Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

História Slovenska na Eure: Hamšíkova paráda proti Rusom a vlastné góly v Seville

Hamšík bude na Eure 2024 súčasťou realizačného tímu Slovenska.
Hamšík bude na Eure 2024 súčasťou realizačného tímu Slovenska.Profimedia
Slovenskí futbalisti odštartujú v pondelok 17. júna svoju cestu skupinovou fázou európskeho šampionátu v Nemecku proti Belgicku (18:00). Pre výber sokolov pôjde o tretiu účasť na záverečnom turnaji v ére samostatnosti, pričom cieľom bude postup zo skupiny. To sa im v minulosti už podarilo.

2016 - historická účasť, historický postup

Slovensko sa na prvý veľký turnaj v histórii kvalifikovalo v roku 2010. Majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike priniesli šokujúce víťazstvo outsidera nad úradujúcimi majstrami sveta Talianmi v skupinovej fáze, ktoré im zabezpečilo postup do osemfinále. Na ďalšie vrcholové podujatie si fanúšikovia spod Tatier museli počkať šesť rokov.

Zverenci Jána Kozáka si postup vybojovali v kvalifikačnej skupine C, v ktorej ako jediní dokázali zdolať favorizované Španielsko (2:1) a z druhého miesta išli do Francúzska priamo. V krajine tak prepukli veľké oslavy.

Úvodné stretnutie proti Walesu sa slovenskému tímu výsledkovo nevydarilo, hoci nebol herne horší než súper. Po prehre 1:2 však Kozákovci šokovali futbalový svet, porazili Rusko rovnakým pomerom a v poslednom dueli skupiny uhrali bezgólovú remízu s hviezdami nabitým mužstvom Anglicka, čo im vynieslo postup do osemfinále hneď pri svojej premiérovej účasti na Eure.

Svet obletel predovšetkým gól Mareka Hamšíka do ruskej siete, ktorý sa od ľavej žrde odrazil dovnútra brány a bezmocný Akinfejev sa len prizeral. Víťazstvo nad Ruskom bolo o to krajšie, že išlo o historicky prvý triumf sokolov na majstrovstvách Európy. "Cesta najbližších hostiteľov MS z Ruska smeruje na EURO vo Francúzsku k rýchlemu koncu. A to aj vďaka tomu, že hviezda Neapola Marek Hamšík sa predviedla v najlepšej forme," napísala agentúra DPA a futbalová verejnosť žasla.

Slováci sa v osemfinále o ďalšie prekvapenie nepostarali a po prehre 0:3 spoznali na vlastnej koži známy výrok Garyho Linekera, že futbal je hra, keď dvadsaťdva mužov naháňa 90 minút loptu a na konci zakaždým vyhrajú Nemci. Zverenci Joachima Löwa zvíťazili po zásahoch Boatenga, Goméza a Draxlera. Dotiahli to do semifinále, kde prehrali s Francúzskom.

Slovensko na turnaji strelilo tri góly, o ktoré sa okrem spomínaného Hamšíka postarali Ondrej Duda (proti Walesu) a Vladimír Weiss ml. (proti Rusku). "Marekiaro" bol s bilanciou jeden zásah a jedna asistencia najproduktívnejším Slovákom na ME.

2020 - vytriezvenie po eufórii

Hoci si turnaj ponechal pôvodný názov (EURO 2020), pre pandémiu koronavírusu sa odohral o rok neskôr. Utrápený svet mohol v čase obmedzení a neistoty sledovať najpopulárnejšiu hru na svete v 11 mestách. Na šampiónáte mal premiéru aj systém VAR a nechýbalo na ňom ani Slovensko, ktoré odohralo zápasy svojej základnej skupiny E v Petrohrade a Seville. Najskôr si však muselo preraziť cestu cez kvalifikáciu, ktorá bola omnoho tŕnistejšia než pred štyrmi rokmi.

Mužstvo viedol český tréner Pavel Hapal a v skupine E obsadilo konečné tretie miesto za Chorvátskom a Walesom (len o jediný bod). V spoločnosti týchto tímov + Maďarska a Azerbajdžanu zaknihovalo štyri víťazstvá, remízu a tri prehry. Putovalo tak do play-off. V semifinále zdolalo Írsko až po rozstrele zo značky pokutového kopu a vo finále si porazilo so Severným Írskom 2:1 po predĺžení.

Pred finálovým súbojom v baráži došlo na lavičke reprezentácie k zmene, keď Hapala vystriedal Štefan Tarkovič. Ten síce s tímom na Eure odštartoval cenným víťazstvom nad Poľskom 2:1 po vlastnom góle gólmana Szczęsneho a zásahu Milana Škriniara, ktoré naznačovalo, že by sa mohli pokúsiť zopakovať postup, v druhom stretnutí však hráči podľahli Švédsku 0:1 a v poslednom skupinovom stretnutí vybuchli so Španielskom 0:5. 

Kuriozitou bolo, že v tomto meraní síl si strelili dva "vlastňáky" - najskôr strážca svätyne Dúbravka, potom Kucka. Slováci tak skončili na treťom mieste, v minitabuľke celkov na tretích priečkach sa umiestnili poslední a s turnajom sa rozlúčili v najkratšom možnom čase.

Tarkovič skončil až po zahanbujúcej prehre s Kazachstanom (0:1) v druhom zápase C-divízie Ligy národov v júni 2022. Po ňom sa mužstva dočasne ujal Samuel Slovák, od augusta toho istého roka šéfuje reprezentačnej lavičke Francesco Calzona, ktorý výber s dvojkrížom na hrudi povedie aj na šampionáte v Nemecku.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!