Kto si rozdelí cenné kovy v Prahe? Škriniar o double a Michalovce o prežitie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kto si rozdelí cenné kovy v Prahe? Škriniar o double a Michalovce o prežitie

Milan Škriniar sa môže naposledy tešiť s Kylianom Mbappém, ktorý v lete Paríž opustí, zo zisku trofeje.
Milan Škriniar sa môže naposledy tešiť s Kylianom Mbappém, ktorý v lete Paríž opustí, zo zisku trofeje.Profimedia
Predposledný májový víkend sa nesie v duchu záverečnej fázy 87. majstrovstiev sveta v Česku. Žiaľ, o cenné kovy už nehrajú slovenskí reprezentanti. Jeden, aj keď futbalový, na svojom krku mať môže stopér Milan Škriniar (29) po finále Francúzskeho pohára. Tradičné Víkendové tipy z dielne Flashscore Správy neobišli ani odvetu baráže o Niké ligu či manchesterské derby vo finále FA Cupu.

Semifinále/Finále MS v Česku (sobota, 14:20/18:20)

Majstrovstvá sveta v Česku, v poradí 87. v histórii, počas nadchádzajúceho víkendu vyvrcholia a rozhodne sa o medailovom umiestnení. Medzi štyri najlepšie tímy sa dostal aj domáci výber, ktorý hnaný výbornými fanúšikmi túži v Prahe oslavovať zlato.

Švédsko - Česko.
Flashscore

V semifinále budú proti silní Švédi, ktorí ako jediní získali v skupinovej fáze plný počet 21 bodov a aj keď sa vo štvrťfinále s Fínskom ofenzívne trápili, tak sú, pravdepodobne, najväčším favoritom.

Kanada po vyradení Slovenska narazí na Švajčiarsko. Javorový list tradične nič iné ako prvé miesto neberie, avšak Helvéti túžia konečne dokráčať na vrchol. Kvalitná generácia hráčov chce oslavovať.

Švajčiarsko - Kanada.
Flashscore

Po piatich vypadnutiach vo štvrťfinále sa zverenci trénera Fischera túžia dostať do finále, no veria, že dopadne lepšie ako v rokoch 2013 a 2018. "Je jedno, proti komu budeme hrať. Na súperovi nezáleží. Ideme vlastnou cestou a nenecháme sa ničím rozptyľovať," uviedol štvrťfinálový hrdina Bertschy pre švajčiarsku televíziu SRF. 

Manchester City - Manchester United (sobota, 16:00)

Len druhýkrát v bohatej histórii FA Cupu - a prvýkrát od roku 1885 - sa vo finále dvakrát po sebe stretnú tie isté tímy, keď vo Wembley proti sebe nastúpi Manchester City a Manchester United. Minulý rok sa City senzačne ujali vedenia v priebehu 13 sekúnd. Zverenci Pepa Guardiolu si zabezpečili druhú časť svojho treble, ktorá patrila do série šiestich víťazstiev z posledných siedmich manchesterských derby (6-0-1).

Vylepšenie tejto bilancie by pomohlo guardiolovcom sa zapísať do histórie ešte viac, keďže necelý týždeň na to, čo získali štvrtý titul Premier League v rade, by The Citizens mohli stať prvým celkom, ktorý získa ligové a pohárové double. Od polovice decembra nepadli v 90 minútach v neuveriteľných 36 zápasoch za sebou (29-7-0). Niet preto prekvapením, kto je favoritom na zisk FA Cupu.

Posledné vzájomné zápasy.
Posledné vzájomné zápasy.Flashscore

Pre manažéra Erika ten Haga môže ísť o derniéru na lavičke Red Devils, keďže v posledných týždňoch a dňoch sa intenzívne špekuluje o jeho odchode z Old Traffordu. Holanďan je pod veľkým tlakom po tom, čo sa jeho zverenci prepadli na najhoršie miesto v histórii Premier League (8. miesto) a zároveň od sezóny 1989/90 - zhodou okolností od tej, v ktorej vyhrali FA Cup pod Sirom Alexom Fegusonom.

Michalovce - Petržalka (sobota, 16:30)

Zverencov Františka Straku nečaká nič jednoduché. Hoci pravdou zostáva, že úvodné zápolenie na Tehelnom poli si skomplikovali sami. Zahodili množstvo príležitostí. Kapitán Igor Žofčák skóroval v 41 rokoch, čím stanovil nový rekord najstaršieho strelca, lenže následne nepremenil pokutový kop. V odvete tak má čo naprávať.

"Keby sme nemali šance, nepoviem ani slovo. Všetko robím do posledného dychu a aj moji hráči to tak budú brať," hlásil po záverečnom hvizde český šéf lavičky Straka. 

Štatistika prvého duelu.
Štatistika prvého duelu.Flashscore

Vedenie klubu urobilo sympatické gesto. Na absolútne posledný a zároveň kľúčový zápas sezóny pustí fanúšikov na štadión zadarmo. Podpora bude potrebná. Z domáceho prostredia môžu Michalovce pokojne ťažiť. V ostatných dvoch dueloch na Zemplíne strelili päť gólov. Oba vyhrali a ani raz neinkasovali. Celkovo z piatich uplynulých prehrali iba v jednom prípade (3-1-1). Skórovali v štyroch z nich. Čo môže byť problém, je štatistika výhier. Michalovčania bodovali naplno v celom ročníku iba šesťkrát. 

Posledné vystúpenia Zemplínčanov.
Posledné vystúpenia Zemplínčanov.Flashscore

V tomto prípade je jasne na koni Petržalka. Rozbehnutý tím Michala Kuruca ukázal svoju "pohodu" hneď na úvod. Celkovo ovládli 19 druholigových zápolení. Pred štyrmi dňami, kým súper zahadzoval nemožné, sa postarali Begala s Gašparovičom o príjemný "šok". Pri pohľade na históriu prvé barážové strety účastníkovi z nižšej súťaže prajú. Z predchádzajúcich piatich uspel nikéligista na pôde súpera iba raz (Senica proti Bystrici pred tromi rokmi). Čo však nehrá s Petržalkou, je fakt, že mužstvo z najvyššej súťaže sa vždy zachránilo. 

Pohľad na výsledky Petržalky.
Pohľad na výsledky Petržalky.Flashscore

Bratislavský celok si šancu nebude chcieť nechať ujsť a o návrat do Niké ligy, ktorú si zahral naposledy ešte v sezóne 2009/2010, sa určite pobije. Druholigovú sezónu ukončila Petržalka s 10-zápasovou sériou bez prehry (9-1-0). Súboj, v ktorom nebodovala, hrala 16. marca v Považskej Bystrici (1:2). 

Lyon - PSG (sobota, 21:00)

Stade Pierre-Mauroy v Lille hostí finále 107. ročníka Francúzskeho pohára. Po dvoch ročníkoch sa z neho môže tešiť opäť Paríž St. Germain, v ktorého kádri je aj reprezentant Slovenska Milan Škriniar. Bude to zároveň rozlúčka Kyliana Mbappého so svojím osudovým celkom. Lyon môže domáci pohár ovládnuť premiérovo od roku 2012. To všetko v ročníku, v ktorom predviedol neuveriteľný obrat. Už teraz má istotu miestenky v Európskej lige. 

Tréner Sage prišiel na začiatku pohárovej kampane Lyonu, v ktorej päť víťazstiev sprevádzali tri čisté kontá. Je to o to pôsobivejšie, že mužstvo musel vyťahovať zo zóny zostupu. Od jeho vymenovania žiadny klub nezískal v Ligue 1 viac bodov ako oni (46). Azda niet lepšieho vyzývateľa, ktorý by mohol zastaviť PSG na ceste za 15. triumfom v Coupe de France.

Vzájomné súboje.
Vzájomné súboje.Flashscore

Parížania však budú veľmi silný favorit. Po tom, čo si v apríli zabezpečili ligový titul, mohol manažér Luis Enrique využiť ostatné dva ligové zápasy len ako prípravu na absolútne finále a sústrediť sa na možnosť zisku double. Klub z hlavného mesta Francúzska má pred sebou dvadsiate finále. Šesť z posledných siedmich zvládol dotiahnuť do úspešného konca.