Haaland krok od najlepšieho strelca, Navas najstarší nahrávač. Zlyhanie Česka v Albánsku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Haaland krok od najlepšieho strelca, Navas najstarší nahrávač. Zlyhanie Česka v Albánsku

Erling Haaland je krok od primátu pre najlepšieho strelca svojej krajiny.
Erling Haaland je krok od primátu pre najlepšieho strelca svojej krajiny.Profimedia
Kvalifikácia o budúcoročné Euro vstupuje do finálnej časti. V jej siedmom kole pripravili Španieli prvú prehru Škótsku, vďaka čomu nórske šance na postup stále žijú. V Albánsku vybuchlo Česko, domáci sa priblížili k záverečnému šampionátu a Turci prekvapili Chorvátov.

SKUPINA A

Cyprus - Nórsko 0:4

Rozbehnutí Nóri chceli potvrdiť svoje dve predchádzajúce víťazstvá na pôde posledného Cypru, ktorý doma zdolali 3:1. A "odveta" nemala taktiež iný priebeh. Vyvíjala sa ešte jednoznačnejšie pre nórskych futbalistov. Už krátko po polhodine hry rozhodol Sørloth. Pre útočníka Villarrealu to bol sedemnásty presná zásah v reprezentácii, ktorým prekonal o dva svojho otca Gørana (15). Na Cypre nastúpil na svoj jubilejný päťdesiaty súboj za národný tím. 

O niečo iný príbeh píše Erling Haaland. Rekordy neprekonáva iba v Manchestri City, ale na jeden cieli aj za Nórsko. Bolo to jeho dvadsiate siedme vystúpenie. Dvomi zásahmi po zmene strán sa priblížil k historicky najlepšiemu strelcovi svojej krajiny. Z druhej priečky (27) stráca na Jorgena Juveho už len šesť zásahov (33). Nielen historický zápis, ale najmä bodový môže Nórov tešiť, pretože vďaka víťazstvu ich šance na postup stále žijú.

Španielsko - Škótsko 2:0

A to vďaka prehre Škótska. Len jeden z ostatných 22 kvalifikačných zápasov o Euro (19-2-1) nezvládlo Španielsko. Bol to práve predchádzajúci v Glasgowe so Škótskom (0:2). V Andalúzii neboli ďaleko od druhej prehry, ale s naplnením hodiny hry ich podržal systém VAR, ktorý si všimol faulujúceho Hendryho v dotyku s brankárom Simonom po tom, čo sa McTominayblysol z uhla skvelým priamym kopom. A tak zaúradoval španielsky muž číslo jeden - Álvaro Morata.

V 74. minúte zužitkoval prihrávku od Jesúsa Navasa, ktorý sa vo veku 37 rokov a 325 dní stal najstarším Španielom od roku 2004, ktorý prihral na gól. Pre Moratu to bol v 67 dueli za "La Roju" 34 presný zásah. Iba štyroch strelcov má pred sebou. Pečať rezultátu dal štyri minúty pred koncom striedajúci Sancet. Pre Španielov ide o dôležitý triumf, pretože so zápasom k dobru strácajú aktuálne na vedúce Škótsko tri body.

Pohľad do tabuľky.
Pohľad do tabuľky.Flashscore

SKUPINA D 

Chorvátsko - Turecko 0:1

Súboj o čelo tabuľky. Chorváti v doterajšom priebehu neprehrali, ale to po štvrtku neplatí. Turci si priniesli do Osijeku pozitívnu formu, ktorú pretavili do dôležitých troch bodov. O osude stretnutia rozhodol v 30. minúte Baris Yilmaz. Dvadsaťtriročný hráč Galatasarayu strelil svoj premiérový gól v národnom tíme. Presadil sa zakončením spoza šestnástky, čo sa mu podarilo ako prvému Turkovi od septembra 2016, keď naposledy z podobnej vzdialenosti potešil fanúšikov Çalhanoğlu. Zároveň to bol historicky prvý triumf na chorvátskej pôde. 

Štatistika stretnutia.
Štatistika stretnutia.Flashscore

Na lavičke stál Vincenzo Montella, ktorý zvládol krst ohňom. Vo svojom prvom stretnutí sa mu podarilo zvíťaziť ako prvému zahraničnému trénerovi od roku 2010, keď naposledy zdolalo Turecko pod vedením Guusa Hiddinka Rumunsko.

Lotyšsko - Arménsko 2:0

Hráči Lotyšska si pripísali vôbec prvé body do tabuľky D-skupiny. Zároveň ukončili šesťzápasovú sériu prehier. Lotyši uspeli i keď hrali vyše 40 minút v oslabení. V závere prvého polčasu ich poslal do vedenia kapitán Janis Ikaunieks, no v 53. minúte musel ísť predčasne pod sprchy po druhej žltej karte Marcis Oss.

Štatistika stretnutia.
Štatistika stretnutia.Flashscore

Arméni presilovku nevyužili, naopak, v 68. minúte inkasovali druhý gól z kopačky Danielsa Balodisa. V drese hostí odohral 70. minút krídelník Slovana Bratislava Tigran Barseghjan. Hostia si nečakanou prehrou výrazne znížili šance na postup.

Pohľad do tabuľky.
Pohľad do tabuľky.Flashscore

SKUPINA E

Albánsko - Česko 3:0

Českí futbalisti prehrávali v Tirane už po deviatich minútach. Albánci získali loptu na poliacej čiare, podnikli rýchly protiútok a Jasir Asani skóroval strelou z diaľky a uhla. V 40. minúte prišlo ku spornej situácii, Česi po dlhom centri vyhrali tri hlavičkové súboje v šestnástke a na konci akcie dostal loptu do siete Mojmír Chytil. Podarilo sa mu to však ramenom či rukou. Rozhodcovia situáciu posúdili ako úmyselnú hru rukou a český útočník sa namiesto radosti z vyrovnávajúceho gólu musel porúčať z ihriska. Bola to totiž už jeho druhá žltá karta.

Domáci v druhom polčase zužitkovali početnú výhodu a ďalšie dva góly pridal Taulant Seferi. Albánci tak vedú skupinu s 13 bodmi a v zostávajúcich dvoch zápasoch ich čakajú už len Moldavsko a Faerské ostrovy. Sú tak veľmi blízko k postupu. Ten sa o čosi vzdialil Čechom, ktorí s ôsmimi bodmi klesli na 3. miesto. 

Faerské ostrovy - Poľsko 0:2

Poliaci nastúpili na ihrisku "trpaslíka" skupiny bez svojej ofenzívnej opory Roberta Lewandowského, ktorý si lieči zranenie. Ale aj bez neho uspeli dvojgólovým rozdielom. Hviezdu Barcelony zaskočil najskôr Szymanski a po hodine hry Buksa. 

Pohľad do tabuľky.
Pohľad do tabuľky.Flashscore

SKUPINA I

Bielorusko - Rumunsko 0:0

Andora - Kosovo 0:3

Pohľad do tabuľky.
Pohľad do tabuľky.Flashscore