráčov." 

CONMEBOL dodáva: "Pôjde o dodatočné striedanie v prípade podozrenia na zranenie hlavy alebo otras mozgu. O jeho uplatnení bude musieť byť informovaný hlavný rozhodca alebo štvrtý rozhodca a bude použitá ružová karta."

Možnosť striedania v prípade podozrenia na otras mozgu zakotvila vo futbalových pravidlách tento rok v marci medzinárodná pravidlová komisia IFAB. Jeho využitie však nechala na usporiadateľoch jednotlivých turnajov. CONMEBOL plánuje šieste striedanie ponechať v platnosti aj na ďalšie svoje akcie.

Copa América so 16 mužstvami, ktorá je tradične majstrovstvami Južnej Ameriky, bude pre USA testom pred MS 2026. Desať tímov zo zóny CONMEBOL doplní na turnaji šesť kádrov z konfederácie CONCACAF, ktorá združuje krajiny Severnej a Strednej Ameriky a Karibiku. Úradujúcim juhoamerickým aj svetovým šampiónom je Argentína.