Moji chlapci si tri trofeje zaslúžia, vyhlásil Alonso po prekonaní rekordu a zisku finále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Moji chlapci si tri trofeje zaslúžia, vyhlásil Alonso po prekonaní rekordu a zisku finále

Xabi Alonso verí v zisk treble.
Xabi Alonso verí v zisk treble.Profimedia
Futbalisti Bayeru Leverkusen prekonali takmer 60 rokov starý európsky rekord v počte zápasov bez prehry. Svoju šnúru natiahli už na 49 zápasov. V odvete semifinále Európskej ligy remizovali vďaka dvom gólom v závere doma s AS Rím 2:2 a okrem postupu do finále zlepšili rekordný zápis Benficy Lisabon, ktorý platil od roku 1965 až doteraz. Leverkusen sa vo finále EL stretne 22. mája v Dubline s Atalantou Bergamo.

Bayer - AS Rím 2:2

Leverkusen naposledy prehral takmer pred rokom - 27. mája 2023 v záverečnom bundesligovom dueli minulej sezóny s VfL Bochum 0:3. Odvtedy premožiteľa nenašiel a sériu často zachraňoval v "hodine dvanástej" - až 17 gólov dal počas svojej šnúry v nadstavenom čase, 12 z nich zmenilo prehru na remízu alebo remízu na víťazstvo.

Proti AS Rím odvrátil vo štvrtok prehru vyrovnávajúcim gólom v 97. minúte Josip Stanišič a pripomenul tak nezlomnú vôľu tímu z uplynulého obdobia - Robert Andrich vyrovnal na 2:2 v lige proti Stuttgartu v 96. minúte, Stanišič v Dortmunde na 1:1 v 97. minúte, Jeremie Frimpong v EL proti West Hamu na 1:1 v 89. minúte a Patrik Schick proti Karabachu na 2:2 v 92. minúte.

"Naša túžba neprehrať a nikdy sa nevzdať je neuveriteľná," reagoval stredopoliar Granit Xhaka na ďalší zápas Bayeru s infarktovou koncovkou. "Vyrovnať z 0:2 proti takémuto silnému tímu je dôkaz, že máme ohromný charakter. Sme vo finále, sme na ceste k splneniu nášho sna a urobíme všetko pre to, aby sme trofej priniesli do Leverkusenu."

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Opta by Stats Perform

Benfica Lisabon neprehrala 48 zápasov od decembra 1963 do februára 1965, Leverkusen už tento zápis prekonal a stále živí šancu na treble - bundesligový titul už má vo vrecku a čakajú ho finále domáceho pohára i EL.

Môže sa zároveň stať prvým tímom v Európe, ktorý neprehrá v celej sezóne ani jeden zápas. K bezprecedentnému rekordu mu chýbajú ešte štyri zápasy - dva v lige (Bochum, Augsburg) a dva v pohárových finále (Atalanta a Kaiserslautern). 

"Po druhom góle AS sme sa mohli položiť, ale videl som v očiach hráčov, že chcú viac a že to môžu ešte zvrátiť. Morálka tímu je veľmi vysoko a vďaka tomu budeme hrať koncom mája dve finále v priebehu niekoľkých dní, čo je skutočne mimoriadny úspech. Stále máme šancu vyhrať tri tituly. Moji chlapci si zaslúžia všetky tri trofeje," vyhlásil Xabi Alonso, kouč Leverkusenu.

Tešil sa aj strelec vyrovnávajúceho gólu Stanišič: "Je to jeden z najväčších momentov mojej kariéry. Aj za stavu 1:2 sme už postupovali a asi by sme sa príliš nehnevali, aj keby sme tesne prehrali, ale takto je to oveľa krajšie."

Rimania v 66. minúte zmazali dvojgólové manko z prvého zápasu a ešte v 82. minúte viedli 2:0, no nestačilo im to. "Bolí to. Keď sa vám podarí priblížiť sa k zázraku, navyše s vedomím, že sme ich mohli zdolať ako prvý tím v celej sezóne, tak dva inkasované góly v závere veľmi bolia," reagoval kouč hostí Daniele De Rossi pre Sky Sport Italia.

Taliansko však bude mať vo finále zastúpenie vďaka Atalante, ktorá v odvete semifinále zdolala Olympique Marseille 3:0 a po výsledku 1:1 v prvom dueli jej to s prehľadom stačilo na postup. Postúpila tak do premiérového európskeho finále vo svojej histórii.

"Je to niečo neuveriteľné pre všetkých ľudí z Bergama. Vždy začíname sezónu najmä s tým, že sa chceme vyhnúť zostupu z ligy. To, kde sme sa napokon teraz dostali, je jednoducho ako zo sna," povedal prezident klubu Antonio Percassi.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Opta by Stats Perform

Leverkusen bojuje o prvý európsky titul od roku 1988, keď získal Pohár UEFA. V roku 2002 sa ešte predstavil vo finále Ligy majstrov, v Glasgowe vtedy podľahol Realu Madrid 1:2.