Súboj Slovákov pre Haraslína, Salah s ďalším rekordom. Aubameyang má na dosah Falcaa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Súboj Slovákov pre Haraslína, Salah s ďalším rekordom. Aubameyang má na dosah Falcaa

Liverpool získal v rakúskom Linzi podľa očakávania tri body.
Liverpool získal v rakúskom Linzi podľa očakávania tri body.Profimedia
Futbalisti Liverpoolu vyhrali v úvodnom zápase Európskej ligy na pôde rakúskeho Grazu. Úlohu favorita splnil doma Leverkusen, ktorý Häckenu nedal žiadnu šancu. AS Rím sa v Moldavsku natrápil so Šerifom, ale takisto uspel.

Skupina A

Olympiakos - Freiburg 2:3

West Ham - Bačka Topola 3:1

West Ham vstupoval do zápasu po tom ako v minulej sezóne vyhral Konferenčnú ligu a kvalifikoval sa tým do EL. Bol jasným favoritom, lenže nevedel sa gólovo presadiť. Srbský tím TSC Bačka Topola pritom hral v skupinovej fáze prvýkrát počas svojej histórie a explózia radosti nastala v 64. minúte, kedy skóre šokujúco otvoril Stanič.

Mohammed Kudus však hral výborne a nedovolil prekvapenie. Postaral sa o dva góly, čím otočil výsledok. Ten prvý ale nakoniec bol posúdený ako vlastný zásah Petroviča. Ghančan si každopádne otvoril strelecký účet za "Hammers" po prestupe z Ajaxu. Dve asistencie si pripísal Ward-Prowse, čo znamená, že prispel v každom zápase, do ktorého naskočil ako hráč West Hamu, bolo to v piatich dueloch (2+5). Posledné slovo mal Souček.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Skupina B

Ajax - Olympique Marseille 3:3

Ajax mal výborný nástup do stretnutia. Portugalčan Forbs strelil prvý gól od svojho letného príchodu z Manchestru City. Na druhý zásah od Berghuisa prihral chorvátsky obrancan Sosa, pre ktorého to bola druhá asistencia v druhom štarte za amsterdamský tím. Marseille vyrovnal ešte pred prestávkou. Dve asistencie Harita prispeli ku gólom Claussa a Aubameyanga.

Vos vrátil vedenie Ajaxu, no remízu zariadil druhým zásahom Aubameyang. Odkedy v roku 2009 vznikla Európska liga premenovaním z vtedajšieho názvu Pohár UEFA, tak iba Radamel Falcao (30) strelil viac gólov ako gabonský útočník (26). Ten vyrovnal zápis Aritza Aduriza.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Brighton - AEK Atény 2:3

Skúsený James Milner zasiahol po Newcastli, Aston Ville, Manchestri City a Liverpoole v drese Brightonu do zápasu v európskych pohárových súťažiach už v piatom tíme a stanovil nový britský rekord. Navyše to bol už 117. štart, čím zlepšil vlastný historický zápis. Anglický nováčik však pri svojej premiére na tejto úrovni ťahal za kratší koniec.

Joao Pedro síce prvým gólom v histórii Brightonu v Európe na úvodný presný zásah Sidibeho odpovedal, lenže Gačinovič vrátil gréckemu tímu vedenie. Brazílsky útočník domácich len ako tretí hráč v EL od roku 2016 premenil počas jedného stretnutia druhú penaltu v stretnutí, ale AEK získal všetky tri body po zásahu Ponceho.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Skupina C

Rangers - Real Betis 1:0

Sparta Praha - Aris Limassol 3:2

V "stovežatej" sa proti sebe postavili dvaja Slováci. Na domácej strane nastúpil Lukáš Haraslín a za hostí hral takisto od úvodu Július Szöke. Obaja vydržali na ihrisku niečo málo cez 60 minút a vystriedaní boli v rovnakom prerušení hry. O dva góly sa postaral Krejčí, víťazný presný zásah patril mladému stopérovi Vitíkovi.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Skupina D

Atalanta - Rákow Čenstochová 2:0

Sturm Graz - Sporting Lisabon 1:2

Aktuálna tabuľka skupiny D.
Aktuálna tabuľka skupiny D.Flashscore

Skupina E

LASK Linz - Liverpool 1:3

Tréner Klopp oproti sobotnému zápasu proti Wolverhamptonu vymenil všetkých jedenásť hráčov základnej zostavy. Do hry sa vrátil kapitán van Dijk, ktorý posledné dve stretnutia Premier League pre červenú kartu sledoval z tribúny. Prvý raz bol v základe záložník Ryan Gravenberch, šancu dostali takisto mladíci Bajčetič a Doak. 

Skóre stretnutia otvoril domáci Flecker. Horvath mu prihral z rohového kopu na hranicu šestnástky, kde ostal voľný a prestrelil všetko pred sebou. Liverpool neudržal čisté konto už ôsmykrát po sebe. Po zmene strán vyrovnal z penalty Darwin Núñez, vsietil svoj 16. gól v 24 zápase v rámci Ligy majstrov alebo Európskej ligy. Náseldne Gravenberch premiérovou asistenciou našiel Luisa Díaza, ten sa presadil po zhruba mesiaci.

Striedajúci Mohamed Salah podčiarkol tri body pre favorita gólom. V posledných dvanástich zápasoch napriek všetkými súťažami sa zakaždým buď presadil alebo asistoval. Dokopy má za tento čas bilanciu 6+9. Egypťan strelil na európskej scéne už 42 gólov, čím vyrovnal rekord hráčov hrajúcich za anglických zamestnávateľov. Rovnaký počet má Thierry Henry.

"The Reds" natiahli sériu bez prehry vo všetkých súťažiach už na 17 stretnutí. Graz prerušil šnúru ôsmich duelov bez prehry v európskych pohárových vystúpeniach. Klopp ako prvý tréner Liverpoolu vyhral v Európe 50 zápasov.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Royale Union - Toulouse 1:1

Tabuľka skupiny E.
Tabuľka skupiny E.Flashscore

Skupina F

Panathinaikos - Villarreal 2:0

Panathinaikos doma zaskočil víťaza Európskej ligy z roku 2021 a doma vyhral. O druhý presný zásah sa postral Andraž Šporar, bývalý útočník Slovana.

Stade Rennes - Maccabi Haifa 3:0

Iba 56 sekúnd potreboval domáci záložník Ludovic Blas, aby strelil prvý gól skupinovej fázy Európskej ligy v sezóne 2023/24. Rennes doma splnil úlohu favorita a súpera Slovana z predkola porazil hladko 3:0.

Tabuľka skupiny F.
Tabuľka skupiny F.Flashscore

Skupina G

Servette Ženeva - Slavia Praha 0:2

Slovenský obranca Michal Tomič odohral za Slaviu 72 minút a mohol sa tešiť z výhry, ale jeho krajania Hromada a Schranz v zápasovej nominácii chýbali. Druhý menovaný necestoval s výpravou do Švajčiarska, keďže v deň odletu bol pri pôrode syna. Hrdinom stretnutia bol Lukáš Masopust, ktorý prvý gól strelil a druhý pripravil pre Ogbuho.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Šerif Tiraspoľ - AS Rím 1:2

Šerif už v Európe ukázal, že to vie aj na favoritom, keďže vyhral napríklad proti Realu Madrid na jeho pôde. Silu moldavského súpera okúsil aj AS Rím. Ten viedol po góle Paredesa, ktorý prišiel na ihrisku v 28. minúte za zraneného Sanchesa, ale vyrovnať dokázal Tovar. Rozhodnutie prišlo po zmene strán, kedy svoj štvrtý gól v posledných troch stretnutiach naprieč všetkými súťažiami strelil Romelu Lukaku. Belgičan sa presadil v každom zo svojich posledných 12 zápasov v EL, pričom raz zaznamenal aj hetrik a dvakrát strelil dva góly. Dokopy ich teda má v danom úseku až šestnásť.

Tabuľka skupiny G.
Tabuľka skupiny G.Flashscore

Skupina H

Karabach - Molde 1:0

Bayer Leverkusen - BK Häcken 4:0

Český brankár Matej Kovář nastúpil za Leverkusen prvýkrát do súťažného zápasu. Skóre otvoril mladý záložník Florian Wirtz, neskôr aj asistoval, takžepriamo prispel už na 23 gólov v Európskej lige od štartu sezóny 2020/21, pričom lepšie je na tom iba jeho bývalý spoluhráč Moussa Diaby (24). Nathan Tella pritom vytvoril za 45 minút až štyri šance.

Výbornú formu má útočník Victor Boniface. Vo štvrtok strelil gól a na jeden asistoval. Po príchode z belgického tímu Royale Union odohral šesť stretnutí, na konte má šesť presných zásahov a tri asistencie. Švajčiar Xhaka prihral na druhý gól svojho tímu, premiérovo po prestupe z Arsenalu sa podieľal na presnom zásahu. Zverenci trénera Xabiho Alonsa hladkou výhrou potvrdili svoju skvelú formu z úvodu ročníka.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore
Tabuľka skupiny H.
Tabuľka skupiny H.Flashscore