Dva odlišné polčasy. Portugalci postupujú na EURO, Slovensko ukončilo ich dlhú sériu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dva odlišné polčasy. Portugalci postupujú na EURO, Slovensko ukončilo ich dlhú sériu

Aktualizované
Zápas komplikoval hustý dážď.
Zápas komplikoval hustý dážď.Profimedia
Slovenskí futbalisti prehrali v kvalifikačnom zápase ME 2024 s Portugalskom 2:3. Domáci si zaistili miestenku na budúcoročný záverečný turnaj v Nemecku, a tak ich nemusí mrzieť ani strata série bez inkasovaného gólu.

Portugalsko - Slovensko 3:2

Portugalsko vstúpilo do zápasu s veľkou chuťou. Ronaldo sa už v úvodných sekundách hnal na bránu, ocitol sa však v ofsajde. V 8. minúte došlo v pokutovom území Slovenska k veľkému zmätku po centrovanej lopte Bruna Fernandesa. Najskôr zakončoval Ronaldo, následne Rafael Leão, ale domácim sa skórovať nepodarilo. Po štvrťhodine hry vystrčili Portugalci opäť rožky. Fernandes si vymenil loptu s Ronaldom. Spoza šestnástky napriahol a Martin Dúbravka krásnym zákrokom vyrazil loptu na rohový kop. 

"Sokoli" mali prvú veľkú šancu o pár sekúnd neskôr. Dávid Hancko dostal prihrávku do pokutového územia a jeho zakončenie skončilo na konštrukcii domácej brány. V 18. minúte sa menilo skóre zápasu prvýkrát. Bruno Fernandes sa perfektne zbavil Ondreja Dudu. Krásnym centrom našiel vo vápne Gonçala Ramosa, ktorý hlavou prekonal Dúbravku. Slovenský gólman v 26. minúte predviedol vynikajúci zákrok, zabránil istému gólu a bol najlepším Slovákom na trávniku.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Výber "Seleção" viedol po polhodine hry už o dva góly. Po ruke Denisa Vavra v pokutovom území zvýšil vedenie svojho tímu z pokutového kopu Cristiano Ronaldo. Favorit stretnutia aj naďalej hrýzol a prevyšoval slovenskú reprezentáciu v každom hernom aspekte. Leão v 39. minúte prenikol po ľavej strane. Prihral do stredu na Silvu, ktorý zakončoval. Jeho pokus Dúbravka vyrazil a následné zakončenia Ronalda letelo mimo bránu. Slováci by sa zrejme najradšej videli v šatni. V závere prvého dejstva to mohlo byť už 3:0. Zakončenie Ronalda bolo zrazené, v sklze trafil loptu Ramos a jeho pokus trafil tyč slovenskej brány.

Po zmene strán urobil tréner Francesco dve zmeny v zostave. Róberta Maka nahradil Tomáš Suslov, zatiaľ čo Juraja Kucku vystriedal László Bénes. Portugalsko, zjavne uspokojené dvojgólovým vedením, prestalo so sústavným útočením a tak mohli Slováci skúšať šťastie, no hru komplikoval hustý dážď. Po hodine hry poslal Schranz do pokutového územia centrovanú loptu. Días ale rázne zakročil a hrací predmet odpratal hlavou do bezpečia.

608 kvalifikačných minút trvala nepriestrelnosť Portugalska, pokiaľ sa v 69. minúte neodhodlal k strele Dávid Hancko a zaznamenal vôbec prvý zásah slovenského výberu proti tomuto súperovi v histórii z hry. Jeho pokus tečoval António Silva, ktorý zmenil smer strely a pomýlil tak Dioga Costu v domácej bráne. Zlepšený výkon Slovákov im tak priniesol návrat do zápasu, ktorý trval len niekoľko sekúnd, pretože prakticky okamžite skóroval opäť Ronaldo.

Desať minút pred koncom riadneho hracieho času to bola zase raz poriadna "dráma". Stanislav Lobotka si prebral prihrávku a krásnou strelou spoza pokutového územia prekonal bezmocného gólmana. "Sokoli" cítili šancu a dobiedzali v šestnástke súpera, v 90. minúte však opäť čaroval Dúbravka, ktorý zneškodnil pokusy Félixa a Jotu z bezprostrednej blízkosti. Hostitelia sa v nadstavenom čase ocitli v úzkych a museli sa triasť o výsledok. Napokon oslavujú postup na majstrovstvá Európy.