Predstavujeme Sturm Graz: Rakúskeho suseda trénoval Jurkemik, v zostave žiari mladý reprezentant

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Predstavujeme Sturm Graz: Rakúskeho suseda trénoval Jurkemik, v zostave žiari mladý reprezentant

Sturm doma bojuje o titul.
Sturm doma bojuje o titul.Profimedia
Futbalistov Slovana Bratislava čaká vo štvrtok 15. februára na trávniku rakúskeho Sturmu Graz prvý zápas o postup do osemfinále Európskej konferenčnej ligy. Vzdialenosť medzi oboma mestami je len 265 km, a tak pôjde o stretnutie "susedov".

Zloženie tímu a forma

Mužstvu vstup do jarnej časti vyšiel. Vo štvrťfinále Rakúskeho pohára vyradilo Austriu Viedeň (2:0), v úvodnom ligovom kole remizovalo s favoritom súťaže Salzburgom (1:1) a je v boji o titul. Po 18 kolách mu v tabuľke patrí druhá priečka, na RB navyše stráca len dva body.

V 26-člennom kádri A-tímu nájdeme až 15 cudzincov. Osem hráčov má skúsenosti s reprezentačným dresom, priemerný vek mančaftu je 23,2. Pre porovnanie, spomedzi 23 členov tímu Slovana je 13 legionárov, takisto 8 reprezentantov, ale priemerný vek je značne vyšší - 28,1.

Hodnota kádra

Rozdiel v cene hráčov je medzi Sturmom a Slovanom značný. Portál Transfermarkt ocenil rakúsku súpisku na 51,33 mil. eur, zatiaľ čo Slovan sa pohybuje na hodnote 14,38 mil.

Futbalistom s najvyššou hodnotou na trhu je 8-miliónový krídelník Alexander Prass. Dvadsaťdvaročný Rakúšan je produktom akadémie RB Salzburg a v Grazi pôsobí tretiu sezónu. Jeho dobré výkony mu zabezpečili pozvánku do rakúskej reprezentácie. V aktuálnom ročníku má v najvyššej súťaži na konte tri presné zásahy.

Domovský stánok Sturmu Graz.
Domovský stánok Sturmu Graz.Profimedia

Úspechy

Graz je trojnásobným rakúskym majstrom, najcennejšiu trofej ovládol v rokoch 1998, 1999 a 2011. V domácej Merkur Arene hráva svoje zápasy aj mestský rival Grazer, momentálne pôsobiaci v druhej lige. Sturm má na konte aj tri tituly v Superpohári a šesť víťazstiev v Rakúskom pohári. Mužstvo je pravidelným účastníkom európskych súťaží, za zmienku stojí štvrťfinále Pohára UEFA 1983/84 a postup zo skupiny Ligy majstrov v ročníku 2000/01. Vtedy skončil na prvom mieste, za sebou nechal Galatasaray, Rangers a Monako.

Slovenská stopa

V Grazi sedel na lavičke od novembra 1992 do júna 1993 Ladislav Jurkemik. "Myslím, že som tam za sebou zanechal dobrú prácu. Z hráčov, ktorých som vtedy vytiahol do áčka, hralo viacero v reprezentácii, niekoľko sa presadilo v cudzine. Spomeniem Schoppa, Haasa, Neukirchnera, Prilasnika, Wessla, Täslera, Grasslera, spolu nejakých šesť - sedem futbalistov, ktorí hrávali najprv v rakúskej dvadsaťjednotke, ktorú trénoval nebohý Bruno Pezzey," zaspomínal si slovenský stratég na angažmán v roku 2002.

V sezóne 2000/2001 odohral za klub osem zápasov stredopoliar či obranca Peter Hlinka. Do Sturmu sa v roku 2008 vrátil, strávil tam dva ročníky, počas ktorých absolvoval 60 stretnutí a strelil 7 gólov. Následne odišiel do Austrie Viedeň.