Javier Saviola exkluzívne: O rozdelenom srdci, potenciáli Yamala a o tom, kto sa mu podobá

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Javier Saviola exkluzívne: O rozdelenom srdci, potenciáli Yamala a o tom, kto sa mu podobá

Saviola pracoval ako asistent trénera v mládežníckom tíme Barcelony.
Saviola pracoval ako asistent trénera v mládežníckom tíme Barcelony.FC Barcelona
Javier Saviola (41), bývalý hráč Barcelony, Realu Madrid, River Plate a v neposlednom rade reprezentant Argentíny, žije a dýcha pre futbal aj po aktívnej kariére. V minulej sezóne pôsobil ako asistent trénera v mládežníckom tíme Barcy. V tejto pôsobí ako televízny komentátor Ligy majstrov pre stretnutia "Blaugranas".

Saviola si vo svojom nabitom programe urobil čas a exkluzívne sa rozprával so španielskou mutáciou Flashscore Správ o niekoľkých aktuálnych témach. Nevyhol sa vzostupu Lamineho Yamala a jeho porovnaniu s Lionelom Messim, ale aj to, či považuje Manchester City za aktuálne najlepší tím na svete.

Argentínčan ukončil bohatú kariéru v roku 2015. Podľa niektorých príliš skoro, no pravdou je, že ju končil vo veku 33 rokov. Naďalej však žije futbalom. V rukáve má potrebnú trénerskú licenciu, žije v Andorre a čaká na novú príležitosť.

Yamal sa môže dostať na veľmi vysokú úroveň

Ako vyzerá váš aktuálny život?

"Momentálne pracujem v médiách, ako komentátor zápasov Barcy v rámci Ligy majstrov. Minulý rok som pôsobil pri mládežníckom A-tíme Barcelony ako asistent trénera po boku Óscara Lópeza. Bola to jedinečná, veľkolepá skúsenosť."

Aj po kariére ste zostali v centre diania. Znamená to, že sa chcete prebojovať na trénerskú lavičku? 

"Keď som v roku 2015 skončil s futbalom v River Plate, išiel som si urobiť trénerský kurz do Španielska a čakal na príležitosť. Tá v Barcelone bola geniálna, pretože milujem trénovať hráčov od 15 do 19 rokov. So všetkým okolo, čo znamená byť súčasťou La Masie, pohybovať sa vo skvelej filozifii. Veď odtiaľ vyšlo toľko úžasných hráčov... Zodpovednosť bola tým pádom obrovská, aby sme spoločne s vychádzajúcimi futbalistami hľadali neustále nové výzvy."

Bol niekto špeciálny, kto vyčnieval nad ostatnými, keď ste boli pri barcelonskej mládeži?

"Mali sme možnosť viesť Lamineho Yamala i troch alebo štyroch hráčov, ktorí sú teraz v prvom tíme a prechádzajú si profesionálnym futbalom."

Je pravda, čo sa hovorí o Yamalovi?

"Áno, určite. Je to jeden z tých hráčov, ktorí sú odlišní. Neobjavujú sa často. Boli sme veľmi prekvapení v každom smere jeho vyspelosťou, spôsobom vnímania futbalu. To všetko v pätnástich rokoch. Už vtedy sme v ňom videli niečo výnimočné."

Boli ste aj Messiho spoluhráčom, keď začínal. Vidíte v nich niečo podobné?

"Je nepravdepodobné, že by sa niečo podobné s Leom ešte niekedy zopakovalo, ale videli sme niečo podobné s tým, ako išlo všetko plynulo. Keď som prišiel do Barcy, mal som 19 rokov. Zašiel som na Messiho tréning a s odstupom času sa mi stalo to isté, čo vtedy. Videl som niečo, čo nebude mať obdobu. Už teraz ukazuje osobnosť, má skvelé vedenie lopty. Ukazoval to aj v pätnástich popri o tri alebo štyri roky starších spoluhráčoch. Messi je jedným z najlepších hráčov histórie a Lamine, ak sa do toho pustí, bude na veľmi, veľmi vysokej úrovni."

Zlatá argentínska generácia, rozdelené srdce

Keď sa obzrieme späť, Pekerman vás vynechal zo zostavy pre majstrovstvá sveta a Rijkaard vás v tíme nechcel. Nezažili ste tým pádom éru Pepa Guardiolu. Nemáte im to za zlé? 

"S Josém Pekermanom sa o tejto téme veľa diskutovalo. Na začiatku sme všetci chceli hrať a boli ambiciózni. Ešte viac po tom, čo sme predviedli taký dobrý výkon ako na majstrovstvách sveta. Ten tím bol schopný významných vecí - to je tŕň v oku všetkých členov vtedajšej generácie, ktorá bola veľkolepá a mladá. Bola to zmes najlepších hráčov za posledných 20 rokov. S Rijkaardom mám iný vzťah. V poslednom roku mi povedal, že má iných hráčov. Bol ku mne veľmi úprimný."

Vaše srdce je v Barce, ale hrali ste aj za Real Madrid. Ktorý klub je pre vás najdôležitejší?

"Barca bola mojím prvým európskym klubom, mám ju veľmi rád. Ľudí a všetko to, čo mi dali. Na druhej strane, Madrid je úžasný. Patrí medzi tri najväčšie na svete - pre svoju históriu. Byť v chodbách Bernabéua a pohybovať sa v blízkosti legiend či poznať väčšinu z tých, ktorí hrali v jeho histórii... Nehovorím nič nové. Vážim si to o to viac, že som tam mohol pôsobiť."

Obdivovateľ Guardiolu a Álvareza

Ktorý tím považujete v súčasnosti za najlepší na svete?

"Najviac sa mi páči Manchester City. Pre štýl hry Guardiolu, ambíciu hráčov neustále skórovať. Vždy, keď ich sledujete, viete, že sa stane niečo pozitívne. To vás dostane, keď sledujete takýto súťaživý tím po celý čas."

A kto je najlepší hráč na svete?

"Leo Messi. Je jedinečný."

Je dnes futbalista, ktorý sa podobá na Javiera Saviolu?

"Ak by som si mal vybrať jedného, tak by to bol Julián Álvarez. Myslím, že je mi podobný v celkovom ponímaní, nielen z hľadiska toho, aký je strelec. Naposledy, keď som ho videl, aký dal gól a na akom malom priestore to dokázal... Je to hráč, ktorý nepotrebuje veľký priestor, čo je pre obrancov vždy najťažší typ útočníkov."