Žilina sa postaví klubu, ktorý rád nakupuje na Slovensku. Za Gent hrali aj známe mená

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Žilina sa postaví klubu, ktorý rád nakupuje na Slovensku. Za Gent hrali aj známe mená

Hráči Gentu sa tešia z gólu do siete West Hamu v minulej sezóne EKL.
Hráči Gentu sa tešia z gólu do siete West Hamu v minulej sezóne EKL.Profimedia
Súperom MŠK Žilina v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy bude belgický tím KAA Gent, ktorý dlhodobo patrí medzi špičku domácej súťaže. "Šošoni" si zmerajú sily s veľmi kvalitným protivníkom a rozhodne sa majú na čo tešiť aj fanúšikovia.

História a nedávne úspechy

Klub bol založený v roku 1864 ako atletické združenie, ku ktorému sa presne v roku 1900 pridal aj futbal. Napriek tomu na prvý úspech čakal až do roku 1964, keď prvýkrát vyhral národný pohár. Neskôr sa mu to podarilo ešte v troch prípadoch (1984, 2010, 2022). Jediný majstrovský titul vybojoval Gent počas sezóny 2014/15, následne získal belgický Superpohár.

Posledné roky sú úspešné aj v pohárovej Európe. Ročník 2010/11 priniesol prvý postup do skupinovej fázy niektorej súťaže. V konkurencii Sportingu, Lille a Levski Sofia však "Buffalos" skončili tretí.

Gent v príprave na novú sezónu prehral len raz a zápas proti Šachtaru bol zrušený.
Gent v príprave na novú sezónu prehral len raz a zápas proti Šachtaru bol zrušený.Flashscore

KAA Gent - MŠK Žilina

Prvý a posledný raz hral Gent v skupine Ligy majstrov počas sezóny 2015/16, pretože ako majster sa automaticky kvalifikoval. Za súperov mal Zenit, Lyon a Valenciu. Skončil dokonca druhý, ale v osemfinále nestačil na Wolfsburg. Klub hral celkovo raz skupinu LM, štyrikrát EL a počas posledných dvoch rokov na úrovni Európskej konferenčnej ligy. Naposledy ho až vo štvrťfinále zastavil neskorší víťaz West Ham.

Opory tímu

Dvojzápas proti Žiline bude pre Gent prvým súťažným vystúpením proti slovenskému súperovi. Piaty tím predošlého ročníka Pro League trénuje Hein Vanhaezebrouck. Oporou medzi tromi žrďami je Paul Nardi, lídrom stredu poľa Sven Kums, najväčšie ofenzívne nebezpečenstvo hrozí od dvojice Tarik Tissoudali a Gift Orban.

Hlavne nigérijský útočník má skvelý priemer. Počas 16 odohraných duelov predošlého ročníka strelil 15 presných zásahov a v šiestich stretnutiach EKL zas napol siete súperov päťkrát, pričom sa dostal do hľadáčiku mnohých popredných veľkoklubov.

Orban je zárukou gólov.
Orban je zárukou gólov.Flashscore

Biznis a veľké mená

Gent je podobne ako veľa ďalších belgických tímov známy tým, že dokáže za lacno nájsť mladého talentovaného futbalistu a posunúť ho na najvyššiu úroveň. Niekoľkokrát lovil aj na Slovensku, pretože spod Tatier tam smerovali Moses Simon, Reuben Yem, Samuel Kalu, Rangelo Janga, Ibrahim Rabiu či Haris Hajradinovič. Zahral si zaň i Vakoun Issouf Bayo.

V súčasnom futbale sú najznámenjšími hráčmi s minulostou v Gente útočníci Jonathan David, Taiwo Awoniyi a Alexander Sørloth. Kmeňovým hráčom Belgičanov je i gruzínsky záložník Giorgi Čakvetadze, známy z hosťovania v Slovane. V novej sezóne si ho vypožičal na rok Watford z anglickej Championship.