Predstavujeme Dnipro: Finále EL, krach a žaloba od Kankavu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Predstavujeme Dnipro: Finále EL, krach a žaloba od Kankavu

Dnipro-1 chce postúpiť druhý raz po sebe skupiny Konferenčnej ligy.
Dnipro-1 chce postúpiť druhý raz po sebe skupiny Konferenčnej ligy.TASR
Spartak Trnava nastúpi netradične v stredu na zápas play-off predkola Konferenčnej ligy. Jej súperom bude ukrajinský tím SC Dnipro-1, ktorý v súčasnej podobe funguje len od sezóny 2017/18, keď hrával až tretiu najvyššiu súťaž.

Pôvodný tím FC Dnipro Dnepropetrovsk vznikol už v roku 1918. V rokoch 1983 a 1988 vyhral najvyššiu sovietsku ligu. Počas éry samostatnej ukrajinskej súťaže bol najlepšie dvakrát druhý. Počas sezóny 1984/85 i 1989/90 hral dva razy Ligu majstrov, v oboch prípadoch vypadol vo štvrťfinále s Bordeaux, resp. Benficou.

Najväčším úspechom na európskej scéne je finálová účasť v Európskej lige počas ročníka 2014/15, keď tesne 2:3 prehrali až s vládcom tejto súťaže, Sevillou. V kádri vtedy bolo viacero kvalitných hráčov ako Denis Bojko, Ruslan Rotan, Jevgen Konopljanka, Nikola Kalinič a dokonca Džaba Kankava, súčasná opora Slovana.

Spartak Trnava - SC Dnipro-1

Postupne však nadišli problémy. V roku 2018 FC Dnipro skrachoval, pretože nedokázal vyplatiť viacerým hráčom dohodnuté financie. Do veci sa obula aj samotná FIFA. Medzi členov, ktorí nedostali výplatu, patril napríklad známy španielsky tréner Juande Ramos, viacero legionárov a takisto spomínaný Kankava.

Stonásobný gruzínsky reprezentant vo februári 2021 dokonca podal žalobu, aby mu chýbajúcu čiastku vyplatil nový a súčasný klub SC Dnipro-1, ale neuspel, keďže išlo o nový celok, avšak na pozadí tejto zmeny je stále množstvo pochybností, či nešlo len o snahu majiteľov vyhnúť sa plateniu hráčom a trénerom.

Nadchádzajúci programe Dnipra.
Nadchádzajúci programe Dnipra.Flashscore

Nová éra

Od sezóny 2017/18 teda vstúpil na scénu SC Dnipro-1 preradený až do tretej najvyššej súťaže. Okamžite ju vyhral, rovnako tak druhú ligu a bol naspäť medzi elitou. Po dvoch siedmich miestach nasledoval návrat na popredné priečky. Počas ročníka 2021/22 skončil tím na treťom mieste, postúpil do play-off Európskej ligy.

Tam síce nestačil na cyperský tím AEK Larnaka, no spadol rovno do skupiny EKL. V spoločnosti trojice AZ Alkmaar, Vaduz a Apollon Limassol skončil na druhom mieste, avšak spomínaná Larnaka sa mu opäť stala osudnou, keďže ho vyradila po výsledkoch 0:0 a 0:1.

Minulá sezóna najvyššej ukrajinskej súťaže priniesla druhé miesto. Tým pádom sa mužstvo kvalifikovalo do 2. predkola Ligy majstrov. Vypadlo s Panathinaikosom (1:3, 2:2), vzápätí nestačilo ani v 3. predkole EL na Slaviu Praha (2:2, 0:3) a šancu zachrániť jeseň má do tretice proti Trnave.

Pre vojnu na Ukrajine hráva Dnipro-1 svoje domáce zápasy v Košiciach, kde doposiaľ nastúpilo na sedem stretnutí. Odveta so Spartakom bude ôsmym zápolením na východe Slovenska.

Trnava a Dnipro proti sebe ešte nikdy nehrali, lepšiu formu má momentálne Spartak.
Trnava a Dnipro proti sebe ešte nikdy nehrali, lepšiu formu má momentálne Spartak.Flashscore

Káder a zlý vstup do sezóny

Súčasný káder Dnipra má podľa špecializovaného webu transfermarkt.com hodnotu necelých 26 miliónov eur, čo je značný rozdiel oproti Trnave (7,25 milióna eur). Najhodnotnejším hráčom je stredný záložník Oleksandr Pichaljonok (5 miliónov eur).

Kapitán a stopér tímu Oleksandr Svatok bol spájaný s prestupom do poľského Lechu, v tíme zatiaľ ostáva. Počas leta z tímu odišiel za 7,75 milióna eur odišiel útočník Arťom Dovbyk, ktorého kúpila španielska Girona.

Dnipro-1 má ale katastrofálny vstup do nového ročníka, nakoľko zo siedmich odohraných duelov vyhral jediný, a to v prvom kole ligovej súťaže proti Žytomiru tesne 2:1. Pritom súper hral o 20. minúty s desiatimi hráčmi. Následne iba remizoval s Minajom a podľahol Obolonu.

Výsledky Dnipra v úvode sezóny.
Výsledky Dnipra v úvode sezóny.Flashscore

Hlavný tréner rezignoval

Doterajší kouč Oleksander Kučer spoločne s asistentmi rezignoval po nedeľnej ligovej prehre s Obolonom Kyjev. V pondelok hráči absolvovali v Užhorode tréning pod vedením Gorodova, Baryšnikova a Hrycaja. Bývalý 57-násobný reprezentant Ukrajiny pôsobil už na predošlej pozícii od záveru júla 2022, predtým Kucher viedol aj Metalist Charkov. Bývalý stopér vyhral ako hráč so Šachťarom Doneck sedem majstrovských titulov a v roku 2009 aj Pohár UEFA.