Šestnásťročné čakanie a 150 000 fanúšikov. Finále Copa Libertadores vyvolalo šialenstvo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Šestnásťročné čakanie a 150 000 fanúšikov. Finále Copa Libertadores vyvolalo šialenstvo

Do Ria de Janeiro pricestovalo až 150 000 fanúšikov tímu Boca Juniors.
Do Ria de Janeiro pricestovalo až 150 000 fanúšikov tímu Boca Juniors.AFP
Legendárny štadión Maracana bol dejiskom mnohých historických futbalových udalostí a v sobotu 4. novembra ho čaká ďalšia. Od 21:00 sa proti sebe postavia argentínsky tím Boca Juniors a "domáce" Fluminense. Najmä pre tím z Buenos Aires ide o prestížnu udalosť, na ktorú ho do Ria de Janeiro príde podporiť až 150 000 fanúšikov. Niektorí z nich predali všetko, čo mohli, aby mali šancu prísť.

Boca Juniors - Fluminense 21:00

Cestu dlhú približne 2 600 kilometrov absolvoval nevídaný počet Argentínčanov. Nemohli si nechať ujsť jedinečnú príležitosť vidieť, ako ich favoriti zdvihnú nad hlavu trofej pre víťazov Copa Libertadores, juhoamerickej obdoby Ligy majstrov. Už vo štvrtok vyrazilo z Buenos Aires 105 autobusov plných nedočkavých fanúšikov klubu Boca Juniors. Argentínsky konzulát očakáva, že v čase zápasu bude v brazílskom meste 100 až 150 tisícok fanúšikov Bocy.

Veď šesťnásobní šampióni prestížnej kontinentálnej súťaže čakajú na triumf už dlhých 16 rokov. V roku 2007 vo finálovom zápase porazili iný brazílsky klub Grêmio. Odvtedy odohrali dva rozhodujúce zápasy a v oboch neuspeli. Najskôr v roku 2012 podľahli SC Corinthians Paulista a o šesť rokov neskôr prehrali vo vyhrotenom súboji s mestským rivalom River Plate. V uvedených prípadoch sa však hralo ešte starým dvojzápasovým systémom - jeden zápas vonku a jeden doma. Jednorazové finále na neutrálnej pôde bolo zavedené až v sezóne 2018/2019.

Fanúšik argentínskeho celku Leandro Fortunato si ako vhodný dopravný prostriedok na cestu na zápas zvolil vlastné nohy. Na svoju púť sa vydal 18. októbra a na 2 685 kilometrov dlhej ceste strávil 23 dní. Počas tohto obdobia čelil trojdňovému dažďu, bolesti členkov, horúčke a problémom s políciou, nakoniec ale dorazil úspešne a hlavne včas.

Toto je Boca!

Ak by Boca v sobotu večer zvíťazila, vyrovnala by rekord v počte získaných titulov, ktorý patrí inému argentínskemu tímu, a to Independiente. Na druhej strane, Fluminense ešte nikdy nevyhralo túto súťaž, získalo by teda prvý triumf. Niet divu, že medzi priaznivcami oboch tímov vládnu veľké emócie. Najväčšie brazílske mesto už od štvrtka nežije ničím iným a bezpečnostné zložky sú v stave vysokej pohotovosti.

Zasahovať museli aj na slávnej pláži Copacabana, kde sa oba tábory fanúšikov stretli. Polícia musela použiť slzotvorný plyn a na rozvášnený dav strieľala aj gumovými projektilmi. Nepokoje v meste boli také silné, že CONMEBOL, juhoamerická futbalová asociácia, dokonca zvažovala odohrať finále za zatvorenými dverami bez prítomnosti fanúšikov. Novinár ESPN Martin Souto však uviedol, že táto možnosť je nepravdepodobná. Tak či onak, finále sa podľa neho bude hrať bezodkladne v plánovanom termíne.

To je zaručene pozitívna správa pre niektorých fanúšikov argentínskeho finalistu, ktorí sa mrknutím oka stali známymi vďaka reportáži TyC Sports. V nej dali jasne najavo svoju vernosť, keď obetovali svoje cennosti za možnosť zúčastniť sa na zápase. 

"Predali sme otcovu motorku a moje PlayStation, aby sme tu mohli byť! Nemáme ani lístky, ale pozrite sa okolo, toto je Boca!" kričí do mikrofónu reportéra vo virálnom videu mladý fanúšik obklopený davom ďalších priaznivcov.

Uvidíme, či bude mať dôvod na radosť aj po dnešnom zápase. Fluminense je vo vyhrotenom súboji favoritom, v zápise je ale uvedené ako hosťujúci tím napriek tomu, že na štadióne s kapacitou 78 838 miest inak hráva svoje domáce vystúpenia. O výsledku sa rozhodne na ihrisku, ale jedno je isté už teraz: málokto žije futbalom tak ako Juhoameričania.